Ακάρ: Οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον είναι σε εξέλιξη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διαπιστώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων s-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35, προσθέτει όμως πως η Άγκυρα προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, που δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η κίνηση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία για το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin Corp.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ τόνισε, όπως μεταδίδει το Reuters,  πως η Τουρκία ανταποκρίνεται στις ευθύνες της αναφορικά με τους F-35 και πως η Άγκυρα αναμένεται το πρόγραμμα να συνεχιστεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους είναι σε εξέλιξη.

Σημείωσε πως η Τουρκία αξιολογεί την προσφορά των ΗΠΑ για αγορά των Πάτριοτ, προσθέτοντας πως η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον επεξεργάζονται το θέμα του αντιτίμου, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής.

Πηγή: newsbeast.gr