Εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου η παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Μαλίων, δίνοντας τη δυνατότητα στο Δήμο Χερσονήσου να αναλάβει ως φορέας διαχείρισης, να ολοκληρώσει και να θέσει σε λειτουργία ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που για χρόνια παρέμενε ημιτελές.

Μετά από πλήθος οχλήσεων, επιστολών και συναντήσεων, προς τα αρμόδια Υπουργεία, Γραμματείες και τον Πρωθυπουργό, τροποποιήθηκε ο Ν.2160/1993 με τον Ν. 4582/2018 ΦΕΚ 208/τ. Α’/11-12-2018. Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε το άρθρο 35, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα και σε Ο.Τ.Α. να εκχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης και να αποτελέσουν Φορείς Διαχείρισης των Τουριστικών Λιμένων μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Χερσονήσου. Ο προϋπολογισμός του έργου για να ολοκληρωθούν τα έργα και να λειτουργήσει ο Λιμένας εκτιμάται στα 3.900.000 €, ενώ για τη χρηματοδότησή του θα αναζητηθεί παραχωρησιούχος (επενδυτής) με σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, δυνατότητα που απορρέει από το Ν.2160/1993.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης: «Μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε ένα πάγιο αίτημα, ένα χρόνιο πρόβλημα, ένα μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη των Μαλίων  και όχι μόνο, επιτέλους αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα καταφέρουμε να αναδυθεί από το νομικό και γραφειοκρατικό κυκεώνα ένα έργο ζωτικής σημασίας και ταυτόχρονα να απεγκλωβιστεί μια πανέμορφη περιοχή, αξιοποιώντας στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Είμαστε πλέον σε θέση να ισχυριστούμε ότι το όραμά μας γίνεται πραγματικότητα, καθώς με τα νέα δεδομένα είμαστε αισιόδοξοι ότι οδεύουμε σε ριζικό επαναπροσδιορισμό του τουριστικού χάρτη των Μαλίων, του Δήμου Χερσονήσου και ολόκληρου του νησιού.» 

Ιστορικό

Το 1993 ξεκίνησαν προσπάθειες για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμένα σκαφών αναψυχής (Μαρίνας) στην Δ.Ε Μαλίων.

Η κατασκευή του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα) Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου εντάχθηκε στο Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΠΕΠ Κρήτης), με σκοπό να παραδοθεί μια νέα υποδομή στην περιοχή των Μαλίων και κατ’ επέκταση στο νομό Ηρακλείου, με δυνατότητα υποδοχής και εξυπηρέτησης περίπου τριακοσίων (300) πολυτελών σκαφών. Η μαρίνα των Μαλίων θα υπηρετούσε την τουριστική αγορά των θαλάσσιων ταξιδιών, δίνοντας μια νέα μορφή τουρισμού στην Κρήτη ενώ συγχρόνως θα δημιουργούσε προϋποθέσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, αποτέλεσε το κυρίαρχο όραμα της τοπικής κοινωνίας τη δεκαετία του 1990, και η έναρξη του έργου γέννησε πολλές ελπίδες στην περιοχή. Για την κατασκευή του θυσιάστηκε μια πανέμορφη και προνομιούχα θαλάσσια περιοχή (περιοχή Αγίου Πνεύματος στα Μάλια), με παρακείμενες σε αυτήν ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες.

Κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου, οι οποίες απέβησαν άκαρπες με τις εργασίες κατασκευής του να αναστέλλονται το 2000, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί τα θαλάσσια και χερσαία έργα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιοχής, με κυρίαρχη μέχρι σήμερα την εικόνα εγκατάλειψης και προσβολής του άλλοτε θαυμάσιου φυσικού ανάγλυφου του κόλπου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook