Επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βασίλη Διγαλάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης με φόντο το νομοσχέδιο για την παιδεία

Ως ένα από τα πιο άδικα νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή χαρακτηρίστηκε αυτό που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και αφορά μεταξύ άλλων την πανεπιστημιοποίηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων. 

Την άποψη αυτή εξέφρασαν από κοινού ο πρύτανης του Π.Κ., Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο πρώην πρύτανης του Π.Κ., Βασίλης Διγαλάκης, η Βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και καθηγητές του εκπαιδευτικού ιδρύματος που πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση στην Πρυτανεία θέτοντας στο τραπέζι τα “αγκάθια” του νέου νομοσχεδίου, της επιχειρούμενης πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ και των συνεπειών που αυτή θα επιφέρει στους καθηγητές, τους φοιτητές αλλά και τη μετέπειτα αγορά εργασίας.

Μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα, χαρακτήρισε ο Πρύτανης του Π.Κ., Ευάγγελος Διαμαντόπουλος το νομοσχέδιο αναφέροντας ότι όλα τα τετραετή τεχνολογικά προγράμματα των ΤΕΙ γίνονται πενταετή πολυτεχνικά τμήματα και σχολές, με αποτέλεσμα στα 44 υφιστάμενα πολυτεχνικά τμήματα να προστεθούν άλλα 36 και να διπλασιαστεί ο αριθμός των μηχανικών κάθε έτος. “Στο ελληνικό brain drain το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μηχανικοί. Αν τώρα φεύγει ένας x αριθμός μηχανικών στο εξωτερικό, μετά την πανεπιστημιοποίηση θα φεύγει 3x Θα τους εκπαιδεύουμε και θα τους στέλνουμε στο εξωτερικό γιατί δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα. Όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται με πολιτικού τύπου διαδικασίες, χωρίς να γίνονται ακαδημαϊκές κρίσεις. Δεν υπάρχει ακαδημαϊκού τύπου αξιολόγηση. Μέσα σε μια εβδομάδα μια επιτροπή που θα την επιλέγει ο Υπουργός Παιδείας θα λέει ότι ένα τμήμα που δεν ξέρουμε τι καθηγητές έχει, τι υποδομές έχει, πού βρίσκεται και τι επίπεδο σπουδών και έρευνας έχει και κάνει, θα βγάζει ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών!” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος

Για ένα ν/σ εξορισμού τραγικά άδικο που εξισώνει τα πάντα προς τα κάτω έκανε λόγο η Βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως είπε: “Είτε είσαι σε ΤΕΙ είτε σε Πολυτεχνείο, γίνεσαι ίσος. Ο καθηγητής των ΤΕΙ που δεν χρειάζεται μεταπτυχιακό, εξισώνεται με τον καθηγητή των παλιών ΑΕΙ που είχε πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές για να φτάσει να γίνει καθηγητής. Ο φοιτητής ο οποίος μπήκε στο Πολυτεχνείο επειδή έγραψε υψηλό βαθμό και επειδή ήταν μαθητής υψηλού επιπέδου, εξισώνεται με τον φοιτητή του 5 και κάτω (διότι τα τελευταία χρονια έμπαιναν φοιτητές με 3 και 2). Αυτό είναι εξορισμού τραγικά άδικο. Το αποτέλεσμα είναι ότι για να βρεις δουλειά, θα περνάς 100 κρίσεις, γιατί ο Γαβρόγλου μπορεί να σε λέει απόφοιτο πολυτεχνείου όταν έχεις αποφοιτήσει από το ΤΕΙ Καρπενησίου, αλλά η εργασιακή πιάτσα μετά βεβαιότητος δεν θα σε αποκαλέσει έτσι. Στην πράξη, η μόνη δυνατότητα που έχουμε ως ΝΔ, είναι ορισμένα τμήματα του ν/σ να τα αλλάξουμε άμεσα με το που θα γίνουμε κυβέρνηση. Ορισμένα άλλα τμήματα θα πάρουν πολύ περισσότερο καιρό γιατί θα περάσουμε στη λογική της αξιολόγησης. Χωρίς αξιολόγηση παγκοσμίως δεν υπάρχουν πανεπιστήμια.”

Ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Καθ. Βασίλης Διγαλάκης, κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο ο Υπουργός Παιδείας ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο στην ανώτατη εκπαίδευση. “Η αντιμεταρρύθμιση Γαβρόγλου αρχικά περιόρισε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, επανέφερε το «άσυλο» ανομίας στα πανεπιστήμια, αποθάρρυνε την εξωστρέφεια βάζοντας εμπόδια στα ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα και δυσχεραίνοντας τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων. Σήμερα, με το κατατεθέν σχέδιο νόμου, προχωράει σε συλλήβδην πανεπιστημιοποιήσεις τμημάτων ΤΕΙ και διπλασιάζει τον αριθμό των πολυτεχνικών σχολών και τον αριθμό των φοιτητών τους, χωρίς αξιολόγηση και σχεδιασμό, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Άραγε, πόσους ακόμα Έλληνες μηχανικούς θέλει να προσθέσει στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης;” τόνισε ο κ. Διγαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση έγινε λόγος για το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και την οικονομική διαχείριση η οποία επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του παρά την ισχνή και σε πολλά σημεία στρεβλή κρατική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook