Με Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)2019 το ποσό των 48 εκατομμυρίων Ευρώ για τα έργα αποκατάστασης από τη θεομηνία, που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης το Φεβρουάριο του 2019.

Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, με τη χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι αφορούν επείγουσες αποκαταστάσεις,  εργασίες οριοθέτησης, διευθέτησης  καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων, αλλά και επεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες θα εκτελεσθούν σε όλους τους ποταμούς και τα ρέματα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Οι εργασίες που απαιτούνται είναι: επαναφορά της κοίτης στην προτέρα κατάσταση, η απομάκρυνση των φερτών υλικών, των δέντρων, φυτών, καλαμιών, που έχουν παρασυρθεί και εμποδίζουν τη ροή, την επαναφορά των φυσικών πρανών που έχουν παρασυρθεί. Επιπλέον, αφορά και πάση φύσεως καθαρισμούς σε κλειστούς αγωγούς εντός πόλεων. Το συνολικό μήκος των ποταμών και ρεμάτων που απαιτείται καθαρισμός είναι 540.80 χιλιόμετρα.

Στο   οδικό δίκτυο θα γίνουν αποκαταστάσεις των οδικών τμημάτων που έχουν καταστραφεί από κατολισθήσεις και καθιζήσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και στα  οδικά τμήματα, που παραμένουν κλειστά και σε αυτά που διεξάγεται μόνο κατά τη μία λωρίδα.   Οι εργασίες που θα γίνουν είναι: Απομάκρυνση των υλικών των κατεστραμμένων τμημάτων, αποκατάσταση με υλικά λατομείου, λιθορριπές, τοιχία αντιστήριξης που έχουν καταρρεύσει θα επανακατασκευασθούν, καθώς και σωληνωτά τεχνικά και κιβωτειοειδείς οχετοί. Σε μεγάλα τμήματα έχουν καταστραφεί τα στηθαία ασφαλείας, τα οποία θα επανακατασκευασθούν. 

 Θα γίνει επανακατασκευή των επενδεδυμένων τάφρων, ασφαλτόστρωση, διαγράμμιση σε όλες τις επεμβάσεις, για την πλήρη επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Το συνολικό μήκος στο οποίο έχουν προκληθεί ζημιές είναι 350 χιλιόμετρα. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook