Η σταθερά ανοδική πορεία των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ήταν αυτή που βοήθησε τον όμιλο ΟΤΕ να πετύχει οριακή αύξηση των συνολικών εσόδων του κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2019 με τη διοίκηση του ομίλου να δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο, το α’ τρίμηνο του 2019, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,2% και διαμορφώθηκαν σε 908,6 εκατ. ευρώ. Η αύξηση στα έσοδα της Ελλάδας κατά 11,5 εκατ. ευρώ, αντιστάθμισε πλήρως τη μείωση των εσόδων της Ρουμανίας κατά 9,9 εκατ. ευρώ. Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του ομίλου μειώθηκε, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, κατά 0,9% σε 310,6 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 34,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, σημείωσε αύξηση 1,5%, σε 284,4 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,8%, μειωμένο κατά 10 μονάδες βάσης συγκριτικά με το Α’ τρίμηνο του 2018 με το κατ’ εξαίρεση χαμηλό κόστος προσωπικού.

Ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων (EBIT) ύψους 133,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 112,2 εκατ. ευρώ του α’ τρίμηνο του 2018. Οι αποσβέσεις και απομειώσεις, συνολικού ύψους 199,9 εκατ. ευρώ, παρέμειναν σταθερές συγκριτικά με το Α΄ τρίμηνο του 2018.  Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 10,7% και ανήλθαν σε 62,9 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2019, από 56,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2018.  Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 31 Μαρτίου 2019, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, ήταν 732,2 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 2,1% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2018.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε:

«Ο όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε θετικά το έτος, με ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο. Με τις τάσεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν αντίστοιχες με αυτές του 2018 και παρά τη δραστηριοποίησή μας σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζουμε να σημειώνουμε θετικές επιδόσεις – τα έσοδά μας από υπηρεσίες λιανικής, σταθερής και κινητής, παρουσίασαν αύξηση σε όλους τους τομείς, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις μας στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στη Ρουμανία, βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης, μετά τις έκτακτες προβλέψεις στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το EBITDA του ομίλου υποχώρησε ελαφρώς, καθώς οι σταθερές επιδόσεις στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση στη Ρουμανία, αποτέλεσμα κυρίως της βάσης σύγκρισης με το α’ εξάμηνο του 2018. Παρά τις καλές επιδόσεις μας, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, σε συνδυασμό με τη δύσκολη βάση σύγκρισης με πέρσι, ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποιες διακυμάνσεις στα επόμενα τρίμηνα. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να μπούμε σε μια νέα φάση μετασχηματισμού, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακοποίηση για να μειώσουμε το κόστος μας στη σταθερή, να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προκλήσεις και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Πριν από δύο ημέρες, ολοκληρώσαμε την πώληση της θυγατρικής μας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία. Τα καθαρά έσοδα από την πώληση της θυγατρικής, σε συνδυασμό με τις  ισχυρές ταμειακές ροές, που το Α’ τρίμηνο ήταν σύμφωνες με τους στόχους που έχουμε θέσει, θα εξασφαλίσουν ικανοποιητική αμοιβή για τους μετόχους μας».

Στην Ελλάδα, όπου η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα ευνοηθεί περαιτέρω από τις επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την πελατοκεντρική στρατηγική που οδήγησε σε αύξηση των εσόδων του τα προηγούμενα έτη. Τα έσοδα στη Ρουμανία αναμένεται να σταθεροποιηθούν μετά από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν το 2018. Ο όμιλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, συστηματικά αναζητεί τρόπους μείωσης του κόστους ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη και τα επενδυτικά πλάνα, σε όλες τις δραστηριότητές του. Ο όμιλος έχει εισάγει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ψηφιοποίηση της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη, οι οποίες θα έχουν μελλοντικά θετική επίδραση.

Για το 2019, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 650 εκατ. ευρώ περίπου. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επενδύσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ο ΟΤΕ αναμένει ότι το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 450 εκατ. ευρω περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 350 εκατ. ευρώ περίπου.

Ελλάδα

Το α’ τρίμηνο του 2019, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 6 χιλιάδων γραμμών, με τον Όμιλο ΟΤΕ να σημειώνει καθαρή μείωση 4 χιλιάδων γραμμών πρόσβασης. Ο ΟΤΕ πέτυχε ένα ακόμα τρίμηνο ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών, καταγράφοντας 24 χιλιάδες νέες συνδέσεις από την αρχή του έτους, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1.920 χιλιάδες.

Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, προσελκύοντας 54 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο,. Στο τέλος του τριμήνου, 586 χιλιάδες συνδρομητές, το 30,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής του ΟΤΕ, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Στις 31 Μαρτίου 2019, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 14,4 χιλιάδες, αυξημένες κατά πάνω από 600 στο τρίμηνο. Στις 31 Μαρτίου 2019, το 65% των πελατών του ΟΤΕ που είχε υιοθετήσει υπηρεσίες οπτικής ίνας απολάμβανε ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, έναντι του 36% ένα χρόνο νωρίτερα.

Στις 31 Μαρτίου 2019, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV διαμορφώθηκε σε 540 χιλιάδες αυξημένος κατά 2,4% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στα έσοδα από την Ελλάδα, στο α’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε 697 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κατά 2,8% των εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής, οφείλεται στις υπηρεσίες φωνής, τηλεόρασης και κυρίως στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κατά το τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση 1,2%,  τροφοδοτούμενα από τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων, που ενισχύθηκαν κατά πάνω από 18%.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, αυξήθηκε στο τρίμηνο κατά 1,5%, και ανήλθε στα 284,4 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 40,8%.

Ρουμανία

Τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία μειώθηκαν 4,4% το α’ τρίμηνο του 2019, σε 216,6 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής της σταθερής τηλεφωνίας διαμορφώθηκαν σε 57,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,2%, κυρίως ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 6,6% σε 76,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook