Εκατομμύρια σολομοί εκτροφής πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Νορβηγία εξαιτίας της ανησυχητικής εξάπλωσης ενός τοξικού φυκιού που δεν τελεί πάντα υπό έλεγχο, ανακοίνωσαν σήμερα αρχές και επαγγελματίες.

Περίπου 11.600 τόνοι σολομού πέθαναν ήδη από τα μέσα Μαΐου μέσα στα μεγάλα δικτυωτά καταφύγια τους στη θάλασσα των φιόρδ Νόρντλαντ και Τρομς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Νορβηγικής Διεύθυνσης Αλιείας.

Αυτό σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ψαριών –κάθε σολομός ζυγίζει από 700 γραμμάρια έως και 5,5 κιλά– καθώς και διαφυγόντα κέρδη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων κορωνών (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για τους ιχθυοκαλλιεργητές.

Τα αποθέματα αποδεκατίστηκαν από τα φύκια της οικογένειας των απτοφύτων, ένα κοινό φυτοπλαγκτόν στα νορβηγικά νερά το οποίο όμως μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει ασφυξία στα ψάρια που είναι μέσα στα κλουβιά τους.

Πρώτη παγκοσμίως στον σολομό εκτροφής με συνολική παραγωγή 1,3 εκατομμυρίου τόνων το 2018, σύμφωνα με το Κέντρο Θαλασσίων Προϊόντων της Νορβηγίας, η σκανδιναβική χώρα είχε γνωρίσει ήδη παρόμοιο περιστατικό το 1991.

«Η εξάπλωση που είναι ταχύτατη γύρω από την ακτή της βόρειας Νορβηγίας, δεν έχει σταματήσει», επανέλαβε η Διεύθυνση Αλιείας σήμερα σε ανακοίνωση.

Προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές, οι ιχθυοκαλλιεργητές άρχισαν μια μάχη με τον χρόνο για να μετατοπίσουν ή να θανατώσουν τα ψάρια, προτού τα φύκια φθάσουν στα εκτροφεία τους.

Εάν περισσότεροι από 10.000 τόνοι χάθηκαν ήδη, οι επαγγελματίες υπολογίζουν σε σχεδόν 40.000 τόνους τον απωλεσθέντα όγκο στον βαθμό που τα νεκρά ψάρια αναμενόταν να παχύνουν από αυτή την εποχή έως στη θανάτωσή τους, η οποία υπό κανονικές συνθήκες προβλεπόταν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2020.

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και ενδέχεται να αυξηθούν.

Το περιστατικό αυτό συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του σολομού, κατά 5,7% μέσα σε μια εβδομάδα, για να ξεπεράσει τις 65 κορώνες (6,7 ευρώ) το κιλό σήμερα μετά τη διαπραγμάτευση της τιμής του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook