Με ένα νέο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής με επίκεντρο και συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων, πολιτών, η Περιφέρεια Κρήτης ενισχύει τις δράσεις της στην στρατηγική που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για την ασφαλή οδήγηση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους του νησιού μας.

Το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη Προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης για την υλοποίηση προγράμματος προαγωγής κουλτούρας ασφαλούς μετακίνησης, σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο θα υλοποιήσει το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, τεχνογνωσία και μακροχρόνια εμπειρία σε παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης. Η εισήγηση – πρόταση στο Περιφερειακό συμβούλιο έγινε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Γιάννη Παρασύρη ύστερα από συνεννόηση του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου ήταν επίσης παρούσα η Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κρήτης και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας. Το έργο, όπως ανέφερε ο κ. Παρασύρης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα Μάιο, θα εξελιχθεί εντός της ερχόμενης σχολικής χρονιάς και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Απευθύνεται σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες μεταξύ των οποίων  μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπονται είναι η εκπόνηση έρευνας σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για την ανάδειξη των εκπαιδευτικών αναγκών σε θέματα προαγωγής ασφαλούς μετακίνησης, η υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επάρκειας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο σχεδιασμό προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, η εφαρμογή σύντομων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στα σχολεία, η οργάνωση δράσεων για την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης, καθώς και η οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παρασύρη, στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σειράς στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες σταδιακά θα καθιερωθούν και δε θα έχουν πρόσκαιρο και αποσπασματικό χαρακτήρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι, το έργο αναμένεται να εμπλέξει όλες τις δυνάμεις του τόπου και θα αποτελέσει σταθμό για τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας, ενισχύοντας τη μετάβαση σε μια κουλτούρα ασφαλούς μετακίνησης σε όλη την Περιφέρεια. Η επένδυση στους εκπαιδευτικούς θα διασφαλίσει τη συνέχεια των δράσεων μέσα στα σχολεία και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά με την μετάδοση της νέας γνώσης σε χιλιάδες μαθητές. 

Η  Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κρήτης και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας υπογράμμισε την υψηλή σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος για μια χώρα που οι πρωτοβουλίες σε ζητήματα προαγωγής της ασφαλούς μετακίνησης υλοποιούνται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς, χωρίς συνέχεια και συχνά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Η ελληνική πραγματικότητα έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό νεαρών θυμάτων αλλά και υψηλά ποσοστά ανήλικων παραβατών, ιδιαίτερα στην επαρχιακή Ελλάδα. Η πρώτη εμπειρία στην οδήγηση στο νησί μας φαίνεται να αποκτάται πριν απο τα 10 έτη στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρώιμης ενηλικίωσης των παιδιών ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, γεγονός που δικαιολογεί την υψηλή θέση που κατέχει η Κρήτη στην Ευρωπαϊκή κατάταξη των Περιφερειών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό τροχαίων θανάτων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook