«Η χώρα είναι μια δοκιμασία της ανθρωπιάς μας»

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Υεμένη, πριν από τέσσερα χρόνια, 7.300 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ 360.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα μισά από τα 5 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των πέντε ετών, στην Υεμένη, δεν αναπτύσσονται σωστά.

«Μπορεί η Υεμένη να χάσει μια γενιά παιδιών;» αναρωτήθηκε η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια του United Nations Children ‘s Fund.

«Σε οποιαδήποτε σύγκρουση τα παιδιά υποφέρουν πρώτα και περισσότερο» δήλωσε η κ. Fore, όταν απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τετάρτη.

Η Fore δήλωσε ότι τα αποθέματα νερού της Υεμένης είναι τόσο χαμηλά ώστε τα μικρά υδροφόρα στρώματα είναι κάτω από το απαιτούμενο βάθος, ενώ η έλλειψη νερού μπορεί να σκοτώσει τα παιδιά.

«Η Υεμένη είναι μια δοκιμασία της ανθρωπιάς μας», είπε. «Και τώρα, αποτυγχάνουμε παταγωδώς σε αυτή τη δοκιμασία».

Δέκα εκατομμύρια Υεμένιοι προσδοκούν σε επείγουσα επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Mark Lowcock. Η επισιτιστική βοήθεια φθάνει στη χώρα, αλλά δεν είναι αρκετή, είπε.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο «εκατόν τριάντα οργανισμοί συνεργάστηκαν για να προσφέρουν φαγητό, νερό, υγειονομική περίθαλψη και άλλη βοήθεια σε 9,8 εκατομμύρια ανθρώπους». Τον Μάρτιο, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, τροφοδότησε 10,6 εκατομμύρια ανθρώπους – περισσότερους από οποιονδήποτε προηγούμενο μήνα.

Προειδοποίησε όμως, ότι η κατάσταση παραμένει απελπιστική: «Το φάντασμα της πείνας εξακολουθεί να καραδοκεί» είπε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είπε επίσης ότι μια επιδημία χολέρας έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής 300.000 ανθρώπους, σε σύγκριση με 370.000 περιπτώσεις την περυσινή χρονιά.

Ο πόλεμος που οδήγησε σε αυτές τις απελπιστικές συνθήκες εξακολουθεί να πλήττει την Υεμένη. Όπως αναφέρει το Associated Press από τη Σαναά, ο Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, ότι πραγματοποιήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στον νότο της χώρας, με τους αντάρτες Houthi να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο περισσότερων εδαφών. Η συμμαχία, η οποία μάχεται τους αντάρτες υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Υεμένης, σύμφωνα με το CBSnews.

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, οι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν με drone έναν αγωγό πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Jonathan Cohen, Αναπληρωτής Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, επαίνεσε την «ακούραστη προσπάθεια» των ομάδων βοήθειας, αλλά υπογράμμισε το απογοητευτικό αδιέξοδο: «Αυτό το Συμβούλιο αναγνωρίζει την τραγωδία της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη κάθε φορά που συνεδριάζει».

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η κρίση συνεχίζεται και τραγωδία επιδεινώνεται”, δήλωσε ο Cohen, ενώ πρόσθεσε: «ανησυχούμε ότι ο κόσμος έχει αναισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτόν τον πόνο».

Σύμφωνα με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, κ. Martin Griffiths, κατά την σύνοδο του Συμβουλίου, οι ηγέτες των χωρών μελών ενημερώθηκαν σχετικά με την περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύονται την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τα λιμάνια της Υεμένης.

Στα τέλη του περασμένου έτους συμφωνήθηκε στη Στοκχόλμη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ένα σχέδιο για την απόσυρση των ανταρτών Houthi από τρία λιμάνια της Υεμένης.

«Ελπίζω ότι η πρόοδος που έχει ήδη παρουσιαστεί και τα βήματα που θα ακολουθήσουν από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιτρέψουν και σε άλλες περιοχές … να δουν το άμεσο όφελος της αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Griffiths.

«Η Υεμένη παραμένει στο σταυροδρόμι μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook