Σε άμεση εφαρμογή επιδιώκει να θέσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), με στόχο την αναστροφή του κλίματος και την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης στην οικονομία.

Εντός της εβδομάδας, η ηγεσία του ΥΠΑΑ θα ανακοινώσει το πλαίσιο χορήγησης του πρώτου πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από το ΕΤΕΑΝ μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ με επίκεντρο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν έως και 3 έτη, μέσω του ταμείου JEREMIE (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις Μικρομεσαίες και τις Μεσαίες Επιχειρήσεις), ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για τρία ακόμη προγράμματα.

Πρόκειται για τα «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσω του JEREMIE υπάρχει πρόβλεψη για αξιοποίηση πόρων ύψους 60 εκατ. ευρώ ενώ θα ενεργοποιηθεί και η συμφωνία για χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ που αφορά προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης. Το τελευταίο αποτελεί δράση που προέκυψε έπειτα από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προώθηση νέων μορφών στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ακόμη, \”τρέχει\” το Πρόγραμμα \”Εξοικονόμηση κατ’ οίκον\”, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΕΑΝ

Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πρόσφατα πως για κάθε ευρώ που θα βάζει το κράτος μέσα από το ΕΣΠΑ, οι τράπεζες θα βάζουν δύο, θα υπάρχει έπειτα μια μόχλευση των χρημάτων που θα παίρνουν τη μορφή ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, ένα 10ετές επενδυτικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ που χορηγείται από μια τράπεζα με επιτόκιο 8%, μέσα από τη συνδρομή των χρημάτων του ΕΤΕΑΝ το επιτόκιο θα δύναται να μειωθεί σε 4%. Έτσι η επιχείρηση θα καταβάλει στο Ταμείο τελικά ως κόστος δανεισμού 44.000 ευρώ έναντι 88.000 ευρώ, που θα κατέβαλλε χωρίς την παρέμβαση του ΕΤΕΑΝ.

Επιπρόσθετα, όταν δίδονται εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ οι συνολικές εξασφαλίσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ζητούνται από τις Τράπεζες χωρίς την παραπάνω εγγύηση.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook