O Hλίας Λυγερός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1956 όπου μεγάλωσα και ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Ε.Μ.Π ,εκλεγμένο μέλος του πειθαρχικού ΤΕΕ/ΤΑΚ και έχει διατελέσει μέλος της αντιπροσωπείας του. Επαγγελματικά ασχολείται με τον τομέα των ιδιωτικών κατασκευών ως ελεύθερος επαγγελματίας . Επίσης, έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και τη τελευταία περίοδο σαν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου, Ηλίας Λυγερός, μίλησε στο FlashNews.gr για τις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαϊου. 

Πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές και πως επιλέξατε τους ανθρώπους που απαρτίζεται το ψηφοδέλτιο σας;

"Από τις προηγούμενες εκλογές έχω την τιμή και είμαι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», η οποία από το 2014 έχει τον ρόλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου. Πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια ενωμένοι μεμοναδικό κριτήριο το καλό δημοτών, δήμου και πόλης. Η συνεχής παρουσία μας, η γνώση και η εμπειρία που αποκτήσαμε, το όραμα μας για μία πιο ανθρώπινη πόλη καιτο υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, μας οδήγησαν στην απόφαση να συνεχίσουμε την πορεία μας ζητώντας την υποστήριξη όλων στις ερχόμενες εκλογές για να μας δοθεί η ευκαιρία να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας.

Οι υποψήφιοι που πλαισιώνουν τον συνδυασμό μας είναι ενεργά μέλη της Κοινωνίας, επιτυχημένοι επαγγελματικά και με διάθεση περαιτέρω προσφοράς στο Ηράκλειο. Είναι άτομα που έχουν μάθει να αφουγκράζονται τις ανάγκες του τόπου, όπου ζουν, κι έχουν τη βούληση να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του, να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα νέο πρόσωπο στο Δήμο μας. Αρχή μας είναι ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και όλοι μας οι υποψήφιοι συμμερίζονται αυτή την άποψη".

 

Ποια είναι η διαφορά της δικής σας παράταξης με τις άλλες;

"Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι συνδυασμοί έχουν τις καλύτερες των προθέσεων για τον Δήμο μας καταθέτοντας το πρόγραμμα τους. Η διαδρομή του καθενός είναι η βάση για να κριθεί. Δεν ταιριάζει στο Ηράκλειο και στην ιστορία του ένας δήμος ανεπαρκής και αναποτελεσματικός που καθορίζεται από πολιτικές άλλων, χωρίς όραμα για τον σύγχρονο ρόλο των πόλεων και της αυτοδιοίκησης. Ένας Δήμος με αποταμιεύσεις κι όχι έργα και δράσεις. Το σχέδιο των Ενεργών Πολιτών έχει προτεραιότητα, κι αυτή δεν είναι άλλη από τον δημότη και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Η δικαιοσύνη , οι ίσες ευκαιρίες, η ακεραιότητα, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων, είναι οι αξίες μας κι αυτές καθορίζουν τις επιλογές μας και τα κριτήρια των πολιτικών μας επιλογών. Έτσι, λοιπόν έχουμε ως βάση την γνώση, την αποτελεσματικότητα, την επιμονή, το σχέδιο και την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων για να υλοποιήσουμε το όραμα μας για ένα Νέο Δήμο".

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά προβλήματα στην πόλη του Ηρακλείου; Πως πιστεύετε ότι θα αντιμετωπιστούν;

"Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελείται τόσο από την πόλη του Ηρακλείου, όσο κι από την αγροτική περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι αρκετά και διαφορετικού είδους. Κοινός τόπος όλων αυτών η βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του δημότη. Στο αστικό μέρος του Δήμου μερικά από τα βασικά προβλήματα αφορούν την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την ύδρευση, την αλληλεπίδραση δήμου – δημότη, την προσβασιμότητα, την σχολική στέγη, ενώ αντίστοιχα στην ύπαιθρο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οδοποιία, στην άρδευση των καλλιεργειών και τη συνολικότερη αντιμετώπιση που υπάρχει στη σχέση πόλη – υπαίθρου.

Οι Ενεργοί Πολίτες έχουμε πρόγραμμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προτάσσοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία για την χρήση των πόρων, υλοποιώντας έργο σε όλο τον Δήμο και όχι σε συγκεκριμένα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος. Στην καθαριότητα επιδιώκουμε προτεραιότητα στην εμφάνιση της πόλης προωθώντας ανταποδοτική ανακύκλωση με στρατηγικό σχεδιασμό, άποψη για την διαχείριση των απορριμμάτων και σεβασμό στο περιβάλλον. Στο κυκλοφοριακό για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο ιστορικό κέντρο, δημιουργούμε δημοτικά, περιφερειακά πάρκινγκ και εφαρμόζουμε τις εγκεκριμένες κυκλοφοριακές μελέτες, επιλύοντας άμεσα τα ζητήματα προσβασιμότητας στους κοινόχρηστους χώρους και στα δημοτικά κτίρια. Με τις νέες τεχνολογίες διαχειριζόμαστε την κυκλοφορία και την στάθμευση. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε αποφασιστικά την γραφειοκρατία, με την δημιουργία ψηφιακού Δήμου με επέκταση και εφαρμογή έξυπνων υπηρεσιών στους δημότες. Για την ύδρευση οραματιζόμενοι την εξασφάλιση συνεχούς ροής πόσιμου νερού, θα εφαρμόσουμε ένα συνολικό σχεδιασμό, με διασύνδεση των υφιστάμενων δεξαμενών με τηλε-ελέγχοδικτύων γιαελαχιστοποίηση των διαρροών και απωλειών, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στην κατασκευή νέων δικτύων και υποδομών. Για την αγροτική περιφέρεια θα μεριμνήσουμε για τη ορθή διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής με ένα άλλο μοντέλο που θα συνδέει αγρότες, παραγωγούς καταναλωτές. Για τους Ενεργούς Πολίτες τα χωριά του Δήμου Ηρακλείου αποτελούν την βαριά βιομηχανία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, της συμβολικής και περιβαλλοντικής οικονομίας. Δεσμευόμαστε για συμμετοχικό σχεδιασμό, προϋπολογισμό και διαχείριση για τις ανάγκες τους ιδιαίτερα για την βελτίωση της οδοποιίας. Όσον αφορά τη άρδευση θα αξιοποιηθεί η παραγόμενη ποσότητα νερών της τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ενώ θα εργαστούμε για την προώθηση της συνεργασίας των τοπικών παραγωγικών φορέων με το Αγροδιατροφικό Πάρκο Κρήτης, ώστε να συνδεθεί η παράδοση με την επιστήμη".

Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει μεγάλα λόγια και επιτέλους θέλει να δει πράξεις…Αν εσείς εκλεγείτε τι θα πράξετε;

"Το πρόγραμμα μας είναι πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής. Γι αυτό το λόγο επιλέχθηκαν προτάσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν το όραμα μας για ένα Νέο Δήμο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας σε όλους τους τόνους προσπαθούμε και νομίζω τα έχουμε καταφέρει να δείξουμε ότι οι απόψεις που διατυπώνουμε είναι ώριμες και ρεαλιστικές. Όσες από αυτές έγιναν αποδεκτές, έστω και με καθυστέρηση από τη παρούσα Δημοτική Αρχή, απεδείχθη ότι ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν στον χρόνο που τις λέγαμε. Έχουμε δώσει τις εξετάσεις μας και νομίζω οι πράξεις μας ακολουθούν τα λόγια μας. Δεν μένουμε στο περιτύλιγμα και στους πηχυαίους τίτλους".

 

Κρίνοντας την παρούσα Δημοτική Αρχή, ποια σημαντικά επιτεύγματα θεωρείτε ότι έκανε προς όφελος της πόλης και που απέτυχε;

"Η παρούσα Δημοτική Αρχή εκλέχτηκε το 2014 και ο εκλογικός νόμος της έδωσε την πλειοψηφία των 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου. ίχε το πλεονέκτημα να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει χωρίς την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών. Μετά την πάροδο των 5 ετών διακυβέρνησης αυτό που μπορούμε να πούμε, ελάχιστοι είναι οι τομείςπου παρουσίασαν μία βελτίωση (πολιτισμού, καταστήματα εστίασης, διαδικτυακήμετάδοση συνεδριάσεων). Δυστυχώς όμως στην πλειοψηφία των θεμάτων η βαθμολογία είναι αρνητική, καθώς φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρό τρόπο ότι δεν υπήρχε συν αντίληψη , αποτελεσματικότητα, ενώ η έλλειψη συντονισμού ήταν ορατή σε όλους. Δεν έλειψαν και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και συνεχείς αποχωρήσεις συμβούλων μελώντης.

Μεγάλα προβλήματα της πόλης δεν αντιμετωπίστηκαν (κοινωνική πολιτική – σχεδιασμός και αποπεράτωση έργων – ύδρευση – κυκλοφοριακό – οργάνωση και ο ανασυγκρότηση υπηρεσιών- σχέδια πόλης κλπ.) , με αποτέλεσμα λόγω και των νέων αναγκών που γεννά η εξέλιξη να γίνονται ουσιαστικά βήματα πίσω . Επίσης δεν είχεκαμία λογικήσυνεννόησης. Η εποικοδομητική κριτική που τους γινόταν βαφτιζόταν στείρα αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα ο χρόνος διακυβέρνησης ενώ φάνταζε μακρύς (πρώτη φορά πενταετία) στην ουσία αναλώθηκε σε πολλά λόγια και σε ελάχιστα έργα μη αντιμετωπίζοντας στην ουσία τα προβλήματα των δημοτών σε πάρα πολλούς τομείς. Μία Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της επιτυχημένο κάνοντας τα ελάχιστα δυνατά που γίνονται ούτως ή άλλως. Όταν ο πήχης ανεβαίνει ψηλά το βλέπει και ο Δημότης στην βελτίωση της καθημερινότητάς του και στην ποιότητα ζωής του".

 

Τι θα λέγατε στον κόσμο του Ηρακλείου και γιατί να σας ψηφίσουν;

"Αυτό που θα μπορούσα να πω στου Δημότες με κάθε ειλικρίνεια είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θέλουμε έναν Δήμο κοινωνικό,έναν Δήμο για όλους, με σχέδιο και όραμα για τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματαμε έργα ουσίας, με κοινωνικέςπαρεμβάσεις με ανάδειξη της πόλης και της υπαίθρου,αναπτυξιακό, με αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων.Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σήμερα οι συντηρητικές δυνάμεις θέλουν ένα Δήμο για λίγους, απόμακρο από τους δημότες, γραφειοκρατικό,χωρίς όραμα με ημιτελή έργα βιτρίνας που υποβαθμίζουν αν δεν καταργούν τη συμμετοχή και τον έλεγχο των Δημοτών, που λειτουργούν τον Δήμο σαν αποταμιευτικό οργανισμό και όχι φορέα αυτοδιοίκησης που επιστρέφει στον δημότη με δράσεις και έργα τις υπεραξίες.

Οι Δημότες πρέπει να αποφασίσουν και να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς που με τα διαπιστευτήρια τους μέχρι σήμερα, έχουν την ικανότητα να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με πρακτικές, αλλά και οραματικές πτυχές. Οι Ενεργοί Πολίτες έχουμε δώσει τα διαπιστευτήρια μας την τελευταία πενταετία, καθώς ήμασταν εκεί ασκώντας τον ρόλο που μας ανατέθηκε και πάντα δίπλα στον Δημότη προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην άμβλυνση των προβλημάτων του".