Ο τουριστικός κύκλος με βάση την εμπειρία δείχνει ότι κάθε έξι ή επτά χρόνια η δυναμική του εξαντλείται. Αυτό ισχύει και για τον ελληνικό τουρισμό που το 2018 έκλεισε το έκτο συνεχόμενο ανοδικό  έτος.
 
Πολύ περισσότερο όμως εξ αιτίας της εξωστρέφειας του και δεν είναι αλώβητος από τον κύκλο της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.
 
Με βάση τις προβλέψεις της ALPHA BANK έξι  παράγοντες είναι που θα καθορίσουν την πορεία των τάσεων του Τουρισμού για το 2019.
 
1. Η Πορεία των Οικονομιών της ΕΕ
 
Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΕ (Χειμώνας του 2019) οι χώρες της Ευρωζώνης θα παρουσιάσουν αύξηση 1,3% σε σχέση με την φθινοπωρινή πρόβλεψη του 2018 που έδινε αύξηση  1,9% του ΑΕΠ δηλαδή είναι μικρότερη κατά 0,6%. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ27 στις αντίστοιχες προβλέψεις για το ΑΕΠ είναι μειωμένες κατά 0,5% ενώ για την ΕΕ28 κατά 0,4%. Οι αδύναμη ρυθμοί ανάπτυξης επηρεάζονται από την διεθνή οικονομική συγκυρία και τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και της πρόβλεψης για μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας, αλλά και των ΗΠΑ αφού εξαντλείται η ευνοϊκή συγκυρία για την αμερικάνικη οικονομία εξαιτίας της μείωσης της φορολογίας που εφάρμοσε ο Τράμπ.   
 
2. Η Διάθεση των Γερμανών για ταξίδια στο εξωτερικό 
 
Σχετίζεται με την εξέλιξη στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης (1,3% η αύξηση του ΑΕΠ)  της γερμανικής οικονομίας, που περιορίζει την ζήτηση για ταξίδια των Γερμανών στο εξωτερικό.  
 
3. Το Brexit
 
Το Brexit έχει δημιουργήσει σοβαρά αδιέξοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο που οδηγούν τόσο στην μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ 1,5% όσο και στην υποτίμηση της λίρας, με αποτέλεσμα για ένα από τους σημαντικότερους προορισμούς εισαγωγής τουριστών για την χώρα μας να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην τουριστική ζήτηση το 2019. 
 
4. Πορεία τουριστικού κύκλου (αναφορά παραπάνω)
 
5. Προγραμματισμός θερινών αεροπορικών αφίξεων (αρνητικές το πρώτο δίμηνο -7%)
 
Ο προγραμματισμός θέσεων στις 31/01/19 στις εισερχόμενες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή σεζόν 2019 είναι μειωμένη κατά 7% ή 1,3 εκ. θέσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τις μεγαλύτερες μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς καταγράφουν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης (-380 χιλ. θέσεις ή – 16%) των Χανίων (-236 χιλ. ή -15%), της Κέρκυρας (-166 χιλ. θέσεις ή -8%), της Ρόδου (-148 χιλ θέσεις ή – 4%) και της Ζακύνθου (-118 χιλ. θέσεις ή -11%).   
 
6. Και το comeback της Τουρκίας  
 
Η Τουρκία επανέρχεται δυναμικά στην τουριστική αγορά σαν ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, μετά από το πραξικόπημα και τα τρομοκρατικά κτυπήματα. Η  οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας την έχει καταστήσει ακόμα πιο φθηνό τουριστικό προορισμό.  Αυτό εκφράστηκε κύρια με την τεράστια στροφή των Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία και την δυναμική αύξηση που παρουσίασε το 2018 τόσο για τους Γερμανούς αλλά και για τους υπόλοιπους ευρωπαίους  .
 
Γενικά με βάση τις πρώτες ενδείξεις του τριμήνου 2019 προκύπτει ότι η πορεία του ελληνικού τουρισμού θα κινηθεί σταθερά στα ίδια επίπεδα του 2018 αλλά δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και μια μικρή καθοδική πορεία. 
 
Οι τουριστικές τάσεις για το 2019 προβλέπεται να είναι ίδιες με τις παραπάνω εκτιμήσεις και για  την τουριστική αγορά της Κρήτης και ειδικά την αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
 
Οι βασικές αγορές των εισερχόμενων τουριστικών προορισμών για την περιοχή μας θα παραμείνουν οι ίδιες με πρώτη την αγορά των Σκανδιναβών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων για το 2018 στο αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Πρώτοι στις συνολικές αφίξεις από τους Σκανδιναβούς ήταν οι Σουηδοί 14%, Νορβηγοί 13,7%, Δανοί 13,1% και Φιλανδοί 8,3%, στην δεύτερη θέση ήταν οι Βρετανοί με 13,9%, οι Πολωνοί με 9,25%, οι Γερμανοί με 7,2% και οι Ιταλοί με 3,7%, κλπ
 
Είναι πιθανή η συγκράτηση των αφίξεων  στα ίδια επίπεδα ή μια σχετική μείωση και για την ΠΕ των Χανίων για το 2019, όπως προκύπτει και από τις πρώτες προβλέψεις των αεροπορικών αφίξεων 2019 στο αεροδρόμιο Χανίων.  
 
Αρτεμάκης Μιχάλης, Οικονομολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook