Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία;

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences προσπάθησε να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 576 ενήλικες, εξετάζοντας την προσωπικότητά τους, τη συμπεριφορά τους και τους λόγους που τους εμπόδιζαν να απατήσουν τον σύντροφό τους.

Το χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους, που μείωνε αυτή την πιθανότητα, ήταν η συνείδηση.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ήταν πολύ υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και είχαν αυστηρές ηθικές αρχές ήταν λιγότερο πιθανό να απατήσουν.

Αντίθετα, τα άτομα που ήταν ιδιαίτερα «ανοιχτά» ήταν πιο πιθανό να είναι άπιστα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, τείνουν να είναι πιο δεκτικοί σε νέες εμπειρίες, πιο δημιουργικοί και ευφάνταστοι, σεξουαλικά πιο απελευθερωμένοι και πιο χαρούμενοι σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.

«Όσοι απιστούν δεν ξυπνούν το πρωί και σκέφτονται πώς θέλουν να βλάψουν τον σύντροφό τους εκείνη την ημέρα», αναφέρει ο σεξολόγος Δρ. Tammy Nelson. «Πολλοί άνθρωποι που απατούν δεν είναι “κακοί” άνθρωποι, αλλά απλώς άνθρωποι που έχουν πάρει αποφάσεις που βλάπτουν τους άλλους».

Η μελέτη εξέτασε και κάποιες άλλες γενικές τάσεις σχετικά με το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να είναι άπιστες σε σχέση με τους άντρες, όπως και οι άνθρωποι που ήταν ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους. Υπήρξε επίσης ένας άλλος ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, το πολιτιστικό πλαίσιο.

«Συνολικά, με βάση τα ευρήματά μας, μπορούμε να προβλέψουμε ότι είναι λιγότερο πιθανό να απιστήσουν οι γυναίκες με υψηλή συνείδηση, που βρίσκονται σε μία ικανοποιητική σχέση και σε ένα πλαίσιο, στο οποίο η γυναικεία απιστία έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες», σημειώνουν οι ερευνητές.

Αντίθετα, οι άνδρες που δεν βρίσκονται σε μία ικανοποιητική σχέση, έχουν χαμηλή συνείδηση και ζουν σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ανδρική απιστία δεν τιμωρείται σοβαρά, είναι πολύ πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους.

mindbodygreen.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook