Στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning

Το Γυμνάσιο Σούδας σε συνεργασία με το Augustum-Annen-Gymnasium του  Gorlitz της Γερμανίας υλοποίησε πρόγραμμα eTwinning με θέμα:  “Work for peace” – Traces of Greek-German relations of the 20th and 21st century in Görlitz and Crete.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική ανταλλαγή μαθητών στην οποία συμμετείχαν 15 μαθητές από κάθε σχολείο και η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική Υπηρεσία μερίμνης τάφων με έδρα τη Δρέσδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σχολείου:

"Στην πρώτη φάση επισκεφτήκαμε το Γυμνάσιο του Görlitz το Δεκέμβρη του 2018 και φιλοξενηθήκαμε για μία εβδομάδα στην όμορφη αυτή πόλη της Γερμανίας. Κατά την επίσκεψη μας είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία των Ελλήνων στρατιωτών που έζησαν εκεί για δύο χρόνια, όταν στην αρχή του 1ου Παγκοσμίου πολέμου το 4ο σώμα στρατού, έφτασε στο Γκαίρλιτς και εγκαταστάθηκε σε ένα στρατόπεδο, παίρνοντας ενεργά μέρος στη ζωή της πόλης.

Επισκεφτήκαμε το κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών του 4ου τάγματος Στρατού από τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο στο Γκαίρλιτς καθώς και την πολωνική πόλη Zgorzelec στην οποία βρίσκσεται το Stalag VIII (στρατόπεδο συγκέντρωσης κρατουμένων του 2ου  Παγκοσμίου  πολέμου). Στο Πολιτιστικό κέντρο Dom Kultury του Zgorzelec συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με Έλληνες της περιοχής. Επίσης ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κομμάτι της Δρέσδης, επισκεφτήκαμε το Ιστορικό Πολεμικό μουσείο της πόλης καθώς και την ιστορική εκκλησία Frauenkirche της Δρέσδης. Εντυπωσιακή ήταν και η βόλτα που κάναμε με παραδοσιακό τρένο ατμού όπου επισκεφτήκαμε το χωριό Zittau.

Ξενάγηση στην πόλη μας

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος οι γερμανοί μαθητές μαζί με τους συνοδούς τους φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας από τις 10 έως τις 16 Απριλίου. Το θέμα μας ήταν: «Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος και οι τραγικές συνέπειες του». Οι φιλοξενούμενοι μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την μάχη της Κρήτης και να επισκεφτούν τα μαρτυρικά χωριά μας, καταθέτοντας λίγα λουλούδια στη μνήμη των ανθρώπων που θανατώθηκαν επειδή έπραξαν το αυτονόητο: να υπερασπιστούν τον τόπο τους και να εξασφαλίσουν τη διαφυγή των συμμάχων.

Στο συμμαχικό νεκροταφείο της Σούδας τιμήσαμε αυτούς που υπερασπίστηκαν σ’ ένα ξένο τόπο το δικαίωμα στην ελευθερία. Επισκεφτήκαμε και το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε όπου μας υποδέχτηκε η κα Επιτροπάκη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για όσα μοιράστηκε μαζί μας, καθώς και τον κ. Oberbeck που μας ξενάγησε, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του για το μεγαλείο της ψυχής  που επέδειξαν οι άνθρωποι που τόσο υπέφεραν από τη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος. Στον Πλατανιά μπήκαμε στα τούνελ του καταφυγίου που έσκαψαν οι ναζί στη διάρκεια της κατοχής, όπου ο κ. Κυριάκος Λουρανδάκης είχε την καλοσύνη να μας υποδεχτεί.

Ξενάγηση στη Μονή Αρκαδίου

Βρήκαμε όμως και την ευκαιρία να επισκεφτούμε το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο οποίο μας ξενάγησε η κα Κουντούρη και να δούμε από κοντά όσα ο Όμηρος περιγράφει, τη Μονή Αρκαδίου, την παλιά πόλη του Ρεθύμνου καθώς και να απολαύσουμε τον ήλιο και τις παραλίες της Παλαιόχωρας και των Αγίων Αποστόλων".