Μια νέα εγκεφαλική διεπαφή έχει τη δυνατότητα να συνδέσει τους εγκεφάλους τριών χρηστών μαζί ώστε να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι στο ύφος του γνωστού Tetris, χρησιμοποιώντας κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τηλεπάθεια.

Εταιρείες όπως το Facebook ή η Neuralink του Elon Musk εργάζονται επάνω σε συσκευές που διαβάζουν εγκεφαλική δραστηριότητα και έχουν σκοπό να συνδέσουν τους εγκεφάλους των χρηστών σε μηχανήματα. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλές πληροφορίες για τα projects αυτά, αλλά η νέα συσκευή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δείχνει ότι η τεχνολογία μάλλον είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.

Στο παιχνίδι, τρεις άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν για να λύσουν κάποια παζλ “τύπου Tetris”, μετακινώντας κύβους/κομμάτια για να  ολοκληρώσουν μια εικονική γραμμή. Σε ένα παράδειγμα, παρουσιάζεται ένα παζλ σε δύο χρήστες και τους γίνεται μια ερώτηση για το αν θέλουν να περιστρέψουν ένα κομμάτι του παζλ προτού αυτό πέσει στο κάτω μέρος της οθόνης.

Η συσκευή παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα των παικτών για να διαπιστώσει εάν όντως θέλουν να περιστρέψουν το κομμάτι ή όχι. Οι αποφάσεις των δύο παικτών έπειτα μεταδίδονται στον εγκέφαλο ενός τρίτου παίκτη, ο οποίος χωρίς να έχει δει το παζλ, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περιστρέψουν το κομμάτι ή όχι.

Προς το παρόν, η συσκευή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να παιχτεί ένα “κανονικό” Tetris, καθώς περιορίζεται σε αποφάσεις που απαντώνται με ναι ή όχι. Κάθε μία από αυτές παίρνει αρκετά δευτερόλεπτα ακόμη, που σημαίνει ότι η τεχνολογία πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook