Με τις καταθέσεις στο πρωτοδικείο των συνδυασμών τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι έκλεισαν τον πρώτο των εκπλήξεων κύκλο, με τα «βαριά» ονόματα που θα τους συνέτρεχαν πρώτα στην ψηφοθηρία και μετά στη διαχείριση των κοινών, τις περιοδείες σε γειτονίες και οικισμούς για «επιτόπου» ενημέρωση, τα λαμπερά εγκαίνια εκλογικών γραφείων και τις πανηγυρικές παρουσιάσεις των «άχαστων» ομάδων τους. Σε άλλες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, σε άλλες η αποφασιστικότητα, σε άλλες η συνειδητοποίηση, σε όλες όμως υπήρχε η ελπίδα. Άλλωστε αυτή πεθαίνει πάντα τελευταία…

Στην πρώτη αυτή περίοδο αναμενόμενο είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να περιορίζονται σε γενικολογίες για τα θέματα που κατά τη γνώμη τους απασχολούν τον τόπο, χωρίς να μπαίνουν σε πολλές λεπτομέρειες. Αυτές κάποιοι θα τις αποκαλύψουν πλησιάζοντας η ημερομηνία των εκλογών, κάποιοι άλλοι δεν θα τις αποκαλύψουν ποτέ. Βλέπετε, οι γενικολογίες, αοριστολογίες ακόμα και οι τερατολογίες έχουν δύο κοινά: είναι εύκολες δεν δεσμεύουν κανέναν. Οι δύο πρώτες γιατί ουσιαστικά δεν είναι παρά λόγια του κοπανιστού αέρα και οι τρίτες γιατί όσοι πιστεύουν υποσχέσεις – τερατολογίες, πιστεύουν και τις αντίστοιχες δικαιολογίες για τη μη υλοποίησης τους. Καλό πάντως είναι πριν ψηφίσουμε, ειδικά στον μητροπολιτικό δήμο Ρεθέμνους να έχουμε μερικά πραγματάκια υπόψη, όχι μόνο για τα σημερινά δεδομένα, τις αλλαγές που έχουν έως τώρα ψηφιστεί, αλλά και όσες προγραμματίζονται από την επόμενη κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα έχει πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά τον «ενθουσιασμό» για τα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι πως η χώρα σέρνετε. Σύμφωνα με όλους τους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς που ελέγχουν τη χώρα, η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα είναι ανεμική, αδύναμη και ανίσχυρη να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία και οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με «γερό» συμμάζεμα των εξόδων του κράτους. Αυτό με τη σειρά του και καθώς κανένας δε μιλά για απολύσεις προσωπικού μπορεί να γίνει μόνο μέσω των υπολοίπων εξόδων. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την αυτοδιοικητική αυτοτέλεια ο Κυριάκος έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να μεταβιβάσει τους πόρους από τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε οι δημότες να βλέπουν από πρώτο χέρι το αποτέλεσμα του φόρου των περιουσιών τους.

Εν κατακλείδι, οι αγαπητοί επίδοξοι του δημαρχιακού αξιώματος συμπολίτες θα πρέπει να κάνουν την καρδιά τους πέτρα και να μας πουν συγκεκριμένα πράγματα. Για τον βέλτιστο τρόπο χρηματοδότησης και λειτουργίας του δημοτικού συστήματος, για την προστασία της παλιάς πόλης, την επέκταση του σχεδίου πόλης. Για τη αποτελεσματική και οικονομικότερη για τους δημότες διαχείριση των απορριμμάτων, για την ανακύκλωση, μα πάνω απ όλα για το πως θα αντιμετωπίσουν το κυριότερο πρόβλημα της πολιτείας μας: το κυκλοφοριακό. Τα πολλά λόγια πάντα κρύβουν την ανυπαρξία θέσεων.    

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations      

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook