Επενδύσεις 20 δις στην Κρήτη τα επόμενα 5 χρόνια – Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Χανιά και την Κρήτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Χανιά στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, δεσμεύτηκε στους συντοπίτες του για μια σειρά έργων και πολιτικών που στόχο έχουν να επιλύσουν προβλήματα που χρονίζουν στο νησί και τα Χανιά αλλά και να τονώσουν την τοπική αναπτυξη.

Αγροτικά, τουρισμός, υποδομές, ΒΟΑΚ είναι τομείς και έργα που ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τους κρητικούς οτι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως αναφέρθηκε και σε ένα ειδικό ζήτημα που αφορά την διαχείριση του νερού στα Χανιά, σημειώνοντας οτι η κατασκευή αγωγών μεταφοράς νερού στη Δυτική Κρήτη, είναι ένα έργο το οποίο είχε οραματιστεί και ο πατέρας του Κωνσατντίνος Μητσοτάκης και υπήρχαν μελέτες για αυτό από το 1992, όμως έμειναν στα συρτάρια. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε οτι ειδικά αυτό το έργο το χρωστάει στον πατέρα του και πρόσθεσε οτι θα το επιβλέπει προσωπικά. Όπως είπε:

Φίλες και φίλοι, ως Χανιώτης όμως με απασχολεί και άλλο ένα θέμα, το οποίο απασχολούσε πολύ και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Με απασχολεί το ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Με απασχολεί το ζήτημα της άρδευσης. Βλέπω λιμνοδεξαμενές των Αγίων Θεοδώρων, της Χρυσοσκαλίτισσας, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πέτρινα κουφάρια. Αυτές του Έλους και του Ομαλού, έχουν γίνει σαν τα γεφύρια της Άρτας. Δεκαετίες τώρα περνούν από 40 κύματα χωρίς κανένας να ξέρει πότε θα αποπερατωθούν. Λοιπόν, φίλες και φίλοι, αυτά τα έργα θα τελειώσουν. Και θα ξεκινήσουν και νέα έργα. Φράγματα των Παπαδιανών, του Σεμπρωνιώτη και αγωγοί μεταφοράς νερού στη Δυτική Κίσσαμο, που τόσο ανάγκη το έχει σήμερα. Και ειδικά αυτό το έργο το χρωστάω στον πατέρα μου, που από το 1992 είχε ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία δυστυχώς έμεινε στα συρτάρια. Με χαρά μαθαίνω ότι μετά από δεκαετίες ανασύρθηκε και επικαιροποιείται. Είναι ένα έργο το οποίο υιοθετώ και θα το επιβλέπω προσωπικά.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε οτι δίνει προσωπική έμφαση σε αυτόν και η ΝΔ έχει ένα δομημένο αγροτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να συνδεθεί και με τον τριτογενή τομέα και τον τουρισμό.

“Είχα την ευκαιρία και εχθές που βρέθηκα σε μια πολύ όμορφη, πολύ ζεστή συγκέντρωση φίλων στην Ασή Γωνιά να μιλήσω -χαιρετώ τους φίλους μας Ασηγωνιώτες που είναι σήμερα εδώ μαζί μας και σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε εχθές- για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που απειλούν τα προϊόντα σας. Απειλούν τα προϊόντα ολόκληρου του νησιού.  Δεν γίνεται το μέλι από τη Βουλγαρία, τα αμνοερίφια της Βαλκανικής, οι πατάτες από την Αίγυπτο, τα λαχανικά από την Τουρκία να πλασάρονται ως κρητικά προϊόντα. Ο μηχανισμός ελέγχου θα αλλάξει και οι έλεγχοι θα ξεκινούν από το χωράφι μέχρι το ράφι. Αλλά συνολικά, φίλες και φίλοι, καλούμαστε να περάσουμε από την κουλτούρα των ευκαιριακών επιδοτήσεων σε αυτήν της δημιουργίας, σε αυτήν της εξωστρέφειας. Από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Θέλω τον αγρότη μας, θέλω τον κτηνοτρόφο μας σύγχρονο νοικοκύρη και σύγχρονο επιχειρηματία, που θα συνεργάζεται με τις ενώσεις του κλάδου. Θα αξιοποιεί την τεχνολογία, θα αυξάνει την παραγωγικότητα, θα επενδύει στην ποιότητα, θα τυποποιεί τα προϊόντα όπως ήδη γίνεται σε πολλές ωραίες προσπάθειες στο νησί μας.  Και θα συνδέονται τα προϊόντα της κρητικής γης με τον τριτογενή τομέα, με τον τουρισμό”.

Επενδύσεις 20 δις στην Κρήτη τα επόμενα 5 χρόνια

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε στην ομιλία του οτι η Κρήτη είναι ικανή να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 20 δις και η ΝΔ είναι ικανή να φέρει εις πέρας τις πολιτικές αυτές που θα κάνουν πραγματικότητα ένα τέτοιο μεγαλεπίβολο σχέδιο.

“Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στο νησί μας. Και μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε 20 δις επενδύσεις μόνο στην Κρήτη τα επόμενα 5 χρόνια. Θα ενισχύσω τον τουρισμό, θα μειώσω τα φορολογικά βάρη και θα εκσυγχρονίσω τον χωροταξικό σχεδιασμό, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα όμως -και δεν θα κουραστώ να το λέω- από όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, απαιτώ απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία”. 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ και στον ΒΟΑΚ, σημειώνοντας:
   
Φίλες και φίλοι, για όλα αυτά που σας μίλησα όμως, χρειάζονται υποδομές και ξέρετε πολύ καλά ότι το νησί μας έχει μείνει πίσω. Και η πρώτη υποδομή που είναι απαραίτητο πια να ολοκληρωθεί, είναι ο διαβόητος πλέον Βόρειος Οδικός Άξονας. Ένα έργο το οποίο έχει γίνει σαν το  Μινώταυρο. Τρέφεται με αθώες ζωές, με την αδιαφορία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλές φορές ένα ΒΟΑΚ των ονείρων της. Ο κ. Σπίρτζης με θράσος  προκήρυξε το έργο, ξεχνώντας όμως μια λεπτομέρεια: ότι λόγω δικής του ευθύνης δεν υπάρχουν ούτε ολοκληρωμένες μελέτες, ούτε συνολικό σχέδιο. Όλα λόγια. Όλα ψέματα. Σαν τις ζωγραφιές στους μουσαμάδες, το ανύπαρκτο Μετρό της Θεσσαλονίκης και σαν τα ακίνητα βαγόνια που κουβάλησαν μόνο και μόνο για να φωτογραφηθούν μέσα σε αυτά. Αν έτσι προχωρούν, καλό τους ταξίδι. Εγώ ένα πράγμα έχω μόνο να πω: Ο Βόρειος Οδικός Άξονας είναι το μεγάλο οδικό έργο της επόμενης κυβέρνησης. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, ότι στην τελική του ανάπτυξη θα επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη. Από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook