Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Πρόωρος Τοκετός» το Σάββατο 20 Απριλίου  στο Μέγαρο Ντορέ στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική εταιρεία υπερήχων στη μαιευτική & γυναικολογία και την Ελληνική εταιρεία περιγεννητικής ιατρικής.  Η ενεργή συμμετοχή του κόσμου στην επιστημονική αυτή εκδήλωση ήταν μία ευκαιρία για όλους για γόνιμη συζήτηση, εξαγωγή συμπερασμάτων και ανανέωση της γνώσης, καθώς παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα νεώτερα δεδομένα αλλά και οι καθιερωμένες κλινικές πρακτικές στην αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού.

Ο πρόωρος τοκετός και οι συνέπειες της προωρότητας στη νεογνική ηλικία και στη μετέπειτα ζωή παραμένουν μείζονα προβλήματα της σύγχρονης Ιατρικής. Η προωρότητα ευθύνεται για το 75% της περιγγενητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας αλλά και για επακόλουθες νευροαναπτυξιακές διαταραχές.  Παρά την αναγνώριση των ομάδων υψηλού κινδύνου, την κατανόηση πολλών πτυχών της αιτιοπαθογένειας, η συχνότητα του πρόωρου τοκετού παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Υπάρχει όμως σημαντική βελτίωση στην επιβίωση των πρόωρων νεογνών και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της προωρότητας.

Ο Σταύρος Σηφάκης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, τ. Διευθυντής ΕΣΥ ΜΓ Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επιστημονικός Διευθυντής Μητέρα Κρήτης  δήλωσε: «Η εκδήλωση για τον Πρόωρο Τοκετό είναι μία συνδιοργάνωση δύο σπουδαίων εταιρειών, της Ελληνικής εταιρείας υπερύχων στη μαιευτική & γυναικολογία και της Ελληνικής εταιρείας περιγεννητικής ιατρικής . Και οι δύο εταιρείες έχουν να κάνουν με τον πρόωρο τοκετό, διότι ο προώρος τοκετός είναι ένα μείζον θέμα για την δημόσια υγεία. Ένα προώρο νεογνό έχει προβλήματα, με την ανάπτυξη του, την βιωσιμότητα του, με συνέπειες που μπορεί  να το συνοδεύουν σε όλη του την ζωή. Ο πρόωρος  τοκετός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το 75% που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πρόωρα νεογνά. Τα περισσότερα από αυτά τα πάνε πολύ καλά, λόγω της βελτίωσης των καλών συνθηκών. Έχουμε βελτιώσει τα ποσοστά ανίχνευσης των γυναικών που κινδυνεύουν από πρόωρο τοκετό, όπως επίσης και τα προγράμματα πρόβλεψης , ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να κάνουν πρόωρο τοκετό , αλλά συνολικά δεν έχει βελτιωθεί το ποσοστό της προωρότητας στον αναπτυγμένο κόσμο που παραμένει στο 8%.  Άρα όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί  στο πως θα μειώσουμε την συχνότητα και  πως θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα το πρόωρο νεογνό που θα γεννηθεί και θα χρειαστεί βοήθεια».

Η Ελευθερία Χατζηδάκη, Παιδίατρος Νεογνολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης , Διευθύντρια Νεογνολογικής Κλινικής & ΜΕΝΝ ΠαΓΝΗ συμπλήρωσε: «Ένα στα δέκα νεογνά γεννιούνται πρόωρα,  πριν δηλαδή τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης.  Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στην περιγεννητική φροντίδα.  Τα πρόωρα νεογνά νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και κάποιες φορές χρειάζεται να γίνουν μαχητές,  να δώσουν μάχη για τη ζωή τους,  για να πάνε σπίτι τους,  στις οικογένειες τους, σκορπώντας χαμόγελα, χαρά και αισιοδοξία. Η συνεχής επαγρύπνιση, η διαρκής ενημέρωση, η ετοιμότητα και η συνεργασία μαιευτήρων, νεογνολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού σε ότι αφορά τον πρόωρο τοκετό και τις συνέπειες του, είναι οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση και την καλή ποιότητα ζωής των προώρων νεογνών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook