Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, ο καλύτερος συνάδελφος για τους αστυνομικούς –  Συγκίνηση για τη Νόρα και τον Μανώλη που “συνταξιοδοτήθηκαν”

Πριν λίγο καιρό η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να προχωρήσει στη… συνταξιοδότηση 35 από τους περίπου 50 αστυνομικούς σκύλους που «εργάζονται» στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.Αντικαταστάθηκαν όσοι σκύλοι είναι μεγαλύτεροι των 8,5 ετών και μερικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η απόφαση αυτή, ήταν η αφορμή και η ευκαιρία που είχαμε για να γνωρίσουμε τη Νόρα και τον Άργο αφού σύμφωνα με τον κανονισμό,οι σκύλοι πρέπει να παραδοθούν είτε σε φιλοζωικό σωματείο,είτε στο Δήμο. Ο Μανώλης και ο Ηλίας ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη διαδικασία,ήταν όμως και απόλυτα σίγουροι ότι θέλουν να τα υιοθετήσουν και να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί,σαν κατοικίδια-μέλη της οικογένειάς τους.

Νόρα και Μανώλης

Η Νόρα, ένα πανέμορφο Μαλινουά, εργαζόταν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019.Τον είχε κάνει δωρεά στην αστυνομία,ο ίδιος ο Μανώλης και αποφοίτησε επιτυχώς από τη Σχολή Εκπαίδευσης στο Μαρκόπουλο και από τότε έγινε η συνεργάτης του Μανώλη.

Η διάρκεια εκπαίδευσης διαρκεί έξι εβδομάδες για τους έμπειρους συνοδούς και 3,5 μήνες για τους καινούριους.Όλη η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται μεταξύ συνοδού και σκύλου βασίζεται στο παιχνίδι αφού η επιβράβευσή τους είναι ένα μπαλάκι-που στα μάτια τους φαντάζει ως το ακριβότερο δώρο ή μια λιχουδιά.

Οι ράτσες που προτιμώνται συνήθως είναι τα λυκόσκυλα,τα μαλινουά και τα λαμπραντόρ-φυλές κατεξοχήν ανθεκτικές και παιχνιδιάρικες.

Τα λυκόσκυλα είναι ιδανικά για ανίχνευση ενώ τα μαλινουά για περιπολίες.

Η Νόρα μπορεί να έχει αντικατασταθεί πλέον από τη Βάντα, αλλά παραμένει βασίλισσα στην καρδιά του Μανώλη.

Άργος και Ηλίας

Ο Άργος, ένα υπέροχο λυκόσκυλο. υπηρετούσε το ίδιο διάστημα στο Ρέθυμνο και έγινε δωρεά στην αστυνομία από ιδιώτη, όταν ήταν 1.5 έτους και έχει αντικατασταθεί από τον Ντον-γερμανικό ποιμενικό επίσης- που ολοκλήρωσε πρόσφατα την εκπαίδευσή του.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τους αστυνομικούς σκύλους, είναι να έχουν ενηλικιωθεί και να είναι ήδη κοινωνικοποιημένοι.

Στο εξωτερικό μάλιστα, σκύλοι που προορίζονται για τη δίωξη ναρκωτικών,παραδίδονται ως κουτάβια σε οικογένειες που πληρώνονται και μόλις ενηλικιωθούν παραδίδονται για εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους συνοδούς τους,η μύτη των σκύλων είναι ένα κινητό χημικό εργαστήριο αφού μπορούν να κάνουν χημική ανάλυση του συνόλου των οσμών και να διαχωρίσουν τις μυρωδιές (ναρκωτικά σε τροφές,αρώματα,κλειστά πακέτα κοκ).

Κανένας αστυνομικός σκύλος δεν ψάχνει αν δεν προηγηθεί η εντολή του συνοδού που καθορίζει και την έναρξη του παιχνιδιού.

Σε όλη τη διάρκεια της ενεργούς υπηρεσίας τους, έχουν επαφή μόνο με το συνοδό τους και είναι μαζί τους πάντα και παντού ακόμα και στις διακοπές τους.

Αν υφίστανται ειδικοί λόγοι και πρέπει να αποχωριστούν τότε παραδίδονται σε ειδικό καταυλισμό στο Αεροδρόμιο Χανίων ή στην Αθήνα και για το διάστημα αυτό τα αναλαμβάνει άλλος συνοδός της Ομάδας.

Στα Χανιά επειδή υπάρχει αεροδρόμιο, εκτός από σκύλο της δίωξης ναρκωτικών ,υπάρχει και ένας αστυνομικός σκύλος εντοπισμού εκρηκτικών. Το σύνολο των αστυνομικών σκύλων πανελλαδικά είναι 210.

Κατά τη συνάντησή μας, ο Μανώλης μας εκμυστηρεύτηκε ότι ο λόγος που αποφάσισε να μπει στην αστυνομία ήταν για να γίνει συνοδός σκύλου και έγινε συνοδός ενός από τα τρία πρώτα σκυλιά που απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ. το 1991. Όπως μας ανέφερε ο επί επτά χρόνια πρώην διευθυντής του, Υποστράτηγος ε.α. Αρτέμης Κουτσαυτάκης,» έχει τόσο πάθος για το επάγγελμά του που όσα ναρκωτικά δεν εντόπιζε η Νόρα τα έβρισκε ο Μανώλης».


Ο Άργος πλέον ατενίζει το ποτάμι στην Πρέβελη!!!

Ο Ηλίας γοητεύτηκε από την ειδικότητα αφού είχε μπει στο σώμα-αφού ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει τριετής προϋπηρεσία στο σώμα για να μπορέσει κάποιος να γίνει συνοδός.

Η σχέση των ζώων με τους συνοδούς τους,ήταν εμφανώς πολύ στενή και συγκινητική και όπως ομολόγησαν και οι δύο «τα σκυλιά μας πρώτα από όλα είναι συνάδελφοι και όχι εργαλεία και φυσικά είναι μέλη της οικογένειάς μας».

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “Η προστασία των ζώων”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook