Η άφιξη του Κιμ στη Ρωσία για μια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση

Ένα μικρό πρόβλημα παρουσιάσθηκε σήμερα κατά την προσεκτικά χορογραφημένη επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, καθώς το τεθωρακισμένο τρένο του δεν κατάφερε να σταματήσει μπροστά από το κόκκινο χαλί που είχε απλωθεί για την υποδοχή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βλαδιβοστόκ. Και όλοι σκέφτονται τι περιμένει τον μηχανοδηγό…

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βγήκε με καθυστέρηση ενός λεπτού στην αποβάθρα, χαμογελαστός, φορώντας ένα μαύρο πανωφόρι και μαύρο καπέλο φεντόρα, για να τον υποδεχθούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, αφού το τρένο αναγκάσθηκε να κάνει όπισθεν για λίγα μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί ότι η πόρτα του ήταν ευθυγραμμισμένη με το κόκκινο χαλί.

Η άφιξη του Κιμ στη Ρωσία για μια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Ρώσοι αξιωματούχοι περίμεναν υπομονετικά καθώς το τρένο έκανε όπισθεν, όπως και δύο Βορειοκορεάτες βοηθοί που κρατούσαν ράμπες τις οποίες στη συνέχεια τοποθέτησαν στο έδαφος για να γεφυρώσουν το κενό ανάμεσα στο τρένο και την αποβάθρα.

Το τρένο του Κιμ κάνει όπισθεν

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι την ώρα που έφτανε η αμαξοστοιχία, Βορειοκορεάτες γυάλιζαν το εξωτερικό της ενώ ήταν εν κινήσει!

Αύριο η συνάντηση με τον Πούτιν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα έχει για πρώτη φορά αύριο συμβολικής σημασίας συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζοντας να αναδειχθεί σε «σοβαρό πρωταγωνιστή» της διεθνούς σκηνής, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη ανακούφιση από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Έπειτα από την δεύτερη, άκαρπη, συνάντηση κορυφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο μήνες, η συνάντηση Κιμ – Πούτιν χρησιμεύει ως υπενθύμιση προς την Ουάσινγκτον ότι διαθέτει και άλλα εναλλακτικά περιφερειακά στηρίγματα προς την ηγεσία του.

Όμως, την ώρα που είναι πιθανόν ότι ο Κιμ θα ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Μόσχα, η Ρωσία θα περιορισθεί σε ό,τι μπορεί να προσφέρει και η συνάντηση κορυφής θα επικεντρωθεί μάλλον στην επίδειξη συντροφικότητας, παρά στην προσφορά νέων επενδύσεων και οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Οταν ο Κιμ συναντήσει τον Πούτιν, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και μονομερή χαλάρωση των κυρώσεων. Δεν είναι πιθανόν ότι η Μόσχα θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του», δηλώνει ο Αρτιόμ Λούκιν, καθηγητής του Far Eastern Federal University του Βλαδιβοστόκ.

Οι χώροι του πανεπιστημίου θα υποδεχθούν τις εργασίες της συνάντησης κορυφής, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, που διαπίστωσαν την παρουσία εκεί συμβούλων του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο πλαίσιο των προετοιμασιών του γεγονότος.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, η Μόσχα δεν μπορεί να υπονομεύσει το κύρος της χάριν της φιλίας με τον Κιμ», σημειώνει ο Αρτιόμ Λούκιν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Βόρεια Κορέα ατόνησαν μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, προσπάθησε να ανανεώσει τις σχέσεις μετά την ανάληψη της ρωσικής προεδρίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 1999. Μέχρι τον θάνατό του το 2011 είχε επισκεφθεί τρεις φορές την Ρωσία.

Η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει στην χρηματοδότηση κάποιων περιορισμένων προγραμμάτων , όπως η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Τουμανγκάν που ενώνει τις δύο χώρες ή στην χορήγηση επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας. Φέτος, η Ρωσία έστειλε περισσότερους από δύο τόνους σιτηρών στην Βόρεια Κορέα μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ενώ ρώσοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα μπορεί να στείλει μέχρι 50.000 τόνους σιτηρών στην Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία συνέχισε την πώληση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου στην Βόρεια Κορέα, αν και περιλαμβάνεται στο καθεστώς των κυρώσεων.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν τον Μάρτιο ότι αξιωματούχοι της Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν στην Μόσχα «για την ενίσχυση των υψηλού επιπέδου επαφών και ανταλλαγών σε πολιτικό επίπεδο και για την ισχυρή προώθηση της συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα».

Αν και δεν είναι πιθανό η Μόσχα να διακινδυνεύσει το κύρος της στα Ηνωμένα Εθνη παραβιάζοντας ανοικτά τις κυρώσεις, ο Πούτιν μπορεί να υποσχεθεί ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, σύμφωνα με τον Λούκιν.

«Ο Κιμ μπορεί να περιμένει μία φιλική υποδοχή εδώ και ίσως έχει πιθανότητες να λάβει πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τον Πούτιν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook