Τι ανέφερε για τις θέσεις του κόμματός της που δεν είναι υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Μια Ελληνίδα είναι αυτή που ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας (KPOE-plus), η Κατερίνα Αναστασίου. Εκείνη παραχώρησε συνέντευξη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το ORF, όπου -μεταξύ άλλων- ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός της σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναφέρθηκε και στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Τόνισε, επίσης, ότι προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η διεύρυνση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι -όπως είπε- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη μορφή που έχει σήμερα, είναι στην πραγματικότητα μισό κοινοβούλιο, το οποίο «δεν μπορεί να ψηφίσει νόμους και δεν μπορεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό».

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Αναστασίου στο OEFμ όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ…

– Aποτελούν οι κομμουνιστές μάλλον ένα απολίθωμα του παρελθόντος, δεδομένου ότι σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας (ΚΚΑ) δεν το χρειάζεται κανείς, αφού οι πολίτες είναι περισσότερο μορφωμένοι και για αυτό όλο και λιγότεροι πιστεύουν αυτά που υποστηρίζει;  

«Ξέρετε, ο κομμουνισμός είναι μια ιδέα και μια υπόσχεση, μια φιλοσοφία. Και θα μπορούσα να πω οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν είναι καθόλου απολίθωμα, εξελίσσεται συνεχώς. Ο κομμουνισμός έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν του. Εκτός τούτου, στην Αυστρία μπορεί κανείς να πάρει το Γκρατς ως παράδειγμα: το ΚΚΑ λαμβάνει 20% στην πόλη αυτή, και αυτό συμβαίνει επειδή κάνει μια πολύ-πολύ λαϊκή πολιτική».

– Τάσσεται το ΚΚ Αυστρίας υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.;

«Αναστασίου: Το KΚΑ σίγουρα δεν είναι υπέρ της εξόδου από την  Ε.Ε. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, ασκεί βέβαια κριτική στην Ε.Ε., αλλά δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Η αλλαγή του ονόματος του ΚΑΑ δεν είναι ένα θέμα άξιο συζητήσεως, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους;

«Το ζήτημα του ονόματος συζητείται και στο εσωτερικό του ΚΑΑ. Σε γενικές γραμμές, η Αριστερά έχει προβλήματα στο να προσεγγίζει τους ανθρώπους, επειδή μερικώς το λεξιλόγιο μας είναι πολύ ακαδημαϊκό και γίνονται προσπάθειες, αρκεί να δει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos, τη γερμανική Αριστερά, να προσεγγίσει δηλαδή τους πολίτες άμεσα με καπιταλιστική κριτική  και αν αυτό επιτευχθεί έρχονται και τα καλά αποτελέσματα».

– Τι έχετε να πείτε κυρία Αναστασίου ως Ελληνίδα για τις κοινωνικές περικοπές και τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης Τσίπρα;

«Οι κοινωνικές περικοπές άρχισαν το 2010 με την εισβολή της τρόικας στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα της επιβλήθηκαν. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις κοινωνικές περικοπές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλά χρέη και όσο δεν μιλάμε  σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κούρεμα του χρέους, θα είναι πολύ δύσκολο να βγει από αυτήν την κατάσταση».

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

«Νομίζω ότι το πρώτο είναι το κλίμα, το οικολογικό ζήτημα δηλαδή. Αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης συνεχίσουν να μολύνουν την Ευρώπη και οι μικρότερες προσπαθούν να ζουν με πιο βιώσιμο από οικολογική άποψη τρόπο, αυτό δεν θα λειτουργήσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, μπορούμε να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τα κοινωνικά θέματα και τότε θα μιλάμε για ένα Πράσινο new deal, δηλαδή για  επενδύσεις για την καταπολέμηση τη  κοινωνικής ανισότητας και ταυτόχρονα να διαμορφώνουμε  ένα βιώσιμο περιβάλλον».

– Τι μπορεί να πράξει η Ε.Ε. για να θέσει εκ νέου την χρηματοπιστωτική οικονομία, η οποία έχει καταστεί αυτοσκοπός, στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας, ώστε να παράσχει σε όλους ό, τι πραγματικά χρειάζονται;  

«Πρωτίστως, η Ε.Ε. πρέπει να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Θέλω να πω, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεμάτη από φορολογικούς παραδείσους, υπάρχει μισθολογικό ντάμπινγκ, οι μεγάλες εταιρείες δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα. Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει αμέσως, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση, είναι ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν. Επιπλέον, θα πρέπει φυσικά να συζητήσουμε για έναν ευρωπαϊκό ελάχιστο μισθό. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με ακόμα πιο ριζοσπαστικό τρόπο και να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέματα όπως είναι το πρόβλημα της κατοικίας, με το να πούμε ότι θα χρηματοδοτήσουμε για παράδειγμα την κοινωνική οικοδομή ή θα κοινωνικοποιήσουμε την στέγαση».

– Στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει δυνατότητα για τον πολίτη να προσφύγει σε ένα δικαστήριο της Ε.Ε. όταν παραβιάζονται δικαιώματά του. Πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης προσφυγής των πολιτών της Ε.Ε.;

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη μορφή που έχει σήμερα, είναι στην πραγματικότητα μισό κοινοβούλιο: δεν μπορεί να ψηφίσει νόμους και δεν μπορεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Θα ήθελα όμως να επισημάνω, ότι υπάρχει και ο Διαμεσολαβητής σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και σε αυτόν μπορεί κανείς πάντα να απευθυνθεί».

Η φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό του Kommunistische Partei Österreichs στο Twitter.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook