Στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Σλοβενίας κατά τη μία μονάδα στο «AA» προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Προειδοποίησε μάλιστα με νέα υποβάθμιση, αιτιολογώντας την απόφασή του με την επιδείνωση των οικονομικών των τραπεζών.

«Η υποβάθμιση της Σλοβενίας έχει κατά κύριο λόγο ως αιτία την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του τραπεζικού τομέα» που αυξάνει τους φόβους ότι το κράτος θα πρέπει να συμβάλει εκ νέου στην ανακεφαλαιοποίηση του, αναφέρει ο Fitch σε ανακοίνωσή του. Ο οίκος επικαλείται επίσης την απόρριψη της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με δημοψήφισμα τον Ιούνιο, η οποία αποτελεί «οπισθοδρόμηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Αυτή η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στη χώρα, που προγραμματίζει να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65, υπονόμευσε τελικά τον κέντρο-αριστερό συνασπισμό που ασκούσε την εξουσία από το 2008. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ, μειοψηφίας από τον Ιούνιο, ανατράπηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μετά την απώλεια μιας ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ ανακοίνωσε σήμερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 4 Δεκεμβρίου

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook