Η ανακοίνωση από τον στρατό της Νοτίου Κορέας

Στην εκτόξευση βλημάτων, αγνώστου τύπου, προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αγνώστου τύπου βλήματα προς ανατολάς» από το Σίνο-ρι, στην επαρχία του Βόρειου Πιονγκάν, ανακοίνωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Νοτιοκορεατικού Στρατού.

Οι βολές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την άφιξη στην Σεούλ του Στίβεν Μπίγκαν, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος θα συναντηθεί με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για να αναζητηθεί μία έξοδος από το αδιέξοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, λίγες ημέρες μετά τη βορειοκορεατική στρατιωτική άσκηση κατά την οποία εκτοξεύθηκαν βλήματα, ανάμεσά τους και ένας πύραυλος μικρού βεληνεκούς σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος» και υποστηρίζει ότι κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν «πολλοί εκτοξευτές ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και τηλεκατευθυνόμενα τακτικά όπλα». Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ δεν χρησιμοποίησαν τους όρους αυτούς για να μην υπονομεύσουν περαιτέρω ενδεχόμενη διπλωματική πρόοδο.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνάντησης κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιούνιο 2018 στην Σιγκαπούρη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεσμεύθηκε να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Όμως η επιφυλακτικότητα μεγάλωσε με την απουσία οποιασδήποτε προόδου και οι δύο ηγέτες χώρισαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι, έχοντας διαφωνήσει. Ο Κιμ ζητούσε άρση των κυρώσεων σε υπερβολικό επίπεδο για τον Τραμπ, με αντάλλαγμα μία ανεπαρκή πρόοδο στην αποπυρηνικοποίηση.

Παράλληλα, ο Κιμ συναντήθηκε στο τέλος του Απριλίου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Βλαδιβοστόκ, για την πρώτη τους συνάντηση κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας παραπονέθηκε για την «κακοπιστία» των Αμερικανών στην κρίση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook