Νωρίτερα το "άνοιγμα" από την Αγία Ρουμέλη - Ευρεία σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την ασφαλή λειτουργία του Εθνικού Δρυμού

Τελευταία ενημέρωση 16:20

Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τις Υπηρεσίες Δασών Χανίων, Υδάτων και Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΑΔΚ), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με αποκλειστικό θέμα την έναρξη και ασφαλή λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, που επλήγη από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου.

Η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των Χανίων προσκάλεσε εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να συζητηθούν τυχόν αποτρεπτικοί παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλή επίσκεψη του φυσικού οικοσυστήματος της Σαμαριάς.

Στη συνάντηση εργασίας με αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Κρήτης (Δασών Χανίων, Υδάτων και Πολιτικής Προστασίας) και της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχαν ο Εμμανουήλ Μανούτσογλου, Κοσμήτορας στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, ο Πέτρος Λυμπεράκης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, ο Δήμαρχος Σφακιών, Ιωάννης Ζερβός, ο Δημήτρης Μήλιος, Ειδικός Σύμβουλος Κ.Ε.Δ.Ε. σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ο δήμαρχος Σφακίων, ζήτησε το Φαράγγι να λειτουργήσει από την 1η Μαίου, όπως κάθε χρόνο, προσθέτοντας οτι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις,  όσον αφορά την περιοχή του Ομαλού για να υπάρχει οδική προσβασιμότητα, αλλά και για την δυνατότητα διάσχισης του φαραγγιού από τους επισκέπτες.

"Θα πρέπει λοιπόν όλοι να συντονιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί η λειτουργία του φαραγγιού έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η φετινή κακοκαιρία δεν άφησε ανεπηρέαστο το φαράγγι της Σαμαριάς. Έχουν ξεκινήσει εργασίες, με ίδια μέσα, από την Δασική Υπηρεσία Χανίων".

Ο δήμαρχος Σφακίων παράλληλα πρόσθεσε οτι το Φαράγγι δεν έχει υποστεί τόσο σοβαρές συνέπειες από την σφοδρή κακοκαιρία και μάλιστα η έκταση των ζημιών είναι μικρότερη από αυτή που αναμένονταν, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με την υψηλή στάθμη του νερού.

"Δεν θα έλεγα ότι έχει υποστεί πολύ σοβαρές συνέπειες από την σφοδρή κακοκαιρία του προηγούμενου χειμώνα. Αναλογικά τα φαινόμενα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι η ποσότητα του νερού. Με δεδομένο όμως ότι το διάστημα αυτό δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξει μία εξισορρόπηση και να μπορέσουμε με ασφάλεια να δώσουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να το επισκεφθούν και φέτος". σημείωσε ο κ.Ζερβός.

Υπενθυμίζεται οτι στα μέσα Μαρτίου, υπάλληλοι της ΑΔΚ ειχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκοταν ο Δρυμός μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Χανιά.

Όπως είχαν διαπιστώσει ένα μήνα πριν, η κατάσταση δεν ήταν μη αντιστρέψιμη και απαιτούνταν οι συνήθεις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης με επιπλέον ανακατασκευή και ενίσχυση μικρών τεχνικών, προκειμένου να "ετοιμαστεί" το Φαράγγι για να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σημείωσε οτι η συζήτηση για την ασφαλή λειτουργία του Φαραγγιού, γίνεται σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο είναι η ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών. Το δεύτερο είναι να διερευνηθεί κατά πόσο είναι σε εξέλιξη το φυσικό φαινόμενο ή κατά πόσο μπορεί να τροποποιηθεί η τρωτότητα του φαινομένου. "Είναι δύο στοιχεία που αντικρούονται και θα πρέπει να βρούμε μία μέση λύση", σημείωσε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας οτι

"Αναλύοντας όλα τα στοιχεία, θα δούμε τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε...  "Κύριο μέλημα μας είναι αφενός η ασφάλεια κι αφετέρου η ανάκαμψη της περιοχής η οποία μπορεί να γίνει και μέσω του ανοίγματος του φαραγγιού της Σαμαριάς".

Τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ανακοίνωσε πως "έπειτα από συζήτηση που έγινε και στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τα απαραίτητα τεχνικά έργα που ήδη υλοποιούνται ώστε να επιτραπεί  η πρόσβαση των επισκεπτών έως την είσοδο του δρυμού, δόθηκε ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του δρυμού η 10η Μαΐου.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να αλλάξει εφόσον οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν έως τότε, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η ολοκλήρωση των τεχνικών έργων εντός αλλά και έως την είσοδο του δρυμού."

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το φαράγγι θα "ανοίξει" για τους επισκέπτες απο την νότια πλευρά της Αγίας Ρουμέλης νωρίτερα, όπως άλλωστε γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο.

Μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και πριν το Πάσχα ή τουλάχιστον πριν την 1η Μαίου, κάτι για το οποίο αναμένεται ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.