Τους λόγους που την έκαναν, παράλληλα με το λειτούργημα της Ιατρικής που ασκεί επί σειρά ετών στα Χανιά, να ασχοληθεί με τα κοινά και να συστρατευτεί με τον Γρηγόρη Αρχοντάκη και τον συνδυασμό “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας” στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές αλλά και το πως ονειρεύεται να “δει” τα Χανιά, εξέφρασε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Στυλιανουδάκη – Αθουσάκη.

Η Ειρήνη Στυλιανουδάκη – Αθουσάκη γεννήθηκε το 1965 στα Χανιά. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας. Από το 1998 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στα Χανιά, υπηρετώντας με ζήλο και υπευθυνότητα το λειτούργημα της Ιατρικής. Επίσης κατέχει την θέση του Ιατρού Εργασίας στην Αλευροβιομηχανία «Μύλοι Κρήτης» από το 1998 έως και σήμερα. Επί αρκετά έτη, υπήρξε Ιατρός Εργασίας στη ΔΕΥΑΧ και στη ΔΕΔΙΣΑ, όπου έθεσε τις βάσεις όλων των μέτρων πρόληψης προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Είναι παντρεμένη με τον Επιχειρηματία Φώτη Αθουσάκη με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο κόρες, τη Μίνα, πτυχιούχο Ιατρικής Ηρακλείου και τη Σοφία, πτυχιούχο Φαρμακευτικής Πάτρας.

Γιατί αποφάσισα να είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Γρηγόρη Αρχοντάκη

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές μου έγινε η τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού  ‘’ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ’’ ο υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Ύστερα  από αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου γράφοντας με το χέρι στην καρδιά.

Θεωρώ πλέον ότι όποιος αποφασίζει να ασκεί κριτική σε πρόσωπα, έργα και αποφάσεις που αφορούν το δήμο του, δεν πρέπει να το κάνει εξ αποστάσεως και εκ του ασφαλούς. Εάν διαθέτει τις ικανότητες, τις γνώσεις, και προπάντων τη θέληση να προσφέρει για το δήμο του, πρέπει να παλέψει.

Να δει από κοντά πόσο εύκολα ή δύσκολα επιτυγχάνεται ένα έργο και υλοποιούνται αποφάσεις` ποια εμπόδια και σε ποια επίπεδα πρέπει αυτά να υπερνικηθούν` με ποιο τρόπο οράματα και μεγαλόπνοα σχέδια γίνονται πραγματικότητα.

Επιπλέον, η πόλη μας, ο δήμος μας, με τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει, ένα δώρο που του χαρίστηκε απλόχερα, κατάφερε να σώσει, σε κάποιο βαθμό, την τοπική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Γι’ αυτόν τον δήμο λοιπόν έχουμε χρέος να παλέψουμε αναβαθμίζοντας όλες τις υποδομές του κάνοντας την καθημερινότητα των πολιτών του ευκολότερη και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα (π.χ. υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, έργα πολεοδομίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, κλπ) σεβόμενοι βέβαια το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αξίζει σε αυτή την πόλη, στα Χανιά μας, σε βάθος χρόνου να μονοπωλήσει τα βλέμματα Ελλήνων και ξένων.

Όσον αφορά την απόφαση μου να δεχτώ την πρόταση του υποψήφιου δημάρχου Γρηγόρη Αρχοντάκη είναι γιατί θεωρώ τον Γρηγόρη επιτυχημένο επιχειρηματία, τίμιο, οικονομικά ανεξάρτητο, εργατικό, αποτελεσματικό σε ό,τι έχει ασχοληθεί, ικανό και πρόθυμο να προσφέρει στον τόπο μας, με θετικά δείγματα επιτυχημένης πορείας στη διάρκεια της Νομαρχιακής του θητείας.

Τώρα σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά θα ήθελα να  διευκρινήσω  τα εξής:

Η απόφαση μου να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν πηγάζει από κάποια ανάγκη προβολής και κοινωνικής καταξίωσης. Θεωρώ ότι αυτά τα έχω πετύχει υπηρετώντας με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το λειτούργημα της Ιατρικής στα είκοσι έτη λειτουργίας του ιδιωτικού μου ιατρείου. Εξάλλου, παραδέχομαι ότι δεν διαθέτω το μικρόβιο του πολιτικού. Ήμουν, είμαι και θα είμαι ¨ερωτευμένη¨ με την Ιατρική.

Ωστόσο, γνωρίζω ότι τώρα που οι επαγγελματικές και οικογενειακές μου υποχρεώσεις έχουν πλήρως δρομολογηθεί, σε οτιδήποτε μου ανατεθεί στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αξιοποιήσω το μέγιστο των ικανοτήτων, γνώσεων και δυνάμεων μου και θα το υπηρετήσω με το ίδιο πείσμα, πάθος και τελειομανία που με χαρακτηρίζουν ως ιατρό.

Όσο για το πού θα βρω το χρόνο, όλοι ξέρομε ότι ο χρόνος δεν είναι μόνο ποσότητα αλλά και ποιότητα. Εάν κάποιος είναι οργανωτικός και μεθοδικός, γίνεται αποτελεσματικός και μπορεί να παράγει έργο στο χρόνο ακριβώς που διαθέτει. Παράλληλα με το ιδιωτικό μου ιατρείο, από το 1998 έχω ασχοληθεί με τον δύσκολο τομέα της Ιατρικής της Εργασίας. Συνεχίζω να είμαι από το 1998 ιατρός εργασίας στην αλευροβιομηχανία ΄΄ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ΄΄ ενώ για πολλά χρόνια υπηρέτησα στον αντίστοιχο τομέα στη ΔΕΥΑΧ (τότε που άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός στο Σόδυ.) Για λιγότερο χρονικό διάστημα απασχολήθηκα στη ΔΕΔΙΣΑ και σε άλλες τοπικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι επέλεξα να ασχοληθώ με την Ιατρική της Εργασίας σε μία εποχή που η ειδικότητα αυτή ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα. Όμως διάβασα, δραστηριοποιήθηκα, χρησιμοποίησα τις γνώσεις μου, δούλεψα σκληρά και πιστεύω ότι άνοιξα τον δρόμο προς την εφαρμογή μέτρων και κανόνων στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Διατήρησα τις ισορροπίες ανάμεσα σε εργαζόμενους και διοικήσεις παρόλο που συγκρούστηκα μερικές φορές καθώς ανέκαθεν προτεραιότητά μου υπήρξε η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων με κάθε κόστος.

Τελειώνοντας, θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι θα διατηρήσω το χαμηλό προφίλ που έχω κρατήσει τόσα χρόνια σε επαγγελματικό, προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Εξάλλου , δεν διαθέτω λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί πιστεύω ότι η αναγνώριση έρχεται μέσα από τη συνεχή, συνεπή, αποτελεσματική και αθόρυβη εργασία και ότι, εάν θέλει κάποιος να πει κάτι ουσιαστικό, θα βρει τον τρόπο.

Με την υπόσχεση ότι θα συνεχίζω να είμαι ο ίδιος ΄΄ακούραστος στρατιώτης΄΄ στην υπηρεσία των ασθενών μου, όπως εξάλλου έχω υπάρξει μέχρι τώρα, ζητώ την ψήφο σας. 

Μία ψήφο όχι απλά για να προσμετρηθεί σαν αριθμός αλλά γιατί θέλω να είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου και στο πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου Γρηγόρη Αρχοντάκη. Μία ψήφο προοπτικής ότι ο Δήμος μας μπορεί και θα γίνει καλύτερος αλλά και μία ψήφο δέσμευσης ότι όλοι θα αγωνιστούμε, και εγώ προσωπικά, το ίδιο σκληρά όπως  μέχρι τώρα αγωνιζόμαστε σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε.

Σε τι δήμο ονειρευόμαστε, είναι εφικτό και μας αξίζει να ζούμε?

Στην ερώτηση σε ποιον δήμο ονειρευόμαστε να ζούμε η απάντηση είναι φυσικά εύκολη. Σίγουρα σε έναν δήμο όπου η ομορφιά θα συμβαδίζει με την λειτουργικότητα, τις υποδομές και την άνετη καθημερινότητα των πολιτών του. Κάτι δηλαδή σαν την τέλεια, παραμυθένια πόλη.

Ωστόσο, εμείς πρέπει να ανακαλύψουμε και να εφαρμόσουμε το εφικτό στην προσπάθεια μας να δώσουμε προοπτική και ανάσα στον δήμο μας. Και αυτά τα εφικτά που μπορούν να γίνουν περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ” με υποψήφιο δήμαρχο τον Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Εγώ εδώ θα αναφέρω μόνο μερικές προτάσεις που αφορούν τον τομέα υγεία-κοινωνική πρόνοια- άτομα με ειδικές ανάγκες και που θεωρούνται εφικτές.

1) Αναβάθμιση, ενίσχυση και επέκταση του ρόλου των ΚΑΠΗ και της ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

2) Τα ΚΑΠΗ να μετατραπούν από απλά καφενεία σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της τρίτης ηλικίας όπου θα φροντίζουν για την πνευματική ,ψυχική  και σωματική υγεία των ηλικιωμένων με τη βοήθεια κατά περίσταση και περιοδικά εξειδικευμένου προσωπικού .Να γίνονται ενημερώσεις πάνω σε θέματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος κατά διαστήματα και εκπαίδευση τόσο των ίδιων των ηλικιωμένων όσο και του οικείου περιβάλλοντος για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα που εμφανίζονται κυρίως σε αυτές τις ηλικίες .Επίσης επαναφορά της συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ.

3) Η βοήθεια στο σπίτι να γίνει ουσιαστική .Να υπάρχει ένα καθημερινό πρόγραμμα επίσκεψης κυκλικά  στα διάφορα σπίτια  τα οποία θα έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Στις υποχρεώσεις του εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώνει τη βοήθεια στο σπίτι θα είναι η πλήρης νοσηλευτική κάλυψη αυτών που την έχουν ανάγκη καθώς και εκπαίδευση των οικείων τους πάνω σε διάφορα θέματα φροντίδας ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν ιδιωτικά .Να υπάρχει συνεργασία της βοήθειας στο σπίτι με τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό ώστε να μην γίνονται λάθη και το έργο τους να είναι περισσότερο αποδοτικό.

4) Βελτίωση των συνθηκών στο γηροκομείο. Αρχικά να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα των χώρων και των φιλοξενούμενων .Να βελτιωθούν οι χώροι του και οι υποδομές του. Να ενισχυθεί το γηροκομείο με προσωπικό .Να έχουν οι τρόφιμοι καθημερινή ιατρική παρακολούθηση και εκτάκτως εάν χρειαστεί.

5)Δημιουργία δημοτικού ιατρείου και δημοτικού φαρμακείου.

6)Πραγματικές υποδομές για ΑΜΕΑ και σεβασμός στα άτομα αυτά. Αυστηρές ποινές σε όσους κλείνουν τις ράμπες αναπήρων και τις ειδικές θέσεις στάθμευσης .Λεωφορεία με υποδομή για τα άτομα αυτά κυρίως μέσα στην πόλη και εύκολη πρόσβαση σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους. ‘Οπου  είναι εφικτό σε καινούργια πεζοδρόμια που θα γίνονται ,μέριμνα για λωρίδα τυφλών.  Το άριστο για τα άτομα αυτά θα ήταν ένας δημόσιος χώρος με υποδομές για γυμναστική ,άθληση ,κολύμβηση με τη βοήθεια ειδικού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Τα παραπάνω είναι ρεαλιστικά υλοποιήσιμες προτάσεις.

Τέλος ο κάθε πολίτης αυτού του δήμου πρέπει πλέον να συνεισφέρει από την πλευρά του στη βελτίωση και στο συμμάζεμα της πόλης .Να μάθει να σέβεται τον συμπολίτη του και κυρίως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να φροντίζει για την καθαριότητα και την ανακύκλωση , να μάθει να μην ρυπαίνει την πόλη του. Να αποκτήσουμε πρώτα εμείς την ανάλογη παιδεία και να καλλιεργήσουμε καλές συνήθειες στα παιδιά μας.

Μόνο έτσι θα μας αξίζει να ζούμε και να απολαμβάνουμε τον δήμο μας ,αυτόν τον δήμο για τον οποίο πετύχαμε τα εφικτά και ίσως μελλοντικά και ύστερα από πολύ επίμονη και επίπονη δουλειά οδηγηθούμε στο τέλειο και ονειρεμένο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook