«Επιχείρηση καταμέτρησης» όλων των παράνομων μεταναστών στη χώρα ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό του ξεκινά η κυβέρνηση. Παράλληλα προτείνεται επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες.

Τα παραπάνω προέκυψαν από πολύωρης σύσκεψη στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή και στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Άννα Νταλάρα και Χρήστος Αηδόνης.

Πάντως, η σύσκεψη είχε περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα μέσω της κατάθεσης προτάσεων, ενώ αναμένεται μέσα σε διάστημα το πολύ δέκα ημερών να πραγματοποιηθεί και δεύτερη, και πάλι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκε η «ελαστικοποίηση» του πλαφόν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων (400 σε δύο χρόνια τουλάχιστον), με σκοπό να μην εκπίπτουν από το καθεστώς νομιμότητας οι μετανάστες, ενώ παράλληλα τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και κατηγοριοποίησης όσων είναι παράνομοι.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να αξιολογηθούν οι διάφορες κατηγορίες και περιπτώσεις μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται \”σε καθεστώς ανοχής\” (παραμονή για σύντομο χρονικό διάστημα).

Αναφορικά με την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Υπατία (Πατησίων και Ηπείρου) η θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν εκβιαζόμαστε», ενώ επανελήφθη η πρόταση που είχε διατυπωθεί και προ εβδομάδος, οι συγκεκριμένοι μετανάστες «να εξετασθούν κατά περίπτωση και ατομικά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook