Σε ένα μήνα ο διεθνής διαγωνισμός για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, σε ένα χρόνο ξεκινούν οι εργασίες – Τι θα γίνει με τα καταστήματα το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστά

Σε ένα μήνα θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια (δείτε εδώ), με προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ ενώ οι εργασίες εκτιμώνται οτι θα ξεκινήσουν μετά από ένα χρόνο, έπειτα από συνεννόηση και με τους καταστηματάρχες που συμφώνησαν με την δημοτική αρχή να κλείσουν τα καταστήματά τους για 12 μήνες, προκειμένου να υλοποιηθεί τμήμα του έργου που θα γίνει σε τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, που θα διαρκέσει ενα χρόνο θα γίνει η εργοταξιακή εγκατάσταση του αναδόχου, αδειοδοτήσεις και συνεννοήσεις με υπηρεσίες όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΧ καθώς και κάποιες πρόδρομες κατασκευές. Στο δεύτερο στάδιο – στο οποίο θα κλείσουν τα καταστήματα, – θα γίνουν εργασίες εντός της Δημοτικής Αγοράς (εργασίες που αφορούν στις παροχές ρεύματος, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεφωνίας, θα γίνουν οι εκσκαφές των θεμελίων, οι απαραίτητες επεμβάσεις στατικής ενίσχυσης) ενω οι εξωτερικές εργασίες στο χώρο θα γίνουν με ανοικτά τα καταστήματα στο τρίτο στάδιο του έργου.  Η οροφή του μνημείου, θα επισκευαστεί με πρωτοποριακό τρόπο, αφού θα φτιαχτεί σε διαφορετικό σημείο από τη Δημοτική Αγορά και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στο μνημείο.

Ο δημαρχος Χανίων, σήμερα μέσα από το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου – που υπενθυμίζεται οτι ελήφθη κατά πλειοψηφία και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης –  αναφορικά με την έγκριση του έργου ανακατασκευής του μνημείου, που δίνει το “πράσινο” φως ώστε σε ένα μήνα να προκηρυχθεί ο διεθνής, ανοιχτός διαγωνισμός.

Δώδεκα μήνες κλειστή η Δημοτική Αγορά – Αίτημα τα καταστήματα να “μεταφερθούν’ στη λαϊκή αγορά

Οι όροι του διαγωνισμού όπως τονισε ο κ. Βάμβουκας, ορίζουν σαφές χρονοδιάγραμμα στο οποίο ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί, εξασφαλίζοντας οτι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραδοθεί στην χανιώτικη κοινωνία ένα κτίριο ασφαλές,  ανακαινισμένο για ντόπιους και επισκέπτες, όπου θα ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Οι καταστηματάρχες, για το διάστημα του ενός έτους που θα κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, έχουν εκφράσει το αίτημα να μεταφερθούν στην λαϊκή αγορά, αίτημα το οποίο η δημοτική αρχή θα μεταβιβάσει στην κυβέρνηση η οποία θα λάβει σχετική απόφαση για έγκριση ή μη του αιτήματος.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των καταστημάτων μετά από ένα χρόνο, στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, έχουν εκφραστεί ανησυχίες οτι υπάρχει νομικό κώλυμα και οτι θα χρειαστεί νέος διαγωνισμός για να δοθούν στους καταστημάρχες άδειες λειτουργίας στο ανακαινισμένο μνημειο. Ο κ. Βάμβουκας, σημείωσε οτι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού τα καταστήματα κλείνουν κατόπιν συμφωνίας με τους καταστηματάρχες, η σχετική συμφωνία που έχουν υπογράψει έχει επικυρωθεί και έχει “περάσει” από δημοτικό συμβούλιο” και επομένως οτι ίσχυε πριν θα ισχύσει και  μετά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου.

Χρηματοδότηση αποκατάστασης του μνημείου λόγω… θεομηνίας και αντιδράσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή του έργου

Το έργο έχει υπολογιστεί στα 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί τα 5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό τίτλο “Άρση ετοιμορροπίας και αποκατάσταση φθορών λόγω θεομηνίας της Δημοτικής Αγοράς”. Ωστόσο στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο, η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε εντόνως για το γεγονός οτι οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου “αιτιολογούνται” ως εργασίες αποκατάστασης λόγω φθορών από θεομηνία, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς πρόκειται για φθορές δεκαετιών, και εκφράστηκαν φόβοι οτι η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να “μπλοκάρει”, αφήνοντας στην επόμενη δημοτική αρχή που ενδεχομένως προκύψει από τις εκλογές μια “βόμβα” που αν σκάσει θα θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το έργο αλλά θα αφήσει και τους καταστηματάρχες έκθετους, καθώς θα έχουν κλείσει τα καταστήματά τους.

Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Χανίων, σημείωσε οτι η χρηματοδότηση που δοθηκε στο δήμο Χανίων από το ΠΔΕ, είχε αυτόν τον τίτλο και η δημοτική αρχή δεν μπορεί να στερηθεί αυτά τα χρήματα, προσθέτοντας οτι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς φέρει τον ίδιο τίτλο. 

Τα υπόλοιπα χρήματα για την υλοποίηση του έργου, σημείωσε ο Βάμβουκας μπορούν να εξασφαλιστούν είτε από ίδιους πόρους είτε το επομενο δημοτικό συμβούλιο να επιλέξει άλλο τρόπο χρηματοδότησης όπως δάνειο από το παρακαταθηκών και δανείων. Ερωτηθείς ο δήμαρχος Χανίων, για το πόσο εύκολο ζήτημα είναι η εξεύρεση της χρηματοδότησης – δεδομένου οτι για ένα πολύ μικρότερο έργο όπως αυτό της αποκατάστασης του ρολογιού των Χανίων, χρειάστηκαν 4 χρόνια, από το 2014 μέχρι το 2018, για να χρηματοδοτηθεί το έργο και επομένως γιατί βιάστηκε να προκαταβάλει αποφάσεις που “δένουν” τα χέρια της επόμενης δημοτικής αρχής, ο κ. Βάμβουκας απάντησε οτι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη ολιγωρία για την έναρξη των εργασιών.

“Η διαδικασία αναθεώρησης των μελετών για τη Δημοτική Αγορά, συμπλήρωσης των μελετών, εξασφάλισης ενός τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού που θα μας φέρει ένα γρηγορο και καλό αποτέλεσμα, ήταν προϊον διαδικασίας 4,5 ετών. Η Δημοτική Αγορά ήθελε το χρόνο της, αλλά το ρολόι είχε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού… “Υπάρχει απόφαση επιτροπής του Υπουργείου που επισείει τον κίνδυνο οτι το μνημείο δεν μπορεί να μένει άλλο σε αυτό το σημείο. Μας υποχρεώνει σε δράση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να δεχθούμε οτι μέχρι να αναλάβουν οι επόμενες δημοτικές αρχές θα έχουμε ένα νεκρό διάστημα έξι μηνών, αφού μέχρι 31 Αυγούστου δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια. Το μνημείο και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να περιμένουν τόσο χρόνο”, σημείωσε

((ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς με τον δήμαρχο Χανίων)

Καταστηματάρχες: Υπάρχουν φόβοι για το απρόοπτο, αλλά η μη επέμβαση προκαλεί μεγαλύτερο φόβο

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 30 καταστηματάρχες συναντήθηκαν με το δήμαρχο Χανίων, ο οποίος τους ανέλυσε το σχεδιασμό για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς και οι δύο πλευρές, κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο υλοποίησης του εργου και τις “συνέπειες” που αυτή θα έχει στη λειτουργία των καταστημάτων.

“Τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, μετά από ενάμιση χρόνο θα αρχίσουν να λύνονται. Πιστεύω οτι με καλή θέληση που δείξαμε, με όλη την προσπάθεια που κάνουμε, αποδείξαμε στην κοινωνία των Χανίων, οτι οι πρώτοι που θέλουμε την αποκατάσταση του μνημείου, είναι οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι. Μην ξεχνάμε, οτι στη Δημοτική Αγορά, εκτός από τις 60 οικογένειες που βιοπορίζονται από εδώ, υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που και αυτοί ζουν και αναπνέουν με την αγωνία για το τι θα γίνει αύριο” δήλωσε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς,  Παναγιώτης Κλειδαράς.

Ο κ. Κλειδαράς, σε μια θερμή συνομιλία με το δήμαρχο Χανίων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δρομολόγηση των διαδικασιών που βάζουν σε τροχιά υλοποίησης την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, κυρίως σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν φόβοι για το απρόοπτο σημείωσε, αλλά η μη επέμβαση στο μνημείο προκαλεί μεγαλύτερο φόβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook