Γιατί διαφέρει η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ από εκείνη του υπουργείου

Στο 4,29% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, το 2018 ήταν ένα ακόμη έτος με υπερπλεόνασμα, καθώς καταγράφηκε υπέρβαση από τον στόχο του Προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,79 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,46 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το 2018 το υπουργείο Οικονομικών είχε προδιαγράψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι στο τέλος της περυσινής χρονιάς κατεβλήθησαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για αναδρομικά ειδικών μισθολογίων και κοινωνικό μέρισμα. Και τελικά αυτό διαμορφώθηκε στο 4,29% του ΑΕΠ. Το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος για το 2018 έχει κρίσιμη σημασία και για το τρέχον έτος, καθώς αναμένεται να επηρεάσει τις νεότερες προβλέψεις οι οποίες θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων.

Λίγο νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ είχε καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ ή 8,149 δισ. ευρώ για το 2018, στοιχεία τα οποία επικυρώθηκαν από τη Eurostat. Το πρωτογενές πλεόνασμα που δημοσιοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA) και ο τρόπος υπολογισμού είναι διαφορετικός από εκείνον που εφαρμόζουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.