Επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο και τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων τη διατήρηση των καλών καιρικών συνθηκών στο νησί μας για όλη την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Λίγο ενοχλητικοί μπορεί να εμφανίζονται οι Νοτιάδες για αύριο Μ. Τετάρτη σε αρκετές βόρειες περιοχές του νησιού, λόγω του ότι ενισχύονται περισσότερο, αλλά από τις βραδινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν. Σημειώνεται επίσης και μία συνήθης για την εποχή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης για την οποία συνίσταται μία προσοχή από τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποιο λόγο να προστατευθούν.

Θετικό είναι το γεγονός οτι τα έως τώρα δεδομένα δίνουν μία τάση μείωσης αυτής της μεταφοράς σταδιακά μετά την Μ. Παρασκευή επαναφέροντας ανεκτά και κανονικά για την εποχή επίπεδα συγκέντρωσης.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Καλός καιρός στο νησί μας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα

Η απουσία κάποιας ατμοσφαιρικής διαταραχής και η εισβολή μιας θερμότερης αέριας μάζας από την Νοτιοδυτική Μεσόγειο δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ευστάθειας στην ατμόσφαιρα διατηρώντας έτσι πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην Κρήτη για όλη την Μεγάλη εβδομάδα καθώς και την Κυριακή του Πάσχα αλλά και τις επόμενες ημέρες. Οι υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν από την Μ. Τετάρτη έως και την Μ. Παρασκευή, λόγω της θερμής εισβολής, θα δώσουν μία καλοκαιρινή νότα αλλά και στη συνέχεια θα διατηρηθούν σε κανονικότερα για την εποχή επίπεδα με την ηλιοφάνεια να έχει περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημειώνεται όμως και μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης με τα υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης να αναμένονται επίσης από την Μ.Τετάρτη έως και τη Μ.Παρασκευή ενώ στη συνέχεια υποχωρούν σε συνήθη για την εποχή επίπεδα.

Σήμερα Μ.Τρίτη αναμένεται γενικά καλός καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες τις υψηλές και μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Ανατολικές έως και Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση στα 3 -4 Μποφώρ, αλλά από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σε βόρειες περιοχές του νησιού να στραφούν από Νότιες διευθύνσεις και να ενισχυθούν σταδιακά. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας το μεσημέρι θα κυμανθούν γύρω από τους 20 ⁰C.  Σημειώνεται ήδη η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα η οποία όμως γίνεται αντιληπτή μόνο οπτικά προκαλώντας μία ελαφρά θολότητα στην ατμόσφαιρα.

Για αύριο Μ.Τετάρτη αναμένονται και πάλι πολύ καλές καιρικές συνθήκες με τη διατήρηση όμως των υψηλών νεφώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Ανατολικές διευθύνσεις στα 3-4 Μποφώρ με εξαίρεση όμως τις βόρειες περιοχές ανατολικά των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Ν. Λασιθίου όπου εκεί οι άνεμοι θα είναι Νότιοι περισσότερο ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φθάνουν τα 5 – 6 Μποφώρ. Αναμένεται όμως και σταδιακή εξασθένηση τους από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να κυμαίνεται γύρω από τους 13⁰C ενώ οι μέγιστες θα ξεπεράσουν τους 23⁰C. Αυξητικές εμφανίζονται και οι τάσεις μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης ξεπερνώντας μάλιστα το κατώτερο όριο ανεκτής συγκέντρωσης.

Την Μ.Πέμπτη διατηρείται ο καλός καιρός με πρόσκαιρα υψηλές νεφώσεις αλλά και μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι επανέρχονται και πάλι από Βορειοανατολικές διευθύνσεις, με εξαίρεση την Αν. Κρήτη όπου θα διατηρηθούν τις πρωινές ώρες οι Νότιοι άνεμοι, με την ένταση τους  να κυμαίνεται γενικά στα 3 – 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο με την μέγιστη τιμή της να ξεπερνάει και τους 26⁰C.  Συνεχίζεται λίγο πιο έντονα η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στο νησί μας.

Περισσότερη ηλιοφάνεια αναμένεται από την Μ. Παρασκευή έως και την Δευτέρα μετά το Πάσχα δημιουργώντας ιδανικές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν γενικά από Βορειοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κορυφώνεται στα 3 – 4 Μποφώρ, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά των Χανίων φθάνοντας έως και τα 5 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο επανερχόμενη σε καλά αλλά περισσότερο ανοιξιάτικα επίπεδα και αυτό θα γίνει αισθητό περισσότερο τις βραδινές ώρες. Τα επίπεδα μεταφοράς σκόνης διατηρούνται ακόμη λίγο υψηλά για την Μ. Παρασκευή αλλά στη συνέχεια εμφανίζουν διαρκή μείωση φθάνοντας σταδιακά σε συνήθη για την εποχή επίπεδα.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc
www.meteocrete.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook