Παρεμβάσεις που αλλάζουν τον τρόπο προστασίας τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Κουμ Καπί, με στόχο, εκτός από την αντιμετώπιση της διάβρωσης που παρατηρείται στην περιοχή,  να δημιουργηθεί μια μεγάλη παραλία σε κεντρικό σημείο της πόλης για την εξυπηρέτηση των λουόμενων, αποφάσισε και δρομολογεί ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Σε ένα χρόνο από σήμερα και αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες και προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί, θα ξεκινήσει το έργο προσάμμωσης σε τμήμα του Κουμ Καπί, δηλαδή θα προστεθεί άμμος σε σημεία που έχει αφαιρεθεί από τον κυματισμό.

Χθες κατά τη συνεδρίαση του ΔΛΤΧ εγκρίθηκε ο φάκελος του διαγωνισμού για την παράκτια προστασία του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί, όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Η σχετική μελέτη προβλέπει την προσάμμωση στο νότιο κομμάτι της παραλίας, από το θέατρο Βλησίδη μέχρι το νότιο μέτωπο με στόχο την προστασία του κριπιδώματος από την διάβρωση και της παραλίας από τον έντονο κυματισμό καθώς την δημιουργία μιας μεγάλης παραλίας που θα μπορεί να εξυπηρετεί τους λουόμενους.

Εκτιμάται οτι το έργο θα ξεκινήσει σε ένα χρονο από σήμερα και θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την εξέλιξη του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί. Παράλληλα,  βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης των συνοδών μελετών , αρχιτεκτονικών, στατικών, περιβαλλοντικών που είναι απαραίτητες, οι οποίες θα προστεθούν στην μελέτη Τσακαλάκη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί και θα αποτελέσουν το εργαλείο για την ολιστική παρέμβαση - λύση για την προστασία και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χανίων, "το θέμα της προστασίας τους παράκτιου μετώπου είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα και αν δεν λυθεί αυτό οτι παρεμβάσεις και να γίνουν θα καταστραφούν σε λίγους μήνες. Ήδη το υπόβαθρο στο παράκτιο μέτωπο είναι πολύ σαθρό για αυτό δημιουργούνται και οι σπηλαιώσεις. Δεν αντέχει για πολύ. Αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε αυτό το πακέτο των μελετών, προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο της προστασίας της περιοχής, προσθέτοντας άμμο εκεί που έχει αφαιρεθεί λόγω του κυματισμού".

Ο δήμαρχος Χανίων πρόσθεσε οτι στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά τέσσερις σπηλαιώσεις ενώ με παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, απομακρύνθηκαν παράνομες κατασκευές, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας "ευπρεπισμού" της περιοχής, εως ότου ξεκινήσει τελικώς το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, ώστε το Κουμ Καπί να γίνει ένα από τα ελκυστικότερα μνημεία της πόλης των Χανίων.

"Η θάλασσα παίρνει το Κουμ Καπί"

Οι εξαγγελιες του δημάρχου δεν έτυχαν θετικής αντιμετώπισης από εκπροσώπους κατοίκων και επιχειρηματιων της περιοχής, οι οποιοι έδωσαν το παρών στη συνέντευξη και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο κατά πόσο αυτές οι παρεμβάσεις συνεισφέρουν στο μεγάλο πρόβλημα  της διάβρωσης που αντιμετωπίζει το Κουμ Καπί, ενώ παράλληλα κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή οτι επί της ουσίας δεν έκανε κάτι σημαντικό για την περιοχή.

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, εκ μέρους του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Παλαιού Κουμ Καπί, με τη φράση "Εχουμε μεγάλο πρόβλημα, η θάλασσα παίρνει το Κουμ Καπί" εξέφρασε όλη την αγωνία των κατοίκων και των επαγγελματιών για την περιοχή.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε οτι είναι καλοδεχούμενη η παρέμβαση που εξήγγειλε ο δήμαρχος Χανίων, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν αυτές θα είναι αποτελεσματικές, καθώς δεν γίνονται σε σημείο του παραλιακού μετώπου που παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα (το δυτικό δηλαδή). 

"Όλοι όσοι ζούμε και είμαστε στα Χανια, το Κουμ Καπί, ηταν η αχίλλειος πτέρνα της δημοτικής αρχής. Θεωρούμε οτι, παρόλη τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν έγιναν σπουδαία πράγματα. Δεν θα έπρεπε να φτάνουμε εδώ τελευταία στιγμή και να συζητάμε για μια προσάμμωση, που γίνεται στο άλλο κομμάτι, ενώ στο δυτικό τμήμα έχουν αλλάξει όλες οι τρύπες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου.

Το πρόβλημα της διάβρωσης, πρόσθεσε, χρειάζεται άλλη μελέτη, όπως αυτή του κ. Συνολάκη, εκφράζοντας απορία για το που βρίσκονται οι παρατηρήσεις του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ την ίδια τύχη σημείωσε έχει η μελέτη Τσακαλάκη, που μπορεί να αλλάξει όψη στο Κουμ Καπί, - με υπογειοποίηση καλωδίων, δημιουργία υποδομών -και όμως είναι ακόμα στα συρτάρια του ΔΛΤΧ.

Παράλληλα ο κ. Χατζηγεωργίου, σημείωσε οτι στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, γίνεται μια διαρκής αδικία καθως είναι οι μόνοι, που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό για τραπεκαθίσματα, ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5000 ευρώ. Σε όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματίες των Χανίων, το ποσό αυτό καταβάλλεται σε δόσεις με τον κ. Χατζηγεωργίου να κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα.

Η απάντηση του δημάρχου Χανίων

Ο δημαρχος Χανίων απαντώντας στον εκπρόσωπο κατοίκων και επιχειρηματιών, σημείωσε οτι ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, έχει κάνει μια διαφορετική προσέγγιση, ορίζοντας περιοχές στις οποιες θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αυτό που συμβαινει σήμερα στο Κουμ Καπί, είναι οτι με εργαλείο, υπογεγραμμένες μελέτες, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του παραλιακού μετώπου. Επίσης, ο δήμαρχος Χανίων, τόνισε οτι η προσάμμωση είναι μια μέθοδος προστασίας που επιλέγει να γίνει στο νότιο τμήμα ενώ στο άλλο κομμάτι, που παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα σπηλαιώσεων, η προστασία θα γίνει με άλλο τρόπο. Όλα θα αλλάξουν και θα αντικατασταθούν για να έχουμε ένα καινούριο παραλιακό μέτωπο.

"Εμείς είμαστε δημοτική αρχή 4,5 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν οτιδήποτε βρήκαμε και υπάρχει εικοσαετίες να τα κάνουμε όλα. Αναπλάσαμε το παραλιακό μέτωπο της Νεας Χώρας, βάζουμε τάξη στο Παλιο Λιμάνι, έχουμε σοβαρή προετοιμασία και για το Κουμ Καπί. Δεν γίνονται με μαγικό τρόπο τα πράγματα. Το έργο του Κουμ Καπί είναι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο της Νέας Χώρας. Βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά για να ξεκινήσουν μετά από ένα χρόνο από σήμερα".

Ο συνεργάτης του δημάρχου, Κώστας Μπροκαλάκης, διευκρίνισε, απαντώντας για την τύχη της αρχιτεκτονικής μελετης του Τσακαλάκη, οτι η προμελέτη έχει κατατεθεί, ωστόσο, για να γίνει η οριστική μελέτη για την ανάπλαση του Κουμ Καπί θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σύνοδες μελέτες οι οποίες χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, εγκρίθηκαν και το προσεχές διάστημα,  αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός. Η προσάμμωση του νότιου τμήματος του Κουμ Καπί μπορεί να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το έργο ανάπλασης του Κουμ Καπί, με βάσει τις σύνοδες μελέτες για την προστασία του παραλιακού μετώπου από την διάβρωση