Τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/5/2019, στο Μνημείο Ελληνο – Νεοζηλανδών στον Γαλατά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Χανίων με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά για την 78η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στην ομιλία του χαρακτήρισε τη Μάχη της Κρήτης ως το γεγονός του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

“Ο Γαλατάς κατελήφθη τελικά στις 26 Μαΐου. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στρατιωτικούς, Έλληνες, συμμάχους και πολίτες στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι απώλειες του εξαημέρου ήταν μεγάλες. Σκοτώθηκαν δυο Σύμμαχοι αξιωματικοί και 147 οπλίτες, οκτώ Έλληνες αξιωματικοί και 63 οπλίτες – αν και είναι πιθανόν να είναι περισσότεροι και να μην κατέστη δυνατόν να ανεβρεθούν. Από τους κατοίκους του Γαλατά σκοτώθηκαν 17 άνδρες και 23 γυναικόπαιδα από τους βομβαρδισμούς και μέσα στα καταφύγια. Από τους Γερμανούς σε όλη την περιοχή, εντός και εκτός του χωριού σκοτώθηκαν πάνω από 1500 αξιωματικοί και οπλίτες”, ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.


“Όταν οι δυνατοί της Ευρώπης υπέκυπταν στη ναζιστική δύναμη και υπεροπλία, ο κρητικός λαός τοποθέτησε πάνω από το αγαθό της ζωής τα ιδανικά και τις αξίες του. Η Κρήτη μπορεί τελικά να λύγισε μετά από 10 μέρες, όμως τα παιδιά της στάθηκαν όρθια κι αγέρωχα απέναντι στην Ιστορία, εκπληρώνοντας το χρέος τους”, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Βάμβουκας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας, Anthony Simpson.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα στην πλατεία του Γαλατά. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook