Στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, λόγω της κατάληψης στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τον καθορισμό των απολύτως δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής των μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση έγινε η επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην πρώτη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του επιτελείου του υπουργείου με την τρόικα, δήλωναν ικανοποιημένοι γιατί το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό, μετά και την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων που αποφασίστηκαν.

«Το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας», ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σειρά συναντήσεων του κ. Βενιζέλου και άλλων μελών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στην πρώτη συνάντηση της Πέμπτης συμμετείχαν εκτός από τον κ. Βενιζέλο έχουν οι κ.κ. Ζανιάς και Πλασκοβίτης.

Σε ορίζοντα 20 ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ και να τα εφαρμόσει εν συνεχεία.

Συγκεκριμένα, μετά την νομοθέτηση του τέλους ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσει στην είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Θα πρέπει ακόμη να δρομολογηθεί η επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημόσιου, η επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις, η περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011 και η αποκρυστάλλωση του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

Η τρόικα θα εξετάσει με τον κ. Βενιζέλο και τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου όλο το πλέγμα των επικείμενων δράσεων, εστιάζοντας στις αποκρατικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, σε ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη των τόκων, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ειδικό βάρος θα πέσει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όπου η τρόικα ζητεί επιτάχυνση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων και εξυγίανση των οργανισμών μέσα από τον δραστικό περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Αντίστοιχες συζητήσεις θα γίνουν και για τους ΟΤΑ, όπου θα εξετασθεί η οικονομική πορεία των δήμων μετά τον Καλλικράτη και το εάν απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές.

in.gr