Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες όσους επιβουλεύονται την πατρίδα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Αποκόρωνα Χανίων

“Για εμάς δεν νοείται ζωή χωρίς λευθεριά. Και αυτό η Κρήτη το εμπνέει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη γωνιά του τόπου” ανέφερε στην ομιλία του στον Βάμο ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για εθνικό φρόνημα το οποίο οι Κρήτες το αποδεικνύουν διαχρονικά. 

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος: “Είναι ιστορική αλήθεια, ότι για μας τους Έλληνες, ιδίως για τους Έλληνες εδώ στην Κρήτη, η ελευθερία είναι αρχή και είναι υπαρξιακή, είναι βιωματική. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπιστούμε την αξία μας”

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε με νόημα ότι ο τρόπος με τον οποίο υπερασπίστηκαν οι πρόγονοί μας τα πάτρια εδάφη, μας δείχνουν σήμερα τον δρόμο που οφείλουμε ν’ ακολουθούμε όταν πρέπει να υπερασπισθούμε την πατρίδα μας, την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

“Σε μιάν «έκρηξη αποκοτιάς», «μίλησε» η κρητική ψυχή, μέσ’ από την απόφαση νέων ανθρώπων να συγκροτήσουν την «Μεταπολιτευτική Επιτροπή», η οποία είχε ως αρχικό στόχο την επαναφορά των προνομίων της Σύμβασης της Χαλέπας και, σε δεύτερο στάδιο, την αυτονόμηση της Κρήτης. Το παράδειγμα των Προγόνων σας της «Μεταπολιτευτικής Επιτροπής» έδειξε τότε, και θα μας δείχνει για πάντα, τι πρέπει να κάνουμε, εμείς, οι Έλληνες, όταν πρόκειται να υπερασπισθούμε την Πατρίδα μας και την Ελευθερία μας” τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Την ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του Αποκόρωνα. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος με τίτλο «Πολιορκία Βάμου» του Γεωργίου Παντελάκη, ριζίτικο τραγούδι από τον Καλλιτεχνικό Όμιλο «Ο Αποκόρωνας» και κρητικούς χορούς από τον Παραδοσιακό Σύλλογο “Τα Σφακιά”

Η άφιξή του ΠτΔ έγινε στον Αποκόρωνα με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας λόγω αλλαγής δρομολογίου του αεροσκάφους που τον μετέφερε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στα Χανιά και ανάγκασαν το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο Ηράκλειο και να τον ίδιο να καταφθάσει οδικώς στον Βάμο.

Αρχικά, ο κ. Παυλόπουλος έτυχε θερμής υποδοχής με χειροκροτήματα από τους κατοίκους του Βάμου – της περιοχής που φιλοξένησε το πρώτο μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων.

Νωρίτερα είχαν υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς .

Το Α΄μέρος της εκδήλωσης «Η Μεταπολιτευτική Επανάσταση 1895-1896 & η απελευθέρωση του Αποκόρωνα» που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», η Τοπική Κοινότητα Βάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου «Ο Πρίνος», ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βάμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου Πεσόντων, προσκλητήριο πεσόντων, καθώς και κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο. 

Εκτός από τον χαιρετισμό του κ. Παυλόπουλου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αιδεσιμολογιώτατος Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Καθηγητής – Θεολόγος, Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» ο οποίος έκανε αναφορά στα γεγονότα καθώς και ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος στην ομιλία του χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο την παρουσία του ΠτΔ του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα που σαν θεσμός ενώνει, όπως είπε, τους Έλληνες όπου γής.

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Θόδωρος Φορτσάκης , ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Στο Β΄ μέρος της εκδήλωσης, στις Βρύσες, περιλαμβάνει την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του δήμου Αποκορώνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook