Γνωρίστε ένα από τα πιο μαγικά μέρη της Κρήτης αλλά και ένα μέρος που με ένα λάθος “βήμα” μπορεί να βρεθείς εγκλωβισμένος και αβοήθητος

Το φαράγγι της Τρυπήτης ήρθε στο φως της επικαιρότητας πρόσφατα, λόγω των ερευνών για τον εντοπισμό του 64χρονου Πολωνού που εξαφανίστηκε στις αρχές Απριλίου με τα ίχνη του να φτάνουν μέχρι την παραλία της Τρυπητής που κατασκήνωσε, ωστόσο για τους λάτρεις της φύσης και των περιπατητών είναι γνωστό για την απαράμιλλη ομορφιά του αλλά και τους κινδύνους που κρύβει.

Είναι από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Κρήτης και για τη διάσχισή του χρειάζονται συνήθως δύο ημέρες, καθώς δεν υπάρχει δρόμος για να προσεγγίσει κάποιος την είσοδο του. Τα υψηλά κάθετα τοιχώματα με τις σπηλιές, προσδίδουν στο Φαράγγι εντυπωσιακή ομορφιά, αποζημιώνουν τον περιπατητή ενώ εκεί οφείλεται και το όνομά του, Τρυπητή.

Η πρόσβαση στην είσοδό του γίνεται από τον Ομαλό μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Γκίγκιλου και περνάει από την πηγή Λινοσέλι. 

Είναι το δεύτερο παράλληλο φαράγγι δυτικά του Φαραγγιού της Σαμαριάς μετά το φαράγγι του Κλάδου Για να προσεγγίσετε την είσοδο υπάρχει επικίνδυνο πέρασμα με μεγάλες σάρες (γκρεμός με χαλίκια), γι’ αυτό δε θα πρέπει να επιχειρήσετε να περάσετε το σημείο χωρίς τη συνοδεία έμπειρων ορειβατών. Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το σημείο και πολλοί άλλοι έθεσαν τον εαυτό τους σε πολύ σοβαρό κίνδυνο, οπότε μην επιχειρήσετε να το περάσετε αν δεν διαθέτετε κάποιον έμπειρο οδηγό.

Στη βραχώδη παραλία της Τρυπητής, που σχηματίζεται στο ακρωτήριο της Τρυπητής, υπάρχει στέρνα νερού, στάνη και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στη χερσόνησο της Τρυπητής ήταν κτισμένη η αρχαία Ποικιλασός, ακμαίο λιμάνι της Ελύρου.  

Αν δεν υπάρχει κάποιο πλεούμενο να σας παραλάβει από την παραλία, μπορείτε να βαδίσετε άλλες 3-4 ώρες δυτικά κατά μήκος του μονοπατιού Ε4 για να φθάσετε ως το παραλιακό χωριό της Σούγιας. Στο μονοπάτι αυτό θα συναντήσετε τα ερείπια ενός Τουρκικού φρουρίου, καθώς και σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με τη μοναδική θέα στη θάλασσα. Στο εκκλησάκι αυτό διανυκτερεύουν δεκάδες πιστοί την παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία (στις 19 Ιουλίου), οι οποίοι καταφτάνουν με βάρκες ή πεζοπορώντας από τη Σούγια. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook