Την Κυριακή 5 Μαΐου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει για τα μέλη του κυκλική πεζοπορία στην περιοχή του ‘Αι Γιάννη στην Ιεράπετρα, στο “φαράγγι του Μυλωνά” με τον εντυπωσιακό καταρράκτη, που βρίσκεται στις παρυφές του όρους της Θρυπτής, περίπου 18χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας.

Η ρεματιά και το “φαράγγι του Μυλωνά” βρίσκονται νότια από το χωριό του Άι Γιάννη στις πλαγιές της οροσειράς του Αφέντη, και τροφοδοτείται με νερό από τις πολλές πηγές της Θρυπτής. Η περιοχή είναι γεμάτη από απόκρημνους εντυπωσιακούς βράχους, κάθετους γκρεμούς με πολυάριθμες σπηλιές, αλλά και ένα πανέμορφο πευκοδάσος. Το εντυπωσιακότερο όμως αξιοθέατο είναι ο μεγάλος καταρράκτης, που ‘αδειάζει’ με ορμή το νερό του σε μια πράσινη λιμνούλα, ανάμεσα από ψηλά βράχια πνιγμένα στη βλάστηση. Ο επιβλητικός καταρράκτης του Μυλωνά ή Αϊ Γιάννη, βρίσκεται σε υψόμετρο 217μ, έχει ύψος 32μ. και είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος καταρράκτης στην περιοχή μας. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα ο όγκος του νερού είναι ασυνήθιστα μεγάλος και το θέαμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Η πορεία μας θα ξεκινήσει από την μεγάλη στροφή της “Κακιάς Σκάλας”, λίγο πριν τα Φέρμα. Περπατούμε περίπου μισή ώρα σε αγροτικό δρόμο και συνεχίζουμε αρχικά από καλά σηματοδοτημένο ανηφορικό μονοπάτι μέσα στο πευκοδάσος και στη συνέχεια πάνω στον τσιμεντένιο καταπότη που οδηγεί στον καταρράκτη. Χαλαρώνουμε απολαμβάνοντας τον ήχο του νερού και το μαγευτικό τοπίο με τις πρασινάδες και τους επιβλητικούς σχηματισμούς των βράχων. Συνεχίζουμε την πορεία μας σκαρφαλώνοντας στην αριστερή πλευρά τα σμιλεμένα πάνω στο βράχο ‘σκαλοπάτια’ και ανεβαίνουμε στην κορυφή του καταρράκτη. Συνεχίζουμε από μονοπάτι δίπλα στο τρεχούμενο νερό και καταλήγουμε στην αφετηρία με κατηφορική πορεία από αγροτικούς δρόμους/μονοπάτια μέσα στα πεύκα και στα λιόδεντρα, με μοναδική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος.

Η πεζοπορία στο μεγαλύτερο της μήκος είναι εύκολη. Απαιτούνται ορειβατικά μποτάκια, μπαστούνια, καπέλο και σακίδιο με νερό και σνακ.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (οδός Κ. Καραμανλή 24 S/M Βασιλόπουλου), στις 8:30 το πρωί της Κυριακής. Μετάβαση με δικά μας αυτοκίνητα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 4 ώρες περίπου

ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 8 χλμ

ΑΡΧΗΓΟΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων (τηλ. 6979687576)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, εξοπλισμός, φωτογραφίες, video από προηγούμενες πεζοπορίες στο νέο blog του Συλλόγου ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook