Μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της ΔΕΗ, η οποία απειλεί ευθέως τη συνέχιση της λειτουργίας της, ανακάλυψαν οι ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young στη μελέτη τους για την οικονομική χρήση του 2018.

Πρόκειται για μια ζημία συνολικού ύψους 542 εκατ. ευρώ η οποία, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές, καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου «να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Οι ορκωτοί ελεγκτές παρατηρούν, επιπλέον, ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, καθώς και ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ εκ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

Μεγάλος ο κίνδυνος
Το πόρισμα στων ελεγκτών της Ernst & Young έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικό της βαρύτητας του ζητήματος είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί πάνω από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλες τις μεγάλες βιομηχανίες της αγοράς και το Δημόσιο.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι συστημικές τράπεζες που έχουν εκτεθεί με δανεισμό προς την εταιρεία.

Κατά τις ίδιες πηγές, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών να έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πως έφτασε σε αυτή τη ζημία η ΔΕΗ
Σύμφωνα με αναλυτές, στη δυσχερή πορεία της ΔΕΗ επέδρασε ριζικά η μείωση του κύκλου των εργασιών της κατά 201,8 εκατ. ευρώ (4,1%), λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς και της μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Στην ίδια κατεύθυνση «έσπρωξαν» και εξωγενείς παράγοντες όπως η υψηλότερη δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 (κατά 137,9 εκατ. ευρώ) καθώς και η ιδιαίτερα αυξημένη καθαρή επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ (κατά 151,6 εκατ. ευρώ), με την επίπτωση των δύο τελευταίων παραγόντων να εντείνεται το β’ εξάμηνο του 2018.

Στα αποτελέσματα του 2018 αρνητικά επέδρασε και ο σχηματισμός πρόσθετης πρόβλεψης ύψους €109,5 εκατ. για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔEH, από τη συμμετοχή της στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων € 78,7 εκατ. μέσω εξώδικου και € 30,8 εκατ. μέσω αγωγών. Το αντίστοιχο ποσό σχηματισμού πρόβλεψης για το 2017 ήταν €32,7 εκατ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook