Με τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Μαίου του 2019 ξεκινά πλέον μια νέα εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση και το μέλλον του Δήμου Ηρακλείου. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Πέτρος Ινιωτάκης μιλάει στο FlashNews.gr για όλους και για όλα…

O Πέτρος Ινιωτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 27/12/1969 και μεγάλωσε στον Αμιρά Βιάννου. Είναι απόφοιτος (1995) του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, από το οποίο πήρε και M.Sc στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (2000) και από το 2002 έως σήμερα είναι στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ και υπηρετεί ως στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης. Σύζυγος και σύντροφος στη ζωή και τους αγώνες με τη Χαρούλα Εφεντάκη έχουν δύο γιους.

Mε ποιές προδιαγραφές επιλέξατε τους ανθρώπους που απαρτίζεται το ψηφοδέλτιο σας; Πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο σας;

«Είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιήσεις πολίτες να μπουν σε συλλογικά οράματα για την πόλη τους, για την Περιφέρεια και για την Ελλάδα. Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την συμμετοχή των 70 συμπολιτών που με επέλεξαν να είναι στο ψηφοδέλτιο μου και τους χαρακτηρίζω ήρωες. Τους χαρακτηρίζω ήρωες με την έννοια, ό,τι εμείς είμαστε μία παράταξη που όχι απλά είμαστε ακομμάτιστη αλλά δεν δεχτήκαμε και κανένα κομματικό χρίσμα και δεν επιδώξαμε να υπάρξει καμία συναλλαγή με οποιοδήποτε κόμμα και οικονιμικά συμφέροντα. Άρα σήμερα το να κινητοποιήσεις 70 απλούς πολίτες του Ηρακλείου με βάση την αγάπη για την πόλη είναι εξαιρετικά σπουδαίο και δύσκολο. Οι προϋποθέσεις που έθετα ήταν αγάπης, προσφοράς και διάθεσης για πολύ δουλειά».

Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με κάποιον άλλο υποψήφιο Δήμαρχο και αν ναι για ποιό λόγο;

«Αντιμετωπίζοντας τους συνυποψηφίους μου για τον δημαρχιακό θώκο ως συναθλητές και συνεταίρους, δεν τους θεωρώ αντιπάλους, όπως δεν θεωρώ και την 26η Μαϊου ως μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Την 26η Μαϊου την αντιμετωπίζουμε ως μία αφετηρία για συνεργασία, για συνδημιουργία και για αυτό ονομάσαμε την κίνηση αυτή “Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου”. Ως εκ τούτου λοιπόν εγώ δεν θα επιλέξω κάποιον από τους εννέα αλλά θα πω ότι και με τους εννέα μπορώ να συνεργαστώ. Και προεκλογικά, σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, αλλά κυρίως μετεκλογικά, όπου θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο θέσεων, στο οποίο θα ιεραρχήσουμε από κοινού τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα, ώστε για το Ηράκλειο, η επόμενη τετραετία να μην αποδειχθεί μία ακόμη άγονη τετραετία, αλλά μία δημιουργική και παραγωγική, με έργα τα οποία θα αναβαθμίζουν την ποιότητα των κατοίκων της».

Ποιά είναι η διαφορά της δικής σας παράταξης από τις άλλες;

«Η δική μας παράταξη έχει πολλές διαφορές, όχι μόνο με τις άλλες, αλλά συνολικά με αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Εμείς έχουμε πολύ δημοκρατικές διαδικασίες, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Δηλαδή την επόμενη ημέρα δεν θα είναι ο Δήμαρχος αυτός που θα αποφασίζει, θα είναι η Γενική Συνέλευση, θα είναι τα όργανα. Εμείς προχωράμε σε ουσιαστικό διάλογο εκπαίδευσης για όλα τα στελέχη μας, για όλους τους φίλους μας, με τα μέλη και τους υποψήφιους μας. Προχωράμε όσο το δυνατόν για την κατοχύρωση των απόψεων μας και δεν διστάζουμε να αλλάξουμε άποψη, όταν διαπιστώσουμε ότι δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση, διότι τελικά αυτό που μετράει είναι πόσο καλά γνωρίζεις τα θέματα και πόσο ενημερωμένος είσαι. Δεν χωράνε εγωισμοί, προσωπικές στρατηγικές ή παραταξιακές στρατηγικές. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της παράταξης μας, όπου κάνουν την διαφορά είναι ότι πρέπει να υπάρχει γνώση και συναπόφαση».

