“Κόκκινη κάρτα” στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σε πρόταση της δημοτικής αρχής για έγκριση μελέτης καταδυτικού πάρκου στο δήμο Χανίων

Δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων η εισήγηση της παράταξης της πλειοψηφίας για την  έγκριση της διαδικασίας εκπόνησης σύνθετου διαγωνισμού μελετών για τη χωροθέτηση καταδυτικού πάρκου στο δήμο Χανίων.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης και απέσπασε 18 θετικές ψήφους που δεν ήταν αρκετές για να “περάσει” από το δημοτικό συμβούλιο. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία τους, τάχθηκαν υπερ της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στα Χανιά, ωστόσο εξέφρασαν ενστάσεις ως προς το χρόνο που η δημοτική αρχή επέλεξε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων λίγο πριν τις εκλογές.

Η μελέτη που τελικώς δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο θα είχε στόχο να διερευνήσει τις πιθανές θέσεις που θα μπορουσε να χωροθετηθεί καταδυτικό πάρκο, από τα Θοδωρού μέχρι τον Σταυρό και όπως σημείωσε η κ. Μπατάκη Μαργαρίτα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χανίων, πρόκειται για μια προσπάθεια από το δήμο που γίνεται εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο γραφειοκρατικές διαδικασίες και αλλαγές στη νομοθεσία καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της σχετικής εισήγησης που παρουσιάστηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο

Η κ. Μπατάκη εξήγησε στο σώμα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για να μπει σε τροχιά υλοποίησης ενα τέτοιο έργο και διευκρίνισε τα βήματα που απαιτούνται σύμφωνα με τα οποία, αρχικά στη μελέτη θα διατυπωθούν τα κριτήρια αξιολόγησης, η ιεράρχηση πιθανών θέσεων χωροθέτησης του πάρκου και στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή θέσης από το δημοτικό συμβούλιο ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει ο λειτουργικός σχεδιασμός του έργου. Ο φάκελος με σύνθετες μελέτες, οικονομετεχνικές, περιβαλλοντικές κτλ, θα υποβληθεί στο ΥΠΕΝ, και ύστερα το “πράσινο φως” θα δοθεί με έκδοση ΚΥΑ. 

Μετά την ενημέρωση του σώματος από την κ. Μπατάκη, ο Άρης Παπαδογιάννης, ρώτησε αν ελήφθη υπόψη έρευνα που είχε παρουσιαστεί πριν από 10 χρόνια, για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα Χανιά, μια έρευνα που είχε χαρακτηριστεί από τον τότε Επίτροπο της Ευρωπαικής Ένωσης σημαντική περιφερειακή προσπάθεια.

Η κ. Μπατάκη σημείωσε οτι η τεχνική υπηρεσία γνωρίζει την έρευνα και μάλιστα την αξιοποίησε παίρνοντας όλα τα θετικά στοιχεία που περιείχε, προσαρμόζοντάς τα στις απαιτήσεις και τους περιορισμούς της νέας νομοθεσίας. “Έχουμε υπόψη την μελέτη, ήταν μια πολύ καλή ιδέα”, σημείωσε η κ. Μπατάκη, προσθέτοντας οτι η έρευνα ήταν “άτυχη” καθώς το νομικό πλαίσιο ήταν ανέτοιμο να τη δεχτεί. “Πήραμε τις καλές ιδέες αυτής της μελέτης, όπως την πόνδηση ομοιωμάτων αρχαίων αμφορέων και ερειπίων σε καθορισμένες περιοχές για να είναι επισκέψιμα, καθώς έρευνα δείχνει οτι πρώτη σε προτίμηση σε κατάδυση είναι τα ιστορικά ναυάγια των  πλοίων. Την πήγαμε πιο μπροστά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της νομοθεσίας”, σημείωσε η κ. Μπατάκη. 

Στη δεύτερη τοποθέτησή του ο κ. Παπαδογιάννης, έδειξε οτι δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από την Αρχιτέκονα Μηχανικό της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, επαναδιατυπώνοντας την ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η προηγούμενη έρευνα, που είχε γίνει με τη συνδρομή αλιέων, εκπροσώπων του τουρισμού και συνέδεε τον πολιτισμό με τον τουρισμό και τον καταδυτικό τουρισμό, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει στα Χανιά την “Κοιλάδα των Αμφορέων”. Η έρευνα πρόσθεσε ο κ. Παπαδογιάννης, προέβλεπε μεταξύ άλλων την καταβύθιση αμφορέων που μετέφεραν λάδι και κρασί, δέσμευε ζώνη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής ενώ αναδείκνυε τα δυτικά σπήλαια του δήμου Ακρωτηρίου. “Είναι δυνατόν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο να φέρνετε αυτήν την πρόταση και να μην αφήσετε στην επόμενη δημοτική αρχή να το κάνει και να πληρώνει μελέτες” σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης, προσθετοντας οτι το “αν ατύχησε” η προηγούμενη έρευνα θα το διαπιστώσει η επόμενη δημοτική αρχή και όχι η τωρινή.

Ο Γιάννης Σαρρής, εξέφρασε τη δυσπιστία του ως προς το χρόνο που έρχεται η μελέτη αλλά και για την έκβαση αυτής, σημειώνοντας οτι το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή παρουσιάζει σωρεία μελετών για έργα, όπως το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, η μελέτη για την Δημοτική Αγορά κτλ, όμως φαίνεται οτι τα έργα μένουν στα χαρτιά. “Εύχομαι να μην παρουσιάζεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές μια νέα μελέτη που ενδεχομένως αυτά που συζητάμε σήμερα είναι μια τρύπα στο νερό”, σημείωσε.

Ο κ. Παπαντωνάκης απείχε από την ψηφοφορία, σημειώνοντας οτι διαφωνεί συνολικά με την διαδικασία fast track για θέματα που αφορούν το δήμο Χανίων ενώ ο Σεραφείμ Ρίζος διαφώνησε συνολικά με το αν η δημιουργία καταδυτικου πάρκου είναι προτεραιότητα για τα Χανιά.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας πέρασε στην αντεπίθεση πετώντας την κατηγορία για προεκλογικά τερτίπια στην αντιπολίτευση σημειώνοντας:

“Προεκλογικά δεν σκεφτόμαστε εμείς. Αυτό το έργο εμείς το προετοιμάζουμε χρόνια. Αυτοί που δεν θα το ψηφίσουν σκέφτονται προεκλογικά γιατί φοβούνται μην το πιστωθεί η δημοτική αρχή. Το πάρκο αυτό δεν είναι εύκολο να τελειώσει σε μια δημοτική αρχή. Αυτό θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει την επόμενη δημοτική αρχή, ενδεχομένως στο τέλος της θητείας της να ολοκληρώσει ένα καταδυτικό πάρκο< ανέφερε ο δήμαρχος.

Τελικά η εισήγηση απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook