Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, στον οποίο συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον σημερινό δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση,όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, μέχρι τις 13:00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 20,5%, μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του πρώτου γύρου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, το ποσοστό συμμετοχής είχε ανέλθει συνολικά στο 41,8%.

Στον πρώτο γύρο ο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας), σε 3.480 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Το σύνολο του εκλογικού σώματος ανέρχεται σε περίπου 1.8 εκ. ψηφοφόρους, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ζει στο εξωτερικό και σπάνια ψηφίζει σε εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται στη χώρα.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το βράδυ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook