Οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν χρήσιμα σεμινάρια για τη διάσωση, αναζήτηση θυμάτων, την παροχή πρώτων βοηθειών και τη μεταφορά τους.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό τριήμερο στο Λουτρό Σφακίων, στο οποίο συμμετείχαν μέλη της Επίλεκτη Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Χανίων (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Χανίων), αλλά και μέλη από διάφορα παραρτήματα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.  Ελλάδος. Περίπου 40 εθελοντές μετέβησαν στο Λουτρό Σφακίων με την ευγενική χορηγία της ΑΝΕΝΔΥΚ. Η ομάδα κλήθηκε με πρωτοβουλία της Σοφίας Ανδρουλακάκη, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου LOUTRO On The Hill, το οποίο ανέλαβε και τη φιλοξενία της αποστολής.

Σκοπός ήταν η εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής πάνω σε θέματα παροχής Α΄ βοηθειών, καθώς η περιοχή υποφέρει από το γεγονός ότι δεν προσφέρεται άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Έτσι, σημειώνεται αυξημένη ανάγκη παροχής Α΄ βοηθειών, από τους κατοίκους του χωριού- απλούς πολίτες, ιδιαίτερα τους μήνες της θερινής τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτούν και τα μέλη των ομάδων της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., σε ένα ιδιαίτερο μορφολογικά έδαφος. Στο εκπαιδευτικό μέρος του τριημέρου, οι Επίλεκτοι ανταπεξήλθαν με το καλύτερο τρόπο σε άσκηση έρευνας και διάσωσης σε φυσικό πεδίο, με έναρξη στις 03:00 το ξημέρωμα. Η άσκηση περιλάμβανε στήσιμο ομάδας διάσωσης, αναζήτηση θυμάτων, παροχή πρώτων βοηθειών, ακινητοποίηση, απεγκλωβισμό & μεταφορά θυμάτων σε σταθμό συγκέντρωσης.

Αργότερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε και μια εντυπωσιακή και άκρως διδακτική άσκηση ορεινής διάσωσης, στους απόκρημνους γκρεμούς πλησίον του χωριού. Τα σενάρια περιελάμβαναν έρευνα σε δύσβατες, βραχώδεις περιοχές και μεταφορά θυμάτων τεχνικής διάσωσης με σχοινιά πάνω από τη θάλασσα. Υπεύθυνος διοργανωτής & συντονιστής των ασκήσεων, ήταν ο Ρουμελιώτης Γεώργιος (Πρόεδρος της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω & Αντιπρόεδρος της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook