Μία διαφορετική συνταγή για λαχανοντολμάδες, που θα απολαύσετε ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο (όχι πολύ σφιχτό)
80γρ. σπανάκι (περίπου 4 ρίζες), πλυμένο, ψιλοκομμένο
80γρ. περίπου χόρτα διάφορα, πλυμένα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
χυμό από 1-2 λεμόνια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
¼ κουτ. γλυκού κανέλα
λίγο κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Αφαιρείτε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό τμήμα γύρω από τη ρίζα, το στρίβετε με τα χέρια για να ξεκολλήσει, το τραβάτε και το πετάτε.

Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό για να σκεπαστεί όλο το λάχανο και το βράζετε. Όσο βράζει αφαιρείτε τα πρώτα σκληρά εξωτερικά φύλλα, τα παίρνετε προσεκτικά με πιρούνι και τα βγάζετε από το νερό για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ζεματιστούν και να μαλακώσουν όλα τα φύλλα του λάχανου. Αν υπάρχουν σημεία σκληρά, τα αφαιρείτε. 

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα, τον μάραθο και τον δυόσμο και στο τέλος το ρύζι. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει το ρύζι να βράζει. Προσθέτετε το μισό χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν η γέμιση πάρει μια βράση την αφήνετε να κρυώσει λίγο πάνω σε σβησμένη φωτιά.

Απλώνετε τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά φύλλα του λάχανου στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας. Απλώνετε στον πάγκο εργασίας ένα ένα τα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου από μία κουταλιά γέμισης. Διπλώνετε το φύλλο από αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά όχι πολύ σφιχτά, όπως κάνετε και για τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα.

Τοποθετείτε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα σε σειρά τον ένα δίπλα από τον άλλον, αρχίζοντας από τα τοιχώματά της και καταλήγοντας στο κέντρο. Συνεχίζετε με δεύτερη ή και τρίτη σειρά. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με πιάτο αρκετά μεγάλο για να πιάνει και τους ακριανούς και να τους συγκρατεί. Προσθέτετε αρκετό νερό γύρω από το πιάτο για να σκεπαστούν οι ντολμάδες και ρίχνετε το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.

Αφήνετε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν σε μέτρια με σιγανή φωτιά για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μείνει στο τέλος στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι ζωμός τουλάχιστον.

Αφήνετε τους ντολμάδες λίγο να σταθούν και αφαιρείτε προσεκτικά το πιάτο. Αφαιρείτε τον ζωμό που έχει μείνει και τον δένετε με λίγο κορνφλάουρ. Για ένα φλιτζάνι ζωμό θα χρειαστεί ένα γεμάτο κουταλάκι γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Ανακατεύετε ζωμό και νερό με κορνφλάουρ και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακινείτε την κατσαρόλα από τα χέρια για να πάει παντού ο ζωμός και την αφήνετε 2-3 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook