Συγκλονιστική περιγραφή από τον Ζαν Ζακ Σαβίν της εμπειρία του – Μόλις πάτησε στη στεριά, ζήτησε δύο… τηγανητά αυγά – Οι επόμενες προκλήσεις που σχεδιάζει να φέρει σε πέρας

Το όνομά του στο χρυσό βιβλίο της περιπέτειας έγραψε ένας 72χρονος Γάλλος, ο οποίος διένυσε τον Ατλαντικό ωκεανό, εν μέσω χειμώνα, μέσα σε ένα… βαρέλι!

Τον σύγχρονο άθλο πέτυχε ο Ζαν Ζακ Σαβίν, ο οποίος είχε αποπλεύσει στις 26 Δεκεμβρίου από τους Κανάριους Νήσους, φτάνοντας χθες στη Μαρτινίκα, σχεδόν μετά από τέσσερις μήνες σε μία από τις πιο άγριες θάλασσες του πλανήτη. Ο 72χρονος Γάλλος έφτασε στις 27 Απριλίου, μετά από 122 ημέρες στη θάλασσα της Καραϊβικής και μόλις χθες ολοκλήρωσε τον στόχο του, φτάνοντας στις ακτές της Μαρτινίκα.

«Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι αλλά και αρκετά επικίνδυνο», δήλωσε ο Jean-Jacques Savin. Ο Γάλλος απέφυγε να πάει σε αμερικανική ακτή, διότι θα έμπλεκε με… διαδικασίες αναγνώρισης του σκάφους του και θα είχε πρόβλημα να το επιστρέψει στη Γαλλία. Η Μαρτινίκα παραμένει συνδεδεμένη με τη Γαλλία και θεωρείται γαλλικό έδαφος.

«Τα πρώτα μου βήματα ήταν δύσκολα, αισθανόμουν σαν να είναι μεθυσμένος», δήλωσε ο Savin. «Ήταν το πρώτο μου ζεστό ντους με σαπούνι σε 127 ημέρες», πρόσεθσε ο 72χονος, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έκανε όταν πάτησε σε… στέρεο έδαφος, ήταν να ζητήσει… δύο τηγανητά αυγά!

Ο Σαβίν έφτασε στο ολλανδικό νησί Saint-Eustache και από εκεί με ένα γαλλικό ρυμουλκό μεταφέρθηκε με το βαρέλι του στη Μαρτινίκα.

Ο Γάλλος «Φιλέας Φογκ» έχασε τέσσερα κιλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο βαρέλι, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από επικαλυμμένο με ρητίνη κόντρα πλακέ, ενισχυμένο σε μεγάλο βαθμό για να αντισταθεί σε κύματα και πιθανές επιθέσεις από φάλαινες.

Πώς επιβίωσε τέσσερις μήνες στο βαρέλι

Ο Savin επέζησε κυρίως λόγω των προμηθειών που είχε μαζί του σε κονσέρβες, αλλά και στα φρέσκα ψάρια, που περιστασιακά ψάρευε. Πολλές φορές έπαιρνε προμήθειες από πλοία που συναντούσε στη διαδρομή του για τον διάπλου του Ατλαντικού. «

Ο 72χρονος δήλωσε ότι διάβασε πολλά βιβλία και έγραψε ένα δικό του για τη μεγάλη αυτή εμπειρία ζωής, το οποίο σκοπεύει να δημοσιεύσει τον Αύγουστο. Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, ενώ σε μία περίπτωση παρασύρθηκε από φορτηγό πλοίο, ευτυχώς δίχως να ανατραπεί. Μία άλλη φορά, στο μέσο μίας πολύ μεγάλης καταιγίδας, τα κύματα ήταν τεράστια και ο ίδιος είχε πιστέψει όρι θα ανατραπεί. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να δέσει ένα χρήσιμο όργανο στη σχεδία έξω από το βαρέλι, παρασύρθηκε από τα κύματα και βρέθηκε να κρατιέται στον αέρα από ένα σκοινί, με τον μανιασμένο ωκεανό κάτω από τα πόδια του.

Τώρα ξεκούραση… πριν την επόμενη πρόκληση

Τώρα σκοπεύει να ξεκουραστεί με την οικογένειά του για το καλοκαίρι, πριν οργανώσει τον επόμενο άθλο του. Να κολυμπήσει τη Μάγχη! 

Μετά από να ξεκουραστεί με την οικογένειά του αυτό το καλοκαίρι, ο Savin έχει ήδη μια άλλη πρόκληση στο προσκήνιο: να κολυμπήσει στο αγγλικό κανάλι. Για… αργότερα, σκέφτεται να διανύσει με το βαρέλι του τον Ειρηνικό ωκεανό, σε ένα ταξίδι που υπολογίζει ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook