Συνέντευξη στο Flashnews.gr έδωσε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας” Νάνσυ Αγγελάκη.

Κυκλοφοριακό πρόβλημα, διαχείριση αδέσποτων ζώων, μέριμνα για τους περιαστικές δημοτικές ενότητες που “τα τελευταία χρόνια έμειναν στο περιθώριο”, είναι οι βασικοί άξονες της δημοτικής πολιτικής τους οποίους θέτει η νυν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χανίων Νάνσυ Αγγελάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr.

Πάντα, όπω ςη ίδια επισημαίνει, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του.

Αναλυτικά η συνέντευξη της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό “Μαζί για τα Χανιά της επόμενης ημέρας” με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Γρηγόρη Αρχοντάκη, έχει ως εξής:

Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;

Αυτοδιοικητική εμπειρία, σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και διάθεση προσφοράς είναι τα «όπλα» που καταθέτω προς τους συνδημότες μου και ζητώ να με εμπιστευτούν. Γνωρίζω τα προβλήματα του Δήμου μας, μέσα από την αυτοδιοικητική μου πορεία χρόνων, οι άνθρωποι με ξέρουν, είμαι δίπλα τους όπως το έχω αποδείξει είτε από τις θέσεις ευθύνης είτε από την αντιπολίτευση που έχω βρεθεί μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να δουλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Θεωρείτε πως το κυκλοφοριακό, ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά το κέντρο των Χανίων, μπορεί να επιλυθεί και με ποιο τρόπο;

Το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης. Προτείνουμε ευρείες πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις οδών, δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης οχημάτων και εκτός κεντρικού ιστού με παράλληλη δρομολόγηση mini bus για σύνδεση με την πόλη, βελτίωσης και αναδιοργάνωση της συγκοινωνίας και κυρίως στις τουριστικές εισόδους της πόλης (λιμάνι, αεροδρόμιο), ώστε να μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων,  δημιουργία νέων στάσεων, ποδηλατοδρόμοι και χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης.

Μέσα από την πρόσφατη επίσκεψή μου στα Τρίκαλα, είδαμε ακόμη πόσο αποδεκτά μπορούν να γίνουν από τους δημότες τα αυτόνομα λεωφορεία, τα δωρεάν ηλεκτροκίνητα οχήματα (τρίκυκλα και τετράκυκλα),  τα δωρεάν ποδήλατα τόσο σε δημότες όσο και σε επισκέπτες, ανακουφίζοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ένα άλλο θέμα που έχει γίνει πλέον «καυτό» για ολόκληρο τον Δήμο είναι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η νομοθεσία είναι σαφής σε ότι αφορά στις ευθύνες και αρμοδιότητες των Δήμων, αλλά σύμφωνα με τους φιλοζωικούς συλλόγους δεν εφαρμόζεται. Πως μπορεί να γίνει αυτό έτσι ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση;

Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν τιμά κανέναν μας.

Η διαχείριση των αδέσποτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά σωματεία, τους κτηνιάτρους και τους εθελοντές. Θα πρέπει να οργανωθεί ένα δίκτυο με τη χρήση νέων τεχνολογιών για υιοθεσίες αδέσποτων ζώων μέσω των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να ενισχυθεί και να στηριχθεί από την τοπική κοινωνία.

Πρέπει να διασφαλιστεί από τη διοικούσα αρχή η εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και να δοθεί δυνατότητα σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν ζώα συντροφιάς, προσβασιμότητα σε κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Πρωτοστάτησα στην ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου, το υπερασπίστηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα στηρίζω πάντα την λειτουργία του.

Πιστεύετε πως ο Καλλικράτης λειτούργησε προς όφελος των περιαστικών περιοχών των Χανίων; Τώρα με τον Κλεισθένη οι περιοχές αυτές ευνοούνται περισσότερο και ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις;

Ο Δήμος Χανίων, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη έγινε ένας μεγάλος και εύρωστος Δήμος, χωρίς όμως, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και οράματος, να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης.  Οι περιαστικοί δήμοι, οι άνθρωποι των περιοχών αυτών, πρέπει να αποκτήσουν περισσότερο ενεργό ρόλο για την προώθηση, μέσα από την συνεργασία, των πολλών προβλημάτων που τους απασχολούν.

Οι περιαστικές δημοτικές ενότητες, τέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο.

Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ισόνομοι. Ο Δήμος Χανίων προκειμένου να υλοποιήσει ένα ευρύτερο και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να αξιοποιήσει το θεσμό των Κοινοτήτων και να συνεργαστεί στενά μαζί τους. Να τις αντιμετωπίσει ως οργανικό κομμάτι του και να τους δώσει τη δυνατότητα να δρομολογούν τα «αυτονόητα» σε ικανοποιητικούς χρόνους χωρίς να «χάνονται» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στους παραγοντισμούς των αιρετών.

Απαραίτητος  επίσης είναι ο σχεδιασμός μεγαλύτερων έργων, μέσω του  κεντρικού δημοτικού συμβουλίου, με την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της κύρωσης των Σχεδίων πόλεως.

Συγκεκριμένα προτάσσουμε την δημιουργία αθλητικών χώρων για την νεολαία μας, την ανάπλαση και αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, δημιουργία κοινωνικών δομών, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών, ιατρική φροντίδα και διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων για την Τρίτη ηλικία.

Ποιο είναι το όραμα σας για τα Χανιά;

Τα Χανιά έχουν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και μουσεία, πολιτισμός, παράδοση, μοναδική γαστρονομία, πρωτογενή τομέα και παραλίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Χρειάζεται ένα οργανωμένο πλάνο ώστε όλα αυτά που διαθέτουμε να αναδειχθούν τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ίδιους τους κατοίκους του Δήμου.  

Όραμα μου είναι η ανάπλαση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από τους Αγίους Αποστόλους έως το Κουμ Καπί και των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου. Επίσης η πεζοδρόμηση του μεγαλύτερου μέρους της Παλιάς πόλης, η ανάπτυξη περιπατητικών διαδρομών, η δημιουργία νέων χώρων άθλησης σε όλο το μήκος του Δήμου ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν νέες δράσεις για τους νέους.

Στον πυρήνα όλων αυτών είναι και παραμένει όπως πάντα ο άνθρωπος παρέχοντας του ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook