Πρόγραμμα Καταπολέμησης των Κουνουπιών από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

Το καλοκαίρι του 2010 και μετά το τέλος του ανθελονοσιακού αγώνα, η Ελλάδα βίωσε τη μεγαλύτερη επιδημία στην Ευρώπη νόσου μεταδιδόμενη από κουνούπια. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετώπισε την κρίση του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπου τα κρούσματα υπερέβησαν τα 260, με τον  συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 34. Το καλοκαίρι του 2011, η νόσος εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, καταγράφοντας 101 κρούσματα και οχτώ θανάτους σε 5 Περιφέρειες της χώρας. Φορέας της νόσου είναι το είδος Culex pipiens, το πλέον σύνηθες κουνούπι του αστικού χώρου.

Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν ενδημικά κρούσματα ελονοσίας, που το 2011 ανήλθαν σε 63, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν εντοπισμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Λακωνίας.

Η παρουσία πλέον σημαντικότατων πληθυσμών του Aedes albopictus στον Δήμο Αθηναί-ων και Θεσσαλονίκης, αλλά και αντίστοιχες καταγραφές σε άλλους δήμους της χώρας, κατέδειξε την εγκατάσταση και εξάπλωση του ξενικού αυτού είδους, γνωστού ως «Τίγρης της Ασίας», εν δυνάμει φορέα 24 αρμποιών και αντιστοίχου αριθμού νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και ο Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός.

Είναι σαφές ότι εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου πέραν της Κεντρικής Μακεδονίας, η εμφάνιση πολλών ενδημικών κρουσμάτων Ελονοσίας στην Λακωνία και η εγκατάσταση του Aedes albopictus (κουνούπι Τίγρης), επιβάλλουν την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την επιδημιολογική παρακολούθηση, σαν κεντρικό άξονα των προγραμμάτων Καταπολέμησης Κουνουπιών

Για τους ανωτέρω αναγραφόμενους λόγους η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ξεκίνησε από τις 18-03-2019 πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών το οποίο περιλαμβάνει ψεκασμούς σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας  μέχρι και το Νοέμβριο με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό – προνύμφη – νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Επειδή αναμένεται έντονα θερμό θέρος, εκτός από τα ειδικά συνεργεία ψεκασμών οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν τα παρακάτω αναφερόμενα μέτρα αποφυγής α-νάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο προκειμένου να προστατεύονται άμεσα με  μείωση της  έκθεσης σε τσιμπήματα αυτών των εντόμων, τα οποία  είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανούς φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι η νόσος από τον ιό του  Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα:

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).

2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ) 

3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώ-μα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

4. Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες, που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.

5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.

6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. 

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής )δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Για την αναφορά τυχόν αυξημένων προβλημάτων όχλησης, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο έργο καταπολέμησης, λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 στην οποία μπορεί να απευθύνεται ο κάθε πολίτης χωρίς χρέωση.

Επίσης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΡ: 2831343318 – 2831343317 – 2831343316.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook