Σε περίπου 2,5 χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο επιχειρηματικότητας στο εμπορικό κέντρο της πόλης των Χανίων

Η ριζική λειτουργική και αισθητική ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής στο κέντρο της πόλης των Χανίων θα γίνει πραγματικότητα μετά την έγκριση από το Υπ. Οικονομίας της πρότασης του Δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ για την δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου.

Η πρόταση αναδείχτηκε δεύτερη στην βαθμολογία στον πανελλαδικό πίνακα, με τις 56 από το σύνολο των 63 προτάσεων να εγκρίνονται από το ΕΠΑΝΕΚ, και αφορά όλη την περιοχή από την πλατεία 1866 μέχρι και την πλατεία Κοτζάμπαση που περιλαμβάνει τους δρόμους: Κορωναίου, Κορκίδη, Κριάρη, Κόρακα, Μυλωνογιάννη και Καραισκάκη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε  1.660.000 ευρώ από τα οποία  οι 270.000 ευρώ αφορούν στο Επιμελητήριο, που αναλαμβάνει το έργο των αναπλάσεων των προσόψεων των 117 επιχειρήσεων οι οποίες εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα σε παρεμβάσεις σε υποδομές που θα γίνουν από τον Δήμο Χανίων.

Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 30 μήνες, ενώ λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται μέχρι την έναρξή του υπολογίζεται πως το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Χανίων θα είναι έτοιμο σε 2,5 περίπου χρόνια.

Σήμερα στα γραφεία του Επιμελητηρίου παρατέθηκε συνέντευξη Τύπου, ενώ προηγήθηκε  συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αντώνη Ροκάκη με τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, ο οποίος έκανε λόγο για μια μεγάλη ανάπλαση και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου των Χανίων

«Οι επιτυχίες του Δήμου Χανίων στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου μας συνεχίζονται. Η πρόταση, που υποβάλλαμε από κοινού με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο για τη δημιουργία “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου” στην πλατεία 1866 αξιολογήθηκε ως η δεύτερη καλύτερη πανελληνίως. Έτσι ένα πρόγραμμα, που υποβάλλαμε, ύψους 1.660.000 ευρώ, έρχεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες για την άσκηση της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την περιοχή της πλατείας 1866. 

Επιπλέον όπως έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο Δήμος Χανίων θ΄ αναλάβει τη συντήρηση και όπου χρειαστεί την αντικατάσταση των όμορφων παραδοσιακών μεταλλικών στεγάστρων, που βρίσκονται επί και πέριξ της πλατείας. 

Η πόλη μας αλλάζει και η περιοχή αναβαθμίζεται πλήρως σε συνδυασμό με την ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας και όλης της πέριξ περιοχής, την ολοκλήρωση της οδού Χάληδων, τον άξονα Τζανακάκη –  Πανελλήνιο, που τη διασχίζει, που επίσης θα απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους, με φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, την ενίσχυση της παρουσίας των αστικών συγκοινωνιών πέριξ της πλατείας.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Χ., Αντώνη Ροκάκη, και τους συνεργάτες του, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, κα. Τσιτσιρίδη και κ. Ξανθουδάκη, τα στελέχη των Διευθύνσεων Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής και Τεχνικών Υπηρεσιών για τη συμβολή τους στη μεγάλη αυτή επιτυχία για τον Δήμο μας».

Στην διάρκεια της συνέντευ6ξης Τύπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Χανίων για την συνεργασία και τους συνεργάτες του Επιμελητηρίου, τόνισε πως με την υλοποίηση του έργου «θα δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρηματικότητας στην περιοχή, με την ανάπλαση που θα γίνει, και δίνουμε μια ώθηση στην επιχειρηματικότητα όσον αφορά στους νέους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν και να ανοίξουν ένα νέο μαγαζί, διότι μιλάμε για μια νέα συνθήκη στην περιοχή ερχόμενη να συνδεθεί και με την ανάπλαση που έγινε στην οδό Χάληδων….»

Από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος  Ελπίδα Τσιτσιρίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:: 

«Ήταν μια άριστη συνεργασία που οδήγησε σε μια πολύ επιτυχημένη υποβολή της πρότασης για το ανοικτό κέντρο εμπορίου στην περιοχή της πλατείας 1866 και των πέριξ δρόμων, κάτι που φαίνεται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Ευχαριστούμε και τους συνεργάτες μας αλλά και τις 117 επιχειρήσεις που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, σε ένα σημείο που για πάνω από 30 χρόνια δεν έχει δεχτεί κάποια παρέμβαση.
Θα δημιουργηθεί μια εμπειρία για τον επισκέπτη, που δεν θα πηγαίνει μόνο για να αγοράσει, αλλά και για έναν περίπατο, που θα συνδέεται με την ανάπλαση της Χάληδων. Πρόκειται για ένα όραμα που είχαμε ξεκινώντας την διαδρομή μας ως δήμος, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν να είναι προς όφελος όλων.»

Σε τεχνικές λεπτομέρειες αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μουντάκης.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων

• αλλαγές στα πεζοδρόμια και στην υπόβαση
• Θα αντικατασταθεί η άσφαλτος με ψυχρά υλικά και φιλικά στο περιβάλλον
• Θα αλλάξουν οι θέσεις των ταξί
• Θα οριστούν στάσεις των λεωφορείων
• Θα μπουν αισθητήρες περιμετρικά της περιοχής μελέτης ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες που υπάρχουν διαθέσιμοι  χώροι στάθμευσης με ηλεκτρονικό τρόπο, με πληροφοριακές πινακίδες και μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. 
• Στον ίδιο τον χώρο του Open Mall θα είναι περιορισμένη στάθμευση, θα έχει ουσιαστικά προβλεφθεί χώρος για  τροφοδοσία, για δίκυκλα και ποδήλατα και όλος ο υπόλοιπος χώρος θα αναπλαστεί.
• Παράλληλα θα γίνουν παρεμβάσεις στις όψεις των καταστημάτων. Αυτά αφορούν στοιχεία στις μετώπες, τον φωτισμό, τις επιγραφές και το πρασινο για να υπάρξει μια ενιαία εικόνα αναβαθμισμένου χώρου αγοράς στην περιοχή παρέμβασης
• Παράλληλα υπάρχει μια σειρά από άλλα έξυπνα μέτρα, με ασύρματο ίντερνετ, ένα έξυπνο σύστημα όπου οι επιχειρηματίες θα στέλνουν μηνύματα σε καταναλωτές με προσφορές που θα ανανεώνονται τακτικά καθώς και επιχειρηματικό portal.


 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook