Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων στο Ηρώο της πόλης των Χανίων

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων  «Παναγία Σουμελά» και  «Η Ρωμανία».

Παρουσία των Βουλευτών Βάλια Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη, εκπροσώπων αρχών και Χανιωτών που κατάγονται από τον Πόντο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης των Χανίων.

Στην συνέχεια στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Χανίων «Παναγιά Σουμελά» κα Σιμέλα Καραβάνου, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «εν έτη 2019 περιμένουμε να ξαναβρούμε αξίες που χάθηκαν και περιμένουμε να μπουν στα σχολεία μας, στα διδασκόμενα βιβλία, τα γεγονότα που συνέβησαν από το 1912-13 μέχρι το 1923 και τα παιδιά μας να μάθουν ότι οι Πόντιοι πρόγονοί τους δεν προσκύνησαν την βαρβαρότητα και την απανθρωπιά…

Περιμένουμε από το επίσημο κράτος να υποστηρίξει τις πολλαπλές ενέργειες που γίνονται από διανοούμενους Πόντιους και μη προς όλα τα ακράτη για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας..

Να ευχηθούμε να εκδημοκρατισθεί η Τουρκία για να μπορέσει εκτός των άλλων να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη από όλους τους χριστιανικούς λαούς της ανατολής που εξολόθρευσε….»

Σε γεγονότα της εποχής και στις επιπτώσεις που είχαν αναφέρθηκε ο συγγραφέας και ιδρυτής του  Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σερρα» κ. Νίκος Ζουρνατζίδης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Λίγα λόγια για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914 – 1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. 

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook