Η υπερφαγία είναι η κατανάλωση ποσότητας τροφής μεγαλύτερης από τη φυσιολογική για το ύψος, το φύλο και την ηλικία του ατόμου.

Η κατανάλωση γίνεται ανεξάρτητα από την σωματική πείνα και αφορά στην ικανοποίηση καθαρά συναισθηματικών αναγκών.

Μπορεί να πάρει τη μορφή υπερφαγικών επεισοδίων, κατά τα οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει τους ανθρώπους από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων σε μη φυσιολογικές ποσότητες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε πρωτεύοντα θηλαστικά, όσα ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή κατανάλωσαν μικρότερες ποσότητες από άλλες τροφές και έχασαν βάρος.

Η ερευνήτρια Carol Shively από το Πανεπιστήμιο Wake Forest, δήλωσε ότι τα ζώα που ακολούθησαν δυτικού τύπου διατροφή κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από αυτές που χρειάζονταν και πήραν βάρος.

Επί σχεδόν 9 χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ζώα τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωνε τροφές που αποτελούνταν κυρίως από λιπαρά και πρωτεΐνες και η άλλη διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης.

Η έρευνα έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά την υπερκατανάλωση φαγητού, την παχυσαρκία και τον προδιαβήτη.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι συμβάλλει επίσης στην πρόληψη νόσων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε ακόμα και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ηλικιωμένους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook