Την Ημέρα της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη.

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σούμαν». Της ομιλίας που έκανε στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Ήταν εκείνος που πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Η συνθήκη υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από τότε, η Ιστορία της Ευρώπης είναι μία ιστορία κατάκτησης ελευθεριών και δικαιωμάτων σε μια από τις μεγαλύτερες χρονικά ειρηνικές περιόδους στην ιστορία της γηραιάς ηπείρου», τονίζει σε μήνυμα του για την σημερινή ημέρα της Ευρώπης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κρήτη, η ζωή μας» σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κράτος δικαίου, ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και πραγμάτων, συγκροτούν μια νέα αντίληψη και πραγματικότητα που εκφράζει την ιδέα και την πίστη πως μπορούμε να συνεργαστούμε για το «κοινό μας σπίτι», την δική μας Ευρώπη. Την Ευρώπη της ισονομίας, της δικαιοσύνης και των ευκαιριών, μέσα στο νέο, ασταθές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον».

«Σκοπός μας ως πολίτες της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Αρναουτάκης «είναι να εργαστούμε όλοι μαζί για ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. να στερεωθεί η αντίληψη της αλληλεγγύης και να ενισχυθεί η πολιτική συνοχής που φέρνει τις Περιφέρειες στο επίκεντρο. Στόχος μας να κάνουμε πράξη την Ευρώπη των Περιφερειών» . 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook