Υδρόβιο πτηνό του Ινδικού Ωκεανού που ανήκει στην οικογένεια των Ραλλιδών και το οποίο η επιστημονική κοινότητα είχε χαρακτηρίσει «εξαφανισμένο», επανεμφανίστηκε δυναμικά χάρη σε μια σπάνια διαδικασία που ονομάζεται «επαναληπτική εξέλιξη».

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας,απέδειξε ότι το πουλί αυτό εξελίχθηκε επανειλημμένα από τον ίδιο πρόγονο στην απομονωμένη κοραλλιογενή ατόλη Αλντάμπρα που δημιουργήθηκε πριν από 400.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για σπουδαία ανακάλυψη καθώς είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτή η διαδικασία στο συγκεκριμένο είδος.

Ένα πουλί που δεν πετάει

Η συγκεκριμένη ραλλίδα διαθέτει λευκό λαιμό και έχει το μέγεθος κοτόπουλου. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη και μέσα σε διάστημα μερικών χιλιετιών εποίκισε την Αλντάμπρα.

Τα πτηνά, όπως ακριβώς συνέβη και με το ντόντο στον Άγιο Μαυρίκιο, έχασαν σταδιακά την ικανότητά τους να πετάνε, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της πλημμύρας που ξέσπασε πριν 136.000 χρόνια, να πνιγούν. Όταν η στάθμη της θάλασσας κατέβηκε κατά την εποχή των παγετώνων, οι ραλλίδες εμφανίστηκαν εκ νέου. Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθώματα 100.000 ετών και διαπίστωσαν ότι οι ραλλίδες που προσγειώθηκαν πριν και μετά την εποχή των παγετώνων, δεν μπόρεσαν να πετάξουν ξανά.

Ο David Martill, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρστμουθ και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, μίλησε για τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης: «Δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο παράδειγμα ραλλιδών ή πτηνών, που παρουσιάζει τόσο έντονα αυτό το φαινόμενο. Οι συνθήκες ήταν τέτοιες στην Αλντάμπρα, με κυριότερες την έλλειψη αρπακτικών ειδών και αντίπαλων θηλαστικών, που οι ραλλίδες είχαν τη δυνατότητα να απωλέσουν την ικανότητά τους για πτήση.»

ecozen.gr