Κατά την γνώμη σας τι πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος Δήμαρχος;

«Η θέση του Επικεφαλής είχαμε συνηθίσει να είναι μία θέση μαέστρου ορχήστρας. Μία θέση δηλαδή που τα κάνει όλα, που διευθύνει τα πάντα, μία προσωπικότητα που πρέπει να διαθέτει ηγετικά στοιχεία. Εμείς λέμε ότι όλα αυτά είναι σημαντικά άλλα δεν αρκούν. Πρέπει να περάσουμε στην εποχή της συλλογικότητας και της συναπόφασης. Οι ρόλοι επαναπροσδιορίζονται και ο ρόλος του Δημάρχου είναι ένας ρόλος συνθετικού κρίκου. Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να ομογενοποιεί και να συνθέτει ετερόκλητες και διαφορετικές απόψεις.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης του Ηρακλείου;

«Το Ηράκλειο είναι μία πόλη με μεγάλα πλεονεκτήματα. Ελάχιστες πόλεις σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη- μπορεί να πει κανείς- έχουν τόσο προνομιακή κεντρική γεωγραφική θέση και αποτελούν ένα σταυροδρόμι Ηπείρων. Ως εκ τούτου μπορεί να γίνει ένας σημαντικός κόμβος- σταυροδρόμι μεταφορών, εμπορίου και πολλαπλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, έχουμε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με υψηλές αξιολογήσεις και διακρίσεις. Βεβαίως, μαζί με τα μεγάλα πλεονεκτήματα, υπάρχουν και μεγάλες αντιθέσεις, μειονεκτήματα που κυρίως εστιάζονται στην έλλειψη μεγάλων βασικών υποδομών. Τα μεγάλα ελλείματα που έχει το Ηράκλειο συνδέονται με τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού, με το παρωχημένο οδικό δίκτυο, την πλημμελή καθαριότητα της πόλης και την ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Τέλος, είναι γνωστά τα μεγάλα πολεοδομικά προβλήματα και η άναρχη δόμηση που οδηγούν σε έλλειψη δημόσιων χώρων. Τέτοιου μεγέθους προβλήματα απαιτούν επιστημονικές και τεχνοκρατικές προσεγγίσεις με την ταυτόχρονη κοινωνική συναίνεση και συνεννόηση με τους δημότες για να επιτευχθεί η ριζική αντιμετώπισή τους.»

Kρίνοντας την παρούσα Δημοτική Αρχή, ποιά σημαντικά επιτεύγματα θεωρείται ότι έκανε προς όφελος της πόλης στη διάρκεια της θητείας της; Αντίστοιχα, για ποιά καθοριστικάκαι σημαντικά θέματα προτεραιότητας θεωρείται ότι αδιαφόρησε ή απέτυχε;

«Μπορώ να πω ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, υλοποίησε κάποια πράγματα για τους πολίτες και τον Δήμο Ηρακλείου. Ως Αντιδήμαρχος, πρωταγωνίστησα στην μεταφορά της ιχθυαγοράς, η οποία μεταφέρθηκε μετά απο 70 χρόνια από το κέντρο της πόλης στη νέα κεντρική αγορά τροφίμων στην Βιομηχανική περιοχή. Έτσι, ένα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων της οδού Καρτερού που σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής τους έγινε πράξη. Η δημιουργία του δημοσκοπίου για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω του δομημένου δημοκρατικού διαλόγου, του καθηγητή κ. Αλέκου Χρηστάκη, σε εγκαταστάσεις στη Νέα Αλικαρνασσό. Μεγάλη επιτυχία είχε και η υιοθεσία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, την οποία αγκάλιασαν και συμμετείχαν δεκάδες συμπολίτες μας. Επίσης, πολύ σημαντικό επίτευγμα ήταν συνολικά η προσπάθεια του Δήμου να αναπτύξει ένα εθελοντικό κίνημα και που θα ενέπλεκε τους πολίτες σε ρόλους πρωταγωνιστικούς. Δυστυχώς, δεν το υποστηρίξαμε και δεν ενισχύσαμε όσο έπρεπε. Τα μεγάλα ελλείματα της παρούσας δημοτικής αρχής νομίζω ότι έχουν να κάνουν με την υποστήριξη στα ζητήματα των υποδομών και των τεχνικών έργων που έχει ανάγκη το Ηράκλειο. Κορυφαία περίπτωση η αποτυχία της ανάπλασης του κέντρου της πόλης, στην οδό Δικαιοσύνης, το οποίο από ένα έργο-σταθμό για την πόλη, η δημοτική αρχή με τις άστοχες επιλογές της, μετέτρεψε σε πρόβλημα για την πόλη, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες.».

Σε ποιούς τομείς θα ρίξετε βάρος αν εκλεγείτε;

«Όντας δέκα χρόνια σε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, η κοινωνία και οι πολίτες έχουν δεχτεί ένα σοκ σε όλη την Ελλάδα και το Ηράκλειο. Τα ζητήματα της ανεργίας, της απομόνωσης, της υποβάθμιση της ζωής του πολίτη είναι σε υψηλό επίπεδο. Εμείς θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες του πολίτη. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και τρόποι, ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες. Για παράδειγμα δημιουργώντας νέους παιδικούς σταθμούς, νέα νηπιαγωγία, ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να εγγραφούν σε παιδικό και βρεφικό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου. Υπάρχουν ιδέες να απαλλάξουμε οικογένειες από δημοτικά τέλη, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, πολύτεκνες οικογένειες με άνεργα μέλη. Η πρώτη μας έγνοια είναι να βρούμε ανακουφιστικά μέτρα, με δομές που υποστήριζουν τον αδύναμο κρίκο. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα ζήτημα, όπου χρειάζονται πολλά χρόνια για την υλοποίηση του, η διαχείρηση του νερού στο Ηράκλειο, με την δημιουργία φραγμάτων, με την αντικατάσταση και την ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου, με ηλεκτρονική παρακολούθηση και τηλεμέτρηση των ποσοτήτων, ώστε να μην έχουμε καθόλου διαρροές και κλοπές. Είναι μεγάλα ζητήματα, όπου δεν αντιμετωπίζονται από την μία μέρα στην άλλη, απαιτούν χρόνο και προετοιμασία. Συνεπώς, κοινωνικά ζητήματα και υποδομές θα είναι στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης από εμάς για την πόλη».

Τέλος, γιατί ο Ηρακλειώτης ψηφοφόρος να ψηφίσει τον συνδυασμό σας και όχι κάποιον άλλον;

«Εμείς κάνουμε πρόσκληση στους Ηρακλειώτες να ενημερωθούν και να ακούσουν πολύ προσεκτικά τι λένε όλοι οι συνδυασμοί. Τους καλούμε να συμμετέχουν, δεν θέλουμε να απέχουν από τις εκλογές στις 26 Μαϊου, γιατί ουσιαστικά η ηγεσία που θα εκλέξουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είναι πολύ σημαντική, διότι προσδιορίζει τις επόμενες δεκαετίες. Η επιλογή πρέπει να γίνει απόλυτα συνειδητά και όχι μόνο με προσωπικά χαρακτηριστικά και επιλογές. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τις επιλογές με βάση το κομματικό κριτήριο. Αν σκεφτούν ώριμα και αποφασίσουν ότι πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι, τότε η απόφαση τους οδηγεί στη «Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου-Άμεση Δημοκρατία»!

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook