Συνεπείς στο ραντεβού που δίνεται κάθε χρόνο εδώ και ενάμιση αιώνα στην πλατεία των Βουκολιών – Ντόπιοι, τουρίστες και πολιτικά πρόσωπα στο ιστορικό παζάρι

(Στο τέλος του δημοσιεύματος πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες, κατέκλυσαν από το πρωί και φέτος την Πλατεία των Βουκολιών, για να βρεθούν στο παραδοσιακό παζάρι  που οργανώνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή και  αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά.  Δεκάδες πάγκοι μικροπωλητών στηθηκαν για να υποδεχτούν τους επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή από κάθε γωνιά της Κρήτης, σε ένα “ραντεβού”, που δίνεται κάθε χρόνο εδώ και ενάμιση αιώνα.

Φέτος, το παζάρι “πήρε” κάτι από το προεκλογικό άρωμα των ημερών, καθώς βόλτα ανάμεσα στους πάγκους και στα μαγαζιά της περιοχής, έκαναν μεταξύ άλλων,  υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές κα βουλευτές, ανταλάσσοντας σε “πηγαδάκια συζητήσεων” εκτός από ευχές για “Καλή Ανάσταση”, πληροφορίες και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Στις Βουκολιές βρέθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος στο “Ποτάμι”, που λόγω και της καταγωγής του – από την Κίσσαμο – δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το παζάρι. Ο κ. Θεοδωράκης συνομίλησε με ντόπιους, έκανε βόλτα ανάμεσα από τους πάγκους των μικροπολητών ενώ δεν παρέλειψε με δήλωσή του, να απευθύνει κάλεσμα στους συμπατριώτες του, να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές με γνώμονα την ευρωπαϊκή αναγέννηση, αναλογιζόμενοι το μέλλον των παιδιών τους και του τόπου.

 

“Πάντα υπάρχει χρόνος για μια βόλτα από τις Βουκολιές, ειδικά μια μέρα σαν τη σημερινή. Στο Ποτάμι, ταξιδεύουμε σε όλη τη χώρα, συζητάμε με πολιτες, τους ακούμε μας ακούνε, με στόχο στις 26 Μάη να έρθει πολύς κόσμος στις κάλπες, και να πουν ναι στην Ευρωπαική Αναγέννηση για την οποία αγωνίζεται το “Ποτάμι”. Θέλω να πω χρονια πολλά στους πατριώτες μου, με καθαρό μυαλό να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους, το μέλλον της χώρας, το μέλλον της Κρήτης και το μέλλον της Ευρώπης σε ένα μήνα από τώρα”, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης

Στη σύγχρονη εποχή το παζάρι  στις Βουκολιές Χανίων είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εποχής, καθώς εκτός από τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που έχουν την τιμητική τους στους πάγκους των πολιτών, υπάρχουν πλέον είδη ένδυσης, υπόδησης, παιχνίδια, είδη κατοικίας και διακόσμησης και πολλά ακόμα.

H ιστορία του Παζαριού

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έχει την δική του ιστορία. Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων. Ένα παζάρι, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.


φωτό πλατεία Βουκολιών 1961

Το παζάρι «διοργανώνεται για περίπου ενάμισι αιώνα. Οι πρώτες αναφορές γίνονται στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ την άνοιξη του 1851 ο Εγγλέζος χαρτογράφος Thomas Abel Brimage Spratt, που βρισκόταν στην Κρήτη, κατέγραψε, μεταξύ άλλων: ‘…στο ταξίδι μάς συνοδεύει ένας Σφακιανός πραματευτής, ο οποίος μπήκε στην παρέα μας κοντά στην Αγία Ειρήνη. Πήγαινε στο παζάρι που γίνεται κάθε Παρασκευή σε ένα κοντινό χωριό, τις Βουκολιές, ένα χωριό στην εκβολή της κοιλάδας του Σέμπρωνα. Προφανώς το επέλεξαν γι’ αυτό λόγω της κεντρικής θέσης του ανάμεσα στις περιοχές του Σελίνου, της Κισάμου και της Κυδωνίας. Ο συνταξιδιώτης μας υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο μαζεύονται κάθε φορά 2.000 Κρητικοί. Είναι το μοναδικό παζάρι αυτού του είδους σε ολόκληρη την Κρήτη, αφού τέτοιο παζάρι δεν γίνεται πουθενά άλλου στο εσωτερικό του νησιού…’».


φωτό πλατεία Βουκολιών 1961

Το παζάρι των Βουκολιών, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο. Οι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για αυτό, κατέβαιναν κορίτσια στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

Στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων, είναι αυτό που κυριαρχούσε από παλιά. Οι κτηνοτρόφοι έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί. Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή και ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

Παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες που τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες και έψηναν κρέας. Τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί (σαλιγκάρια) και σαρακοστιανά και πωλούνταν πάνω από χίλια ζώα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook