“Οι ανάπηροι είμαστε υποκείμενα της δικής μας αλλαγής – Παλεύουμε για τα δικαιώματα μας, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό”

Ανακοίνωση με τις θέσεις των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού “Ανταρσία στα Χανιά¨ για τον Δήμο Χανίων με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Σεραφείμ Ρίζο

“Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές μια νέα «επίθεση» ευαισθησίας βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τους ανάπηρους και τα δικαιώματα μας από υποψήφιους δημάρχους, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και υποψηφίους ευρωβουλευτές. Την ίδια ώρα όμως κόβονται ή/και δεν δίνονται αναπηρικά επιδόματα, αυξάνεται η συμμετοχή στα φάρμακα έχοντας καταργηθεί στην ουσία η δημόσια, δωρεάν παροχή τους, κλείνουν ειδικά σχολεία και δομές, οι πιστοποιήσεις αναπηρίας περνάνε από κόσκινο, δίνονται πιστοποιήσεις  που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναντίστοιχες της λειτουργικής βλάβης,  οι πόλεις μας έχουν μετατραπεί σε αφιλόξενους τόπους για εμάς και οι ευθύνες του κοινωνικού κράτους έχουν φορτωθεί πάνω σε μας και στις οικογένειες μας.

Τέτοιου είδους «επιθέσεις» ευαισθησίας έχουν ημερομηνία λήξης, η οποία το δίχως άλλο θα έρθει με το τέλος της προεκλογικής περιόδου και με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής  αρχής. Είναι μία καιροσκοπική εκστρατεία υποκρισίας που διεκδικεί τις ψήφους των αναπήρων, μόνο και μόνο για να μας ξεχάσουν αργότερα. Με το πέρας των εκλογών πάλι θα μας ξεχάσουν και χιλιάδες ανάπηροι θα πρέπει να αναμετρηθούμε μόνοι μας με την κρατική και αυτοδιοικητική πραγματικότητα της απόλυτης αναισθησίας.

Δεν χρειαζόμαστε  άλλη «ευαισθησία». Χρειαζόμαστε πραγματικές αλλαγές στις συνθήκες ζωής μας. Ως ανάπηροι αρνούμαστε να αντιμετωπιζόμαστε ως  αντικείμενα ευαισθησίας. Είμαστε υποκείμενα της δικής μας ζωής. 

Οι διαρκείς εκκλήσεις των ιθυνόντων στην ευαισθησία των πολιτών εξυπηρετεί μεν μια  υπαρκτή ανάγκη, το να είναι οι συμπολίτες μας ευαίσθητοι απέναντι στις ανάγκες μας, όμως ταυτόχρονα αποκρύπτει την απουσία των απαραίτητων δημόσιων, δημοτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών δομών που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή μας στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. 

Την ίδια στιγμή που το κράτος και τα αστικά κόμματα μας θεωρούν «αντιπαραγωγικούς» και περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες, αναπτύσσεται μια χυδαία και αγοραία αντίληψη που χρησιμοποιεί τους ανάπηρους είτε ως πελάτες είτε ως αντικείμενα με ανταποδοτικό όφελος -όταν πρόκειται για υποψήφιους πελάτες σε ιδιωτικές, ξενοδοχειακές μονάδες για ΑΜΕΑ, είτε ως αντικείμενα πάλι που αξίζουν μόνο τον ανθρώπινο οίκτο αφού, υποτίθεται, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στο κράτος ως οικονομικό αντάλλαγμα και όταν απαιτούμε να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές, βιολογικές και οικονομικές ανάγκες μας.

Η αναπηρία ως λειτουργική βλάβη (εκ γενετής ή επίκτητη) δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ίδιο το άτομο με αναπηρία όπως ορίζει το ιατρικό/ατομικό μοντέλο, ούτε να βασίζει την αντιμετώπιση αυτής της βλάβης πάνω στην φιλανθρωπία και τον οίκτο κάποιων συνανθρώπων μας. Η αναπηρία δεν είναι μια απόκλιση από το φυσιολογικό. Δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της λειτουργικής βλάβης μας. Δεν αρκεί η οσοδήποτε απαραίτητη ιατρική ή/και φαρμακευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του αντίστοιχου “προβλήματος”. Κι αυτό γιατί η αναπηρία δεν είναι μία κατάσταση άσχετη από κοινωνικούς, πολιτικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι συντελούν και διαμορφώνουν τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν και σε σχέση με τις όποιες δυσκολίες που δεν οφείλονται στην αναπηρία αλλά στην απουσία ενός ολόκληρου σχεδιασμού που θα καλύπτει και θα εξασφαλίζει τις ανάγκες μας για προσβασιμότητα και ισότιμη συμμετοχή.

Ούτε οι επιθέσεις φιλίας, ούτε ο οίκτος, ούτε η φιλανθρωπία δεν θα μας εξασφαλίσουν προσβασιμότητα και ορατότητα. Κανένας υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από τα αστικά κόμματα εξουσίας, κανείς απ’ όλους όσους, όλα αυτά τα χρόνια, στήριζαν τα μνημόνια,επιβάλλοντας την πιο άγρια λιτότητα και περικοπές στην δημόσια υγεία, δεν μπορεί και ούτε θέλει να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο «ευαισθητοποιημένοι» κι αν δηλώνουν, πάντα θέτουν σε προτεραιότητα τα ιδιωτικά και εργολαβικά συμφέροντα που οικειοποιούνται τον δημόσιο χώρο και τον έχουν μετατρέψει σε αποκλειστικό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κανένας υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, δεν μπορεί κι ούτε θέλει να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, όταν στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε τις ελπίδες των εργαζόμενων, και όλων όσων πάλευαν ενάντια στη βαρβαρότητα των μνημονίων κι έγινε το αγαπημένο παιδί των θεσμών και των μνημονίων.

Γι’ αυτό, και συντασσόμενοι με τους αγώνες του εργατικού κινήματος ενάντια στα ξεπουλήματα και στα παραμύθια περί της εξόδου από τα μνημόνια, διεκδικούμε:

• Δωρεάν, δημόσια και δημοτική υγειονομική περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη καθώς και δημόσιες, κοινωνικές δομές και μονάδες εντατικής θεραπείας. Όχι η διακίνηση των φαρμάκων υψηλούς κόστους στους ιδιώτες. Να υπάρχει πρόβλεψη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά με αναπηρία προνηπιακής ηλικίας. 
• Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
• Να μπει τέλος στην εξαντλητική γραφειοκρατία χορήγησης επιδομάτων και ποσοστών αναπηρίας.
• Εργασιακά δικαιώματα, πλήρη κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδότηση. Αύξηση των θέσεων εργασίας για τους ανάπηρους. 
• Σημεία προσβασιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
• Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
• Κοινωνικά παντοπωλεία/εστιατόρια και κοινωνικά βενζινάδικα που θα εξασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες μας χωρίς μεσάζοντες και χορηγούς.
• Οδικό δίκτυο με επαρκή φωτισμό, πεζοδρόμια ελεύθερα από τραπεζοκαθίσματα ή εμπορικές χρήσεις, με διαβάσεις για τους τυφλούς και ράμπες για τα αναπηρικά αμαξίδια. Ηχητικά σήματα στα φανάρια. Πεζόδρομοι χώρων πρασίνου για όλους. 
• Ελεύθερη και με δωρεάν εισιτήρια δημόσια, τακτική συγκοινωνία που θα φτάνει σε κάθε συνοικία και γειτονιά. Μόνιμο δελτίο κυκλοφορίας για τους ανάπηρους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
• Στέγαση για όλους. Ανασύσταση της εργατικής εστίας, προσβάσιμες δομές σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τι πιο σύγχρονες επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές. 
• Παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό και τη φασιστική απειλή, διεκδικώντας την ισόβια καταδίκη της ναζιστικής, ρατσιστικής και μισαναπηρικής Χρυσής Αυγής, για ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις, για νομιμοποίηση των μεταναστών, για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, μεταξύ αυτών και των ανάπηρων, με επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και με προστασία κάθε δικαιώματος μας.
• Διαγραφή του χρέους – αντικαπιταλιστική έξοδος από το Ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ – εργατικός έλεγχος στην παραγωγική διαδικασία.

Καλούμε κάθε ανάπηρο να οργανωθεί για τα δικαιώματα του, να αγωνιστεί ενάντια στον κοινωνικό απομονωτισμό που έχουν επιβάλλει οι κυρίαρχες πολιτικές, ενάντια στην υποτίμηση της δυνατότητας να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αναλογούν κι ακόμα περισσότερα, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Στηρίζουμε και ενισχύουμε την αντικαπιταλιστική, εργατική φωνή, την ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, σε αυτό και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, οργανώνοντας την παρέμβαση μας απέναντι σε κάθε εμπόδιο.

Υπογράφουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ:
Παϊζάκη Μαρία, αισθητικός – φιλοζωικός σύλλογος Χανίων (Δ.Ε Χανίων) 
Μουργελάκη Αργυρώ (Ρούλα), σερβιτόρος (Δ.Ε Χανίων) 
Βελιγράκης Αθανάσιος, συνταξιούχος ΕΛΤΑ (Δ.Ε Χανίων) 
Κετσετζής Νικόλαος, μέλος ΚΕΕΡΦΑ (Δ.Ε Χανίων) 
Κουρκουτάκης Κωνσταντίνος, εφοριακός υπάλληλος (Δ.Ε Ακρωτηρίου) 
Μαράκης Ειρηναίος, μέλος ΚΕΕΡΦΑ (Δ.Ε Χανίων) 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